Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

MEVSİMSEL SPOR KIŞ SEZONU

Sıcaklar bitiyor, havalar soğuyor peki siz neye dikkat ediyorsunuz?

Muhammet Ali Selçuk

Gazete Köşesi   A+a-

Mevsimsel geçişlerin en derin hissedildiği bu zamanlar da güçlü bir bağışıklık sistemine sahip misin?
 
Mevsimsel spor birinci yazımızı okuyanlar konuya vakıf bir şekilde okumaya başladılar.
 
Kışın spor yapmak, gerekli önemler alındığında sanıldığının aksine hastalıklara sebep olmaz. Soğuğa bağlı üşüyen vücudun kan akışı spor sayesinde hızlanır. Yoğun aktivite nedeniyle vücut daha çok sıvıya ihtiyaç duyar ve böylelikle daha çok su tüketilir. Günlük 2-3 litre su tüketmek de vücuttaki zararlı toksinleri temizler.
 
Kışın, hem soğuk havalar nedeniyle birçok insanın evde ve kapalı alanda vakit geçirmeyi tercih etmesi hem de güneş ışınlarının azalması vücutta D vitamini eksikliğine sebep olabilir. Gerekli besinler de alınmadıkça, özellikle kış aylarında vücudun D vitamini seviyesi düşer. Vücut yağlarının genel görevi, gerekli durumlarda vücuda hızlıca enerji vermek ve sıcaklık sağlamaktır. Yani aslında ‘’kilo alma’’ durumu, bu yağların vücutta aşırı depolanmasıdır.
 
Kış mevsiminde kendini sıcak tutmak isteyen vücut, daha fazla yağ yakmaya meyillidir. Dolayısıyla bu aylarda yapılan spor aktiviteleri, hızlı yağ yakımı sağlar. İster yürüyüş ister koşu ister profesyonel kış sporları olsun, bu mevsimde yapacağınız her aktivite hem genel sağlığınızı hem de formunuzu korumaya yardımcı olur.
 
Kış mevsiminde birçok insan, diğer mevsimlere oranla daha az hareket eder. Isınma güdüsüyle mümkün olduğunca kendini sıcak tutmak isteyen insanlar, terleme riskini de göze almak istemez. Bu nedenle kaslar pasifleşir, yumuşar. Aynı zamanda vücudun eklem bölgeleri de hareket sorunları yaşamaya başlar.
 
Bu nedenle kış aylarında düzenli egzersiz yapmak hareket kabiliyeti açısından oldukça önemlidir. Kış sporları, vücudun tüm kas gruplarını açar ve hareket kabiliyetini artırır. Böylece kişi, gün içinde kendini daha az yorgun hisseder ve eklem ağrısı sorunlarını yaşamaz.
 
Çoğu insan, yaz aylarına doğru ağırlaştırılmış fitness programlarına başlar ve vücudundaki fazla yağlardan kurtulmaya çalışır. Buradaki temel yanılgı; yağ yakımı ve fit bir vücuda sahip olmak için yapılan egzersizlerin, hızlı bir şekilde sonuç vereceğidir. Oysa forma girmek, düzenli ve dengeli beslenme, istikrarlı egzersiz planı ister. Dolayısıyla bu birkaç haftada olacak bir şey değildir. Spor hayatınızın geçiş dönemi değil, hayatınızın parçası olmalıdır.
 
Tohumlar fidana, fidanlar ağaca, ağaçlar ormana dönüşür ama yağlar kasa, kaslar yağa dönüşmez. Çünkü yağ bir madde kas ise bir dokudur. Madde dokuya dönüşmez. Yağ oranını azaltıp kas oranını artırabilirsiniz.
 
Muhammet Ali SELÇUK
Mas Akademi Kurucusu
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş