Skip Navigation Links

Lütfü Savaş’a eleştiri ve öneriler

İskenderun’daki medya mensupları olarak, Şubat ayının son günü, Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’la Payas’ta buluştuk.

Gazete Köşesi   A+a-

MEDYATİK BAKIŞ 
Doğan Süslü 
İletişim:0 532 728 45 53
 
Lütfü Savaş’a eleştiri ve öneriler 
İskenderun’daki medya mensupları olarak, Şubat ayının son günü, Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr. Lütfü Savaş’la Payas’ta buluştuk. Başkan Savaş yaklaşık 5 yıllık icraatlarını slayt destekli bir sunumla özet olarak anlatmaya çalıştı. Allah var, Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve ekibinin bitirdikleri projeleri taktirle izledik, yerel seçime kadar sürecek olan projelere ise gıpta ile baktık. Az zamanda çok iş yapan Lütfü Savaş’a hakkını teslim etmek gerekiyor. İskenderun medyasındaki arkadaşlarım Başkan Savaş’ın başarıl icraatlarını manşetlerine, köşelerine ve sütunlarına taşıdılar. Dolayısıyla ben konuya, Savaş’ın noksanları, bundan sonra yapması gerekenler, önümüzdeki yerel seçimlerdeki olası siyasi pozisyonları yönünden bakacağım. Kısaca Payas buluşmasına eleştiri ve öneri ağırlıklı bir yazıyla yaklaşacağım… 
Süpermen gibi
Belediye Başkanı Lütfü Savaş, sunumu ve anlatımı sırasında hemen her şeyi tek başına yapmış bir havada anlattı. Onlarca projeyi sonlandıran, bir o kadar proje hazırlığı yapan teknik ekibinin beceresinden, belediye çalışanlarından kısaca kadrosundan ve ekibinden hemen hemen hiç söz etmedi. Antakya Belediye meclisinin, Ak Partili ve diğer partilere mensup meclis üyelerine, Ak Parti Hatay İl Teşkilatı’na ya da kendi destekçilerine, taraftarlarına teşekkür etmedi, şükran sunmadı. Sanki, onca işin üstesinden Süpermen gibi yalnız başına gelmiş gibi bir hava yarattı… 
Kötü adam… 
İnsan psikolojisinde yeri vardır. Bir film ya da dizi izleyen bir kişi, kendini dizi veya film içindeki başrol, yardımcı oyuncu, kötü adam, iyi adam ya da iyi kadın rolünde görebilir. Öyle anlaşılıyor ki Başkan Savaş, yerel siyaset ve hizmet dizisinde kendini hem başrol oyuncusu hem senarist hem de yönetmen olarak görüyor. Zülfü Livaneli gibi on parmağında on ayrı marifet olan kimlikler bile ekip çalışmasına, ekip arkadaşlarına inanıyor ve onları gerektikçe takdir ediyor… Demem o ki Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bundan sonraki sunumlarında, slaytlarında biraz da ekibinden, meclis üyelerinden ve partisinden söz etsin. Gönül almak adına değil kendisine gerçekten yardımcı kimliklere teşekkürlerini iletsin…
Ben anlatıyım siz dinleyin… 
Sayın Savaş’ın akademik biraz da siyasi deneyimi olabilir. Ben kendi adıma söylemek isterim ki benim de az buçuk (26 yıllık) gazetecilik deneyimim var. Bugüne değin pek çok siyasetçi, makam ve mevki sahibiyle söyleşi yaptık, onları konuk ettik, söz konusu kimliklere bizler konuk olduk. Bu buluşmalarımızda genellikle buluştuğumuz kimlikler, söz aldığımızda ya da ilk tanışmamızda biz gazetecilerin adını soyadını öğrenmek istediler, toplantıda bulunan basın mensuplarını ilk buluşmadan itibaren tanımaya gayret ettiler. Oysa Payas’taki basın toplantısında Başkan Savaş’ı, biz gazetecileri ismen tanıma gibi bir istek ve meyilde görmedim. Savaş başkan adeta “Sizleri tanımasam da olur. Ben anlatayım sizler de beni dinleyin” modundyadı… 
Ana kalem ve kimlikler 
Kişileri, gazetecileri tanımak da, ‘say beni, sayayım seni’ kuralı içinde sayılabilir. Başkan Savaş, daha geniş halk kitlelerine ulaşmak istiyorsa, geniş yerel medya yelpazesinin ana kalem ve kimliklerini bugünden yarına tanıma çabasında olmalı, bu işe de kafa yormalıdır. Biz gazetecilerin arasında gerek gazeteleri, gerek mesleki başarıları, gerek köşe yazıları gerekse de medya dernek ya da cemiyet başkanı olmaları hesabıyla şöhretli arkadaşlarımız vardır. Lütfü başkan mutlaka onları ismen ve şahsen tanıyordur ama esasen, tanımadıklarını tanımaya gayret etmeli “her ilçeden bana üç, dört tanıdık gazeteci yeter” yanlışına girmemelidir… 
Başkan Savaş adına yarar vardır…
Biz gazetecilerin kendimizi tanıma gibi bir derdimizin olmamasına karşın, Başkan Savaş’ın bir siyasetçi veya Hatay Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı olarak kendini tanıtma ve ifade etme gibi bir derdi vardır... Kendini tanıtmak isteyen aday da önce kendini kamuoyuna lanse edecek gazetecileri tanımaya çaba sarf etmeli ve onlara bugün olmazsa bile yakın gelecekte isimleriyle hitap etmeye çalışmalıdır. Başkan Savaş ve ekibinin mutlaka hafife aldığı gazeteciler vardır. Onlar yine bir kenarda durabilir ancak kayda değer medya mensuplarının bilinmesinde, onlara gerekli ehemmiyetin verilmesinde Başkan Savaş adına yarar vardır… 
Siyasi güçleri eşit mi? 
Payas’taki toplantıda Başkan Savaş’a, Parti ileri gelenleriyle örtülü bir restleşme yani ‘beni büyükşehir adayı göstermezseniz ben de MHP veya CHP’den aday olurum’ gibi bir restinin olup olmadığını sordum. Başkan Savaş “Ne Sadullah bey ne de ben restleşecek pozisyonda değiliz. Egomuz makamdan üstün değil” dedi. Lütfü başkan bunu söylerken bir sıkıntının olmadığını ifade etmek istedi. Ancak bunu söylerken, bana göre kendini Hatay Ak Parti’nin patronu Sadullah Ergin’le eşitledi ve sanki siyasi güçleri eşitmiş gibi bir hava yaratmak istedi. Ben bir Hatay yaşayanı olarak Başkan Savaş’ın yaratmak istediği siyasi güç eşitliğini gerçekten çok istedim. Ancak herkes biliyor ki siyaseten güçler eşit değil ve özellikle Hatay’da her daim Sadullah Ergin’in dediği oluyor… Artı, Ergin’e biat etmeyenlerin siyaseten ne durumda olduklarını hepimiz görüyor ve biliyoruz… 
Tersten giydirirler!... 
Bu nedenle Sayın Lütfü Savaş dereyi görmeden paçaları sıvamasın. Kişinin kendinden emin olması oldukça güzel bir duygudur. Ancak bunun aşırısı insanın ayağını yerden keser. Akademik kariyerine siyaset için ara vermiş bir akademisyenin veto yiyebileceğini, rest görebileceğini veya siyaseten ekarte edilebileceğini de bilmesi gerekir. Anketlerde yüzde 64 başarı veya X bir dergi veya bazı yayın kuruluşları tarafından yılın başarılı belediye başkanı seçilmek, siyasi geleceğe çok sağlam bir dayanak olmaz. Türkiye ve Hatay siyasetinde zemin kaygan, yerel ve genel siyasetin başrol aktörleri de oldukça kurnazdır. Gereken hallerde ele ayağa dolaşan çırak ya da kalfa siyasetçilere, akademik cübbeyi değil siyasetin külahını tersten giydirirler… 
Ben değil, onlar ne düşünüyor? 
Sayın Savaş, sevgili başkan beni bağışlasın. Naçizane öneri ve eleştirimle, kendisine yalakalık boyutundan uzak bir başarı reçetesi ya da aksi bir gelişmeye, kendini bugünden psikolojik olarak hazırlaması manasında bir uyarı gerçekleştirdim. Kendi adıma, işaret ettiğim noksanlarını gidermesi şartıyla Lütfü Savaş’ı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olarak düşünebilirim. Ancak benim düşünmem yetmiyor. Sadullah bey ve Hatay seçmeni, Lütfü bey için ne düşünür? Bence, onların düşüncesi önemlidir…

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet