Skip Navigation Links

Belediye, Trafik Master Planı ve Çıban Başı

İskenderun Belediyesi’nin başlattığı çalışma kapsamında, İskenderun Kentiçi Ulaşım Trafik İyileştirme Etüt ve Uygulama projesi ile ilgili çalışm

Gazete Köşesi   A+a-

MEDYATİK BAKIŞ
 
Doğan Süslü
 
İletişim:0 532 728 45 53
 
Belediye, Trafik Master Planı ve Çıban Başı
 
İskenderun Belediyesi’nin başlattığı çalışma kapsamında, İskenderun Kentiçi Ulaşım Trafik İyileştirme Etüt ve Uygulama projesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Söz konusu proje kısaca İskenderun Trafik Master Planı olarak da tanımlanabilir. Kentiçi trafikle ilgili olarak hazırlanan master planla ilgili olarak şu ana kadar yanılmıyorsam mayıs ve eylül aylarında iki sunum yapıldı. Sanırım birkaç ay sonra da Trafik Master Planı, ilgili şirket tarafından İskenderun Belediyesi’ne kapsamlı olarak sunulacak. Geçtiğimiz aylarda yapılan bilgilendirme sunumlarının ikincisinde konuşan proje yetkilisi Şehir ve Ulaşım Planlama Uzmanı Hacı Karakuş, bu ikinci toplantıda, yapılan çalışmanın sonuçlarının açıklanacağını, öneri ve fikirler alınacağını belirterek, özetle “Daha sonra yapacağımız üçüncü aşamada nihai kararlar verilecek. Yapılacak olan üçüncü aşama sonuç, karar olacak” diye konuşmuş.
 
Sunumda diğer trafik bilgileri de verilmiş
 
Sunumda konuşan bir diğer yetkili isim Trafik Toplu Ulaşım Uzmanı Tacettin Kınay ise “Otopark politikaları ile ilgili öneriler geliştirdik. Otopark politikaları geliştirmek için kenti kademeleştirmek gerek. Şehit Pamir caddesi, Atatürk caddesi, Ziya Gökalp caddesi, Namık Kemal caddesi, Ulucami caddesi çevrili alanı biz kent merkezi olarak belirledik. Atatürk Bulvarı, Mithat Paşa caddesi, İsmet İnönü caddesi, D- 817, Tayfur Sökmen Bulvarı ve çevre alanı da kent merkezi gelişme alanı olarak gördük. Çünkü bugün için kent merkezi ve konut merkezi uzantısı gibi çalışan bu alan 15 yıl sonra kent merkezinin büyümesiyle kent merkezi kimliğine bürünecektir. Kent merkezi, kent merkezi gelişme alanı ve bunun dışında kalan konut bölgeleri için ayrı politikalar geliştirdik” demiş… Güzergah ve Trafik Proje Yürütücüsü-Proje Mühendisi Özkan Hayta da sunumda, kent içi sirkülasyonun nasıl olacağı ve kavşakların nasıl düzenleneceği konusunda bilgilere yer vererek sunum tamamlanmış.
 
Buraya kadar her şey güzel
 
Öneri ve fikirlerin de paylaşıldığı sunumun ardından, İskenderun Kentiçi Ulaşım Trafik İyileştirme Etüt ve Uygulama projesini yürüten Boğaziçi Proje Mühendislik Plan ve İnşaat San. Tic.Ltd.Şti. Genel Müdürü (şehir ve ulaşım planlama uzmanı) Hacı Karakuş, Grup Müdürü (güzergah ve trafik proje yürütücüsü-proje mühendisi) Özkan Hayta, trafik ulaşım uzmanı Tacettin Kınay ve Belediye’nin imardaki teknik ekibi, saha çalışması gerçekleştirmişler, fikir alışverişinde bulunmuşlar. Buraya kadar her şey çok güzel. Boğaziçi Proje Mühendislik Tic. Ltd. Şti’nin kapsamlı projesine, bütüncül çalışmasına hiçbir lafım yok aksine büyük saygım var. Ancak ilgili proje sorumluları ve çıkacak sonuçları uygulama yükümlüğünde olan İskenderun Belediyesi yetkilileri lütfen şu iki önemli gerçeği de gözden kaçırmasınlar.
 
Antakya Minibüsleri ve Yarı Garaj
 
Nedir bu gerçekler? Eski adıyla E-5 olarak bilinen yol üzerinde bir diğer anlatımla Varyant Yolu üzerinde minibüs yazıhanesi işletilmesidir. Bugün Dönmez Durağının bitişiğinde bulunan Vekiloğlu Apartmanı’nın altından sabah 06.00’dan gece 22’ye kadar her 6’dakika da Antakya’ya minibüs kalkmaktadır. Böylesi bir hareketlilik o noktayı kesinlikle YARI GARAJ konuma getirmiştir. Günde 16 saat, her 6 dk’da bir minibüs, kalkar arkasına diğeri yanaşırsa, üstelikte burası Dönmez Durağının hemen yanı başında olursa, kent içi ulaşım İskenderun’un hemen giriş noktasında tıkanır ve nitekim de trafik burada aşırı ölçüde kilitlenmektedir… Trafik Uzmanı olmasına gerek yok. Sıradan bir vatandaşımız Pac Antakya Minibüs İşletme yazıhanesi önüne gelse, o yazıhane ve hemen yanındaki Dönmez Durağına bir saat içinde kaç aracın durup kalktığını saysa, inanın ulaştığı rakama o bile inanamaz…
 
Proje ölü doğmadan!
 
Boğaziçi Mühendislik Ltd. Şti’nin muhteşem projesinin ölü doğmaması için Antakya Minibüsleri daha doğrusu şehirlerarası minibüsler kesinlikle ve kesinlikle şehirler arası minibüs garajına yönlendirilmelidir. İskenderun Belediyesi bu konuda kararlı ve taviz vermez bir tutumda olmalıdır. Aksi halde bırakın Türkiye’yi dünyanın en iyi Trafik Master Planı’nı hazırlatmaya kalksa proje istenilen randımanı vermeyecektir. E-5 üzerinde YARI GARAJ ve günde 16 saat minibüslerin ana yol üzerinde parkı sanırım ilçemize özgü bir durumdur!
 
E-5’le iç içe Eğlence Merkezi
 
Yine E-5 ya da eskiden beri biline adıyla varyant yolunun hemen yanı başında, üzerinde bulunan Eğlence Merkezi (Lunapark) yine şehiriçi trafiğini önemli ölçüde etkilemektedir… Uluslar arası devlet karayoluyla iç içe olan bir başka lunapark ya da eğlence merkezi sanırım başka bir ilçede ya da ilde yoktur… Eğlence Merkezi şehiriçi trafiği etkilemeyecek bir başka noktaya taşınmalıdır. Belediyemiz yetkilileri ve ilgili projeyi hazırlayan sayın yetkililerin dikkatine bu iki önemli gerçeği ve bilgiyi sunmuş oldum.
 
Projeniz başarıya ulaşsın istiyorsanız
 
Son satırlarım İskenderun Trafik Master Planı’nı hazırlayan ilgili firma yetkililerine. Sayın yetkililer yaptığınız kapsamlı çalışmaya, yoğun beyin emeğiyle gerçekleşen çalışmalarınıza gerçekten saygım var. Dosyalar, klasörler dolusu bilgileri CD’lere yüklediğinizi ve devasa bir çalışmanın içinde olduğunuzu tahmin edebiliyorum. Yaptığınız işi kesinlikle küçümsemiyorum ziyadesiyle önemsiyorum. Önemsediğim içinde daha önce köşe yazılarım ve haberlerim araçlığıyla İskenderun Belediyesi’nin dikkatine sunduğum yerel trafik bilgilerini ve hazırladığınız beyin emeği, göz nuru projeye sekte vuracak onlarca çıban başı içinde iki önemli çıban başına işaret etmek istedim. Gerisi sizlerin bileceği iştir. İster bilimsel çalışmalarınız içine bu iki gerçeği de katıp, İskenderun Belediyesi’ni ikna etmeye çalışırsınız, isterseniz de “yerel gazetelerde okumadık. İşaret edilen noktaları, görmedik, duymadık bilmiyoruz” diyerek, projenizi tamamlarsınız…

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
mehmet okur 5 Kasım 2012 Pazartesi
bu proje benim bildiğim kadarıyla 2 yıldan beri devam ediyor.sunumlarına bırakın vatandaşı,gazetecileri bile almazlar.belediye ve uygun gördüğü zevat a bir şeyler anlatıp çekip giderler. antakya minibüslerini bırakın,şehir içi minibüslerini bile hale yola koyacağı tartışmalı.dolmuşlar üzerinde belediyenin bir denetimini görmedik daha. bunlar bir kaç,uygulanamayacak proje sunup,paralarını alıp giderler.onun için aha da buraya yazıyorum ki,vatandaşın bir şeyden haberi yok sanmasınlar diye.
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet