Skip Navigation Links

TRT’den mektup var

1996 yılında dönemin Hatay Valisi Utku Acun’un önerisi ve Milli Güvenlik Kurulu kararıyla kurulan TRT Hatay FM...

Gazete Köşesi   A+a-

MEDYATİK BAKIŞ
Doğan Süslü
İletişim:0 532 728 45 53
TRT’den mektup var…
1996 yılında dönemin Hatay Valisi Utku Acun’un önerisi ve Milli Güvenlik Kurulu kararıyla kurulan TRT Hatay FM, 12 yıl yayında kaldıktan sonra 2008 yılının mart ayında bu kez dönemin Hatay Valisi olan Ahmet Kayhan zamanında, TRT Genel Müdürlüğü’nce “geliri, giderini karşılamıyor” gerekçesiyle kapatılmıştı. Amanoslar’da 1990 yılından bu yana tam 22 yıldır cirit atan atan bölücü hainlere saat başı yaptığı psikolojik çağrılarla, bölücü teröristlerin dağdan inmesine bir nebzede olsa katkı veren TRT Hatay FM’in kapatılma yanlışlığına defalarca köşemde yer vermiştim. Belli konuları elbet sadece köşeme taşımam. Devletin ilgili makam ve kurumlarına da yazar ve bir bölge yaşayanı olarak uyarı görevi yaparım. Konuyla ilgili olarak son olarak Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah’a Gül’e yazmış ve onu bilgilendirmiştim. Cumhurbaşkanımız sağ olsun konuyu bu kez resmi yazışmalarla TRT Genel Müdürlüğü’ne aktarmış. TRT’de bana aşağıdaki bilgilendirme mektubunu göndermiş. Önce TRT’den gelen mektubumu birlikte okuyalım, ardından ben yine konuyla ilgili görüşlerimi ortaya koymaya çalışayım.
Radyo Dairesi Başkanlığı
TRT’den gelen mektup aynen şöyle;
“TRT TÜRKİYE RADYO-TELEVİZYON KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Radyo Dairesi Başkanlığı
26.11.2012 * 17634
Sayın Doğan Süslü;
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından Kurumumuza gönderilen 09 Eylül 2012 tarihli dilekçeniz incelenmiş olup talebinizle ilgili cevabımız aşağı dadadır.
20 Nisan 1996’da düzenli yayına başlayan Hatay İl radyosu, faaliyette olduğu sürede müzik ağırlıklı yayınlarıyla dinleyiciye ulaşmıştır. Zaman içerisinde bölgedeki psikolojik özellikli radyo yayıncılığı görevinin teknik olarak daha kapsamlı kanallara aktarılması, böylelikle daha geniş bir alana ulaşılarak dinlenirliğinin artırılması hedeflenmiştir. 1996 sonrası bölgeye yapılan yatırımlarla çok sayıda verici kurulmuş ve ulusal kanalların yanı sıra Çukurova Bölge Radyosunun da rahatlıkla dinlenmesi sağlanmıştır. Bu doğrultuda 1 mart 2008’den itibaren Hatay İl Radyosu yayınları, kanalın kimliğine yakın, benzer içerikte müzik ve bölgesel ağırlıklı konularda yayın yapan ve daha yüksek dinlenme oranına sahip Çukurova Bölge Radyosu yayınlarıyla birleştirilmiştir. İl radyosuna ait FM vericileri Çukurova Bölge Radyosu’na bağlanmış, böylece Hatay iline yönelik yayınlar aynı frekanslardan ve hizmette herhangi bir boşluğa meydan verilmeksizin sürdürülmüştür. Bugün TRT, karasal verici ağının yanı sıra internet ve uydu üzerinden yayın yapan ulusal radyo kanalları ve bölgesel yayınlarıyla Hatay ve civarına ulaşmaktadır. Ayrıca TRT Dış yayınlar Dairesi Başkanlığı’nın yurt dışına yönelik yaptığı Arapça yayınları ve TRT Arapça Televizyon kanalında yayınlanan haber bültenleri günün belirli saatlerinde radyo karasal vericileri vasıtasıyla bölgedeki hassasiyetler gözetilerek hedef kitleye ulaştırılmaktadır.
 
Sonuç olarak Hatay iline ve bölgeye yönelik yayınlar, TRT radyolarının çok seçenekli yayın ağı ve kamu yayıncılığının ilke, amaç ve sorumlulukları doğrultusunda sürdürülmektedir.
Hassasiyetiniz için teşekkür eder, ilginizin devamını dileriz.
Arif KOYUNCU
Genel Müdür a.
Radyo Dairesi Başkanı
 
Turan Güneş Bulvarı TRT Sitesi B Blok No:903 06 109 OR-AN /ANKARA
Telefon0312) 463 31 71 e-posta:[email protected]
Dağda, gel-git yaşayan teröristler
Evet, TRT’den gelen mektup böyle. Öncelikle TRT Genel Müdürlüğü ile Sayın Koyuncu’ya tafsilatlı mektupları için teşekkür ediyorum. Ancak TRT’ye ve Sayın Koyuncu’ya pek çok noktada katılmıyorum. Ben bir Hatay yaşayanı olarak TRT Hatay FM’den müzik yayını ya da bölgesel ağırlıklı yayınlar beklemedim ve bunun noksanlığını belirtmedim. Benim beklentim ya da işaret ettiğim konu sadece psikolojik özellikli yayındır. Yani dağda, örgüt de kalkmak ile gidip devlete teslim olmak arasında gel-git yaşayan bay, bayan teröristin yayın yoluyla psikolojik olarak etkilenmesini sağlayan yayınlardır. Bunun için de “teslim ol” çağrısı da vardır, ailesinin özlemini çeken teröriste sıklıkla yapılan anonslarla aile ortamının hatırlatılması da söz konusudur.
Yayın hizmetinde boşluk olmuştur
Özetle TRT Hatay FM, tam 12 yıl boyunca, dağdaki bölücülerin silahlarını bırakmaları, dağda gezinmenin bir çıkmaz olduğunu ve gelip devlete sığınmalarını içeren yayınlar yapmıştır. Mart 2008’de ilimiz radyosu TRT tarafından kapatılınca ifade etmeye çalıştığım tam manalı psikolojik yayında son bulmuş ve Sayın Arif Koyuncu’nun ifade ettiğinin aksine yayın hizmetinde bu manada boşluk oluşmuştur. Sayın Koyuncu’nun belirttiği üzere karasal verici yanında internet ve uydu üzerinden yayın yapan ulusal radyo kanallarının bölgesel yayınlarla Hatay’a ulaştıkları doğrudur. Ancak adı geçen yayın kuruluşları da psikolojik yayınlardan ve saat başı anonslardan uzaktır.
Örgüt mensubu el radyosu dinliyor
Amanoslardaki terörist elbet internet kullanmaktadır. Ancak bu internet kullanımı komuta kademesiyle sınırlı kalmaktadır. Oysa nöbet tutan, tek başına gözcülük yapan teröristler ise pilli küçük cep ve el radyolarıyla bölgeden, Türkiye’den ve dünyadan haberdar olmaktadır. Orada bir türkü sonrası dinlediği psikolojik bir anons, onun belki de o gün örgütten kaçıp güvenlik güçlerine teslim olmasına vesile olacaktır…
Asıl odaklanma
Yine Radyo Dairesi Başkanı Arif Koyuncu’nun mektubunda, yurt dışına yönelik Arapça yayınlar ve TRT Arapça televizyon kanallarında yayınlanan haber bültenleri bölgedeki hassasiyetler gözetilerek hedef kitleye ulaşıldığı öne sürülmektedir. Böylesi bir ifadenin de ayağı yere tam basmamaktadır. TRT Hatay FM ağırlıklı olarak ve dağdaki eşkıyayı etkilemek üzere yayın yapıyordu. Şimdi de buna ihtiyaç var. Mutlaka bölgendeki hassasiyetler gözetiliyordur ama asıl hassasiyet asıl odaklanma “dağda kalsam mı, teslim olsam mı?” ikilemi yaşayan bölücü örgüt mensuplarına olmalıdır.
Diplomatik Mektup
Sempatizanlar, komşu Suriye’deki olaylar ve diğer sıcak gelişmeler belki de yine bir Milli Güvenlik tavsiye kararı çıkaracak ve TRT Hatay FM teröristleri dağdan indirmeye yönelik yayınlarına başlayabilecektir. TRT’nin mektubu aslında diplomatik bir mektup olmuştur. Onlar kamu görevlisi olduğu için yazamamıştır ama öyle anlaşıyor ki AB Uyum Yasaları, Bebek Katili ile müzakere, Kürt açılımı devletimizin ya da hükümetimizin elini kolunu kısmen bağlamıştır. Uyum yasaları çerçevesinde TRT 6’dan Kürtçe yayınların yapılması, dağdaki bölücüleri ikna edecek yayın yerine el mecbur bugünkü anlayış ve yayınlar tercih edilir olmuştur. Kısaca olaya bakış açısı değişmiştir…
Beyin, radyo ve kurşun
Her şeye rağmen hükümet, devlet isterse ara bir formülle TRT Hatay FM’in ağırlıklı olarak Amansolara yayın yapmasını sağlayabilir. Madem terörle mücadele ediyoruz, elimizdeki tüm enstrümanları ustaca kullanmalıyız. Amanoslardaki hain el ve cep radyosu dinliyorsa onun beynine o radyodan girmeliyiz. Devlet, beyinlere kurşunla girmeye çalıştıkça o kurşunlardan benim köy korucum, dağdaki köylüm, masum vatandaşım ve bizim Mehmet’imiz, Mehmetçiklerimiz de ziyan olmaktadır. Aklın yolu birdir. TRT Hatay FM’i tekrardan yayına başlatıp, propaganda üstünlüğünü elimize alalım ve terörle mücadelede yayın enstrümanını da tam manasıyla kullanalım…
 
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
Selman Saktaş 12 Aralık 2012 Çarşamba
Yazar Doğan beye önemli ölçüde katılıyorum. Umarım ve dilerim ki devletimizin ilgili birimleri bu çağrıyı, öneriyi dikkate alır. yayını duran bölge radyomuz yeniden ve dağa yönleik bir yayın yapar. Konu Bakanlar Kuruluna ve Milli Güvenlik Kurulu'na da gelmelidir.
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet