Skip Navigation Links

UYKU DÜZENİNİ NASIL SAĞLIYA BİLİRİZ?

Uyku insan sağlığı için en önemli aktivelerden biridir.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

Evvela ruh sağlığını düzenleyen, tüm biyolojik organların başta kalp, beyin ve ciğerler olmak üzere mide ve bağırsakların çalışma ritimlerini dengede tutmasını sağlayan çok önemli bir aktivedir. Dolayısıyla sağlık için, genç yetişkinlerin 6 saatten çok 11 saatten az; yetişkinlerin 5 saatten çok 9 saatten az uyuması gerekmektedir.
Ancak uyku ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Yapılan araştırmalara göre insanlar 90, 120 ve 150 dakikalık döngüler içerisinde uyurlar. Her aralıkta hafif uyanmalar sağa sola dönmeler ya da ihtiyaç molası şeklinde olabilir. Bu zaman zarflarından daha düşük saatlerde uyanılıyorsa bir düzensizliğin varlığını gösterir.
Peki, bu uyku düzenini nasıl sağlayabiliriz? Yatağı sadece uyumak için kullanmalıyız. Tv izlemeyin yatakta kitap okumayın, telefon konuşmaları yapmayın, özellikle telefonla oyunlar oynamayın. Telefonla oyun oynamak ya da görselleri seyretmek mevcut uykunuzu kaçırabilir. Yemeğinizi erkene alın. Kafein içerikli içeceklerden kaçının. Egzersiz yapın ve gerekirse ılık suyla duş alın. Yatağa rahat kıyafetlerle yatın. Odanın karanlık olduğundan emin olun, aynı zamanda pencereden gelen ışığı engellemek için perdeleri sıkı kapatın. Akşamları sıvı maddeler tüketmeyin, karbonhidratlardan uzak durun.
Şayet hala uyuyamıyorsanız yataktan kalkın, yatak içerisinde sağa sola dönüp kendinizi strese sokmayın. Yatağınızdan çıkın ve evinizin içerisinde yürüyüş yapın. Rahatlatan nefes egzersizi uygulayın. Burnunuzdan nefes alıp diyagramı doldurup birkaç saniye saydıktan sonra havayı yavaşça ağzınızdan boşaltın. Her zaman aynı saatlerde uyumaya gidin ve o saatlere kendinizi alıştırın. Uzmanlar, en güzel uyku saatlerinin gece saat 10 ile 02 arası olduğunu araştırmalarla göstermişlerdir.
Uyku düzeninin bozulması sonucunda, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve yüksek kan şekerinin yanında kalp ritim bozukluğu da yaşanır. Bu sağlık sorunlarının bir tanesinin bulunması bile sağlığımızın bozuk olduğunu gösterir.
Tüm uğraşlara rağmen hala uykusuzluk çekiyorsanız, mutlaka bir uzmana danışmanız gerekmektedir.
Sağlıklı yaşam dileğiyle…
 
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN; Aile ve Eğitim Danışmanı
CEB: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet