Skip Navigation Links

E-SPOR ve SPOR

Son zamanlar da sık sık karşınıza çıkan bir olgu var hayatımız da buna E-SPOR adını vermişler.

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

Peki nedir bu E-Spor bilginiz var mı?
Elektronik spor , organize video oyunu yarışmalarına verilen isim. Oyunlar, genellikle profesyonel oyuncular arasında profesyonel organizasyonlar ile düzenlendiğinde bu ismi alır. Elektronik sporlarda en çok rastlanan oyun türleri strateji oyunları, dövüş oyunları, birinci şahıs nişancı oyunları ve spor oyunlarıdır. E-Spor karşılaşmalarında yer alan oyunculara siber atlet denir.
 
Sizin için spor da mı sanal olmalı yoksa gerçekçilik mi içermeli?
Son açıklanan verilere göre Avrupa'da obezite oranı en yüksek olan ülke Türkiye. Verilere göre Türkiye'de yetişkin halkın yüzde 32'si obezite bunu biliyor muydunuz!
 
Obezitenin bu kadar yoğun olduğu dönemler de ve bilişim çağının yani teknolojinin bizleri ele geçirdiği bu yüz yılda çocuklarımız elden gidiyor ne zaman fark edeceksiniz?
 
Sporun sağlık ve fiziksel etkilerini sizlere anlatmama gerek yok diye düşüyorum. Spor kalp sağlığının esas alındığı fiziksel ve fuhsal bir ihtiyaçtır. Bunu masa başında elimizde oyun konsolu ile başarmak pek mümkün olmuyor.
 
E-SPOR zihinsel bir gelişim sporu değildir. Santrac ve ya Briç gibi sporlar ile kıyaslamak hatadır.
 
Çocukların teknoloji esiri oldukları bu dönemler de trend hale gelen espor ilk olarak 1972 yılında Elektronik Spor adı altında müsabakaya tabi tutulmuştur.
 
Çocuklarımız sokaklardan çekilip tablet ,bilgisayar ve ps oyun konsolları ile zaman geçirmesi spor aktivitesi anlamına gelmez.
Spor bedenin ve metabolizmanı sağlık için harekete geçirmendir.
 
League of Legends - Starcraft 2 - Dota 2 gibi sanal alemde çocukları etkisi altına alan bu oyunlar bizleri obezite oranında Avrupa lideri haline getirdi. Gülle- Yakar Top-Saklambaç-İp Atlama-Kovalamaca vb.. Oyunlarımız şuanda nerdeler? Ya da hangimiz kurallarını ve ya oynama tarzını hatırlıyor? Bir nesil kitap okumak yerine kitap dinlemeyi tercih ederse ve ya bir nesil koşmayı, yürümeyi ,zıplamayı oyun konsollarına değişirse o zaman Avrupa liderliği tahtımız asla sarsılmaz.
 
Bizde övüne biliriz Avrupa de ses getirdik diye fakat tembellik sayesinde olduğunu demeyelim, olur mu?
Spor sokaklar da aslında çok uzakta değil. Spor arka mahallede ve semtin parkında çok uzakta değil aslında, yanında hatta çok yakında.
 
Muhammet Ali SELÇUK
Mas Akademi Kurucusu
 
 
@mas_akademi
@pt.selcuk
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet