Skip Navigation Links

RUHUMA BENCH PRESS

Ruh spor yapar mı? Sporu beden mi yapıyor? Spor ruhun için mi? Ego bu işin neresinde?

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

Mutlu olmak istiyoruz, işimizde, evimizde, sosyal çevrede ve sosyal medya da mutlu olmak istiyor ya da öyle görünmek için rol yapıyoruz. Spor salonlarında sizler sadece ruhunuzu ve egonuzu tatmin etmeye gelmeyin. Bırak spor size mutluluk sağlar, sosyal medyadan gelecek olan bir beğeni için vücudunun hormon üretmesini bölme. Ego ile yapılan eğersizler sizlerin baş düşmanı haline gelecektir. Kaldırmak istediğin o kilo sana uygun değil bunu sende biliyorsun, fakat atılacak bir story ve post için kendine bunu yapmamalısın. Egzersiz doğru yapılırsa gelişirsin. Kasın gelişmesi için üç yol var.
 
Hipertrofi ( kas gelişimi) bir doku ya da organın aşırı gelişmesi olarak tanımlanır. Hipertrofi ne demek sorusunun cevabı ise genellikle vücuttaki kas hücrelerinde meydana gelen hacim artışı şeklinde yanıtlanır. Doğru kas gelişimi için üç temel yol vardır. Bunlar: Konsantrik Kasılma- Eksantrik Kasılma ve İzometrik Kasılma olarak sınıflandırır. Bunları uygularken yüksek kilolara değil, doğru kilolara ihtiyaç vardır.
 
Ego yaparak ruhuna bench press yapma bırak ruhun sporun verdiğini hormon salgısı ile mutlu olsun. Spor esnasında salgılanan hormon nedir?
 
İnsanın iyi hissetmesini sağlayan en önemli hormonlardan birisi de serotanindir. Bu hormon, uykumuzu yeterince almamızdan, düzgün yemek yememizden, duygusal dengemizin sağlanmasından, sindirim sistemimizin düzenli çalışmasına kadar pek çok fonksiyon serotonin hormonu sayesinde çalışır.
 
Serotonin hormonunun dışarıdan yapay yollarla alınamaması mümkün olmasa da meditasyon, sağlıklı beslenme, spor ve psikolojik destek gibi pek çok şekilde vücutta tekrar salgılanması hatırlatabiliyor. Kendinizi daha iyi hissetmek için uyumak, egzersiz yapmak, bol bol dinlenmek, uyumak, gülmek, sevdiklerinizle bol vakit geçirmek ve hobilerinizi gerçekleştirmeniz gerekir.
 
Sen sporu egon için yapıyorsun peki ya sakatlık?
En çok yaşanılan eklem sakatlıkları arasında omuz bölgesinde bulunan rotator cuff dediğimiz adale ve tendonlardan meydana gelen bölgedeki ağrılar veya yırtıklardır. Özellikle spora yeni başlayanların omuz press hareketlerinde gereğinden fazla ağırlık kullanmaları veya barları ve dumbbell’ları gereğinden fazla aşağıya indirmeleri bu bölgedeki sakatlanma riskini arttırır. Bir diğer rotator cuff yani omuz problemine yol açan hareket hepimizin çok sevdiği bench press’tir.
 
Ruhuna ve Egona bench press yaparken olabileceklerin farkında mısınız?
Spor sağlık ve mutluluk için hayatınızda olsun, zaten istediğin fiziksel değişim sana gelecektir.
 
SPORDA EGO YAPMA, SPORU DOGRU YAP
 
Muhammet Ali SELÇUK
Mas Akademi Kurucusu
 
 
@mas_akademi
@pt.selcuk
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet