Skip Navigation Links

Kazanan Bağışıklık Sistemi Olsun

2019 sonuna doğru başlayan Covid-19 salgını 2021’de de hız kesmeden devam ediyor.

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

Bu süre zarfından bu ya gelinen süreçte toplum olarak ülkemizdeki aşılama süreçleriyle ilgili güzel haberler bekliyoruz. Ancak uzmanlar genel aşılama sonrası dahi, yani herkes aşı olduktan sonra bile Covid-19’un tamamen ortadan kalkacağını söylemekte güçlük çekiyorlar. Dahası İngiltere’de çıkan örnekteki gibi virüsün farklı mutasyonlara uğrayabileceğinden de korkuluyor.
 
Tüm bunlar düşünüldüğünde, pandemi döneminde maske, temizlik ve mesafe kuralları dışında bağışıklık sitemimize de çok dikkat etmemiz gerekiyor. İşte bu sebeple pandemi döneminde nasıl bağışıklık kazanmamız gerektiğiyle ilgili olarak sizler için Covid-19 bağışıklık kazanma önerileri başlıklı içeriğimizi hazırladım.
 
Günün birinde hedefimiz sağlık kurumların da reçetede yazılan ilaçları unutup ilacınız egzersiz yazılmasını istiyoruz. Egzersiz ya da haraketlilik yaşın önemi olmadan her yaşta her alanda hayatımıza katılması gereken bir yaşam tarzı olması gerekmektedir.
 
Pandemi sürecinde nerde spor yapalım? Covid-19 riski en az spor ortamları nerelerdir? Toplu spor alanlarında Covid-19 riski ne düzeydedir?
Pandemi sürecinde bağışıklık sistemi kazanmak sadece egzersiz yapılması tek başına yeterli değildir. Beslenme konusunda da bazı tüyolar vermek istiyorum.
 
Covid-19 beslenme önerilerine ne kadar uysak da D vitamini gibi bazı vitamin değerlerimiz vücudumuzda düşük çıkabilmekte. Eğer bu değerler düşük ise dışarıdan takviye gıda olarak almamız gerekebilir.
 
Doktorların Covid-19 hasta beslenme önerilerinde de söylediği, bağışıklığımızı güçlendirmemize yarayan 3 önemli takviye olan D vitamini, C vitamini ve Omega-3 desteklerini almaya bu dönemde daha fazla özen göstermeliyiz.
bagisiklik sistemi
 
İnsanların bu dönemde daha sakin ortamları tercih etmesi ve kalabalık spor salonlar uzaklaşması salgınla mücadele konusundan dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Açık hava yürüyüşleri ve koşuları sağlıklı olmasının aksine kötü sakatlıklar da doğura bilir. Açık hava yürüyüş ve koşularına eklem açısından ısınmadan tempo artırılması. Gastrocnemius (alt baldır) kas grubu ağrıları ve Tibia (kaval kemiği) üzerinde stres kırığı meydana getirir ve toparlanma süresi 3-7 gün arasında değişmektedir.
 
İnsan bu dönemde açık havanın yanı sıra özel sporlarına ilgisi Covid-19 salgını sonrası kayda değer artış sağlamıştır. Özel stüdyolar PERSONAL TRAINER (bireysel eğitmen) çatısında spor saatiniz boyunca sadece hocanız ve sizin olduğu steril bir alanda spor yapmak isteyenlerin sayısı salgınla birlikte artış göstermiş buluyor.
 
Covid-19 sürecinde sağlıktan ödün vermemek adına spor yapın sağlıklı kalın ama her şeyden önce doğru spor güvenli spor ortamlarını tercih edin.
 
 
Muhammet Ali SELÇUK
Mas Akademi Kurucusu
 
 
@masakademi
@pt.selcuk
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet