Skip Navigation Links

PSİKOTERAPİ NEDİR?

Psikoterapilerin içerisinde; bireysel, çift ve aile terapisi olarak çeşitlilik mevcuttur. En önemlisi aile terapisidir.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

 Psikoterapi, bireyleri rahatlatmak ve daha sağlıklı karar vermesi için ya da daha iyi düşünüp önünü görmesi ve yaşantısını doğruluklar üzerinde sürdürmesi bakımından destek sağlanmasına psikoterapi denir.
Psikoterapi, bireylerin gün ışığına çıkmamış, bireyin yansıtması gereken yönlerinin yansıtmadığını bulması ve o bireye sunmasıdır.
Psikoterapi, konuşulması gereken ve şahsın içini zorlayan düşünce ve yaşanmışların konuşulup bireyin yön vermesine yardımcı olunmasıdır.
Psikoterapilerin içerisinde; bireysel, çift ve aile terapisi olarak çeşitlilik mevcuttur. En önemlisi aile terapisidir.
Aile terapisi, kendinize ve ailenize yapmış olduğunuz yatırımlardır. Aileye yeni katılan bireylerin daha sağlıklı büyümesi için yapılmış bir destektir. Aynı zamanda tüm aile bireylerinin aralarında daha iyi diyalog ve empati kurmalarını sağlanmasıdır. Bu yöntemlerde uzun ve zahmetli bir iştir. Bu işin gerçeği bir ağrı kesici alıp ta ya da yapılan bir aşı olarak görmemek gerekir. Ama tıbbi ilaçlardan daha etkili ve kalıcıdır.
Psikoterapi, danışmanın konuşup sizi ikna etme yöntemi değildir. İçinde iknaının olmadığı sadece farkındalığın gündeminde ön planda olduğu bir konuşma tedavisidir. Burada kullanılan yöntemler, günlük yaşamda davranış özelliklerinin ve sorunların, aile içindeki tutumların ilişkili olduğu problemlerin, psikoterapistler kişilik özellikleriyle ilişkili olduğunu çok iyi bilmektedirler. Kişilik özellikleriyle ve kişilik özelliklerini oluşturan faktörlerin geçmişte yaşanılan olayların etki ettiğini görmekteyiz. Buna genetik özelliklerde dâhildir. Başvuran kişinin sorunlarını onun bakış açısıyla yaşadığı sorunları dinlerken, bilgi birikimiyle uzmanlık deneyimiyle anlatılan ortamda fark edip danışana fark etmesini sağlamaktır. Sorun fark edildiği an itibariyle bireyle birlikte neyi düzeltip neyi değiştire bilinir, konuşulup çözüm üretilir.
İnsanın göremediği yüzünü görmesi, psikoterapiyle sağlanır. İnsanın bir ön ve arka yüzü olmak üzere iki yüzü mevcuttur. Fakat danışmanlar bireyin ön yüzünü daha net görmesini ve yaşamına sağlam adımlarla tekrardan başlamasına yardımcı olmayı hedefler. Buradaki en önemli amaç ise, bireye yön vermek değil doğru olanı bulması için sadece destek sağlamaktır. Sık sık yapılan hataların daha iyi görünmesini ve çözümü beraberce bulmaya çalışılmaktadır.
Sağlıklı yaşam dileğiyle…
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN; Aile ve Eğitim Danışmanı
CEB: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet