Skip Navigation Links

STRES VE BESLENME

    Stres modern zamanın en büyük armağanı! Sağlık sorunlarının en büyük nedenlerinden biri! Stres kı

Gazete Köşesi   A+a-

 

 

Stres modern zamanın en büyük armağanı! Sağlık sorunlarının en büyük nedenlerinden biri! Stres kısa süreli olursa tamam, ama uzun sürdüğünde vücutta kalıcı hasarlar bırakabiliyor. Örneğin, yüksek kan basıncı, yüksek kan şekeri ve kolesterol seviyesi, kalp hastalıkları, anksiyet, depresyon stresli bireylerde sıkça görülen rahatsızlıklardır. Stresli olduğumuzda adrenal bezleri devamlı olarak, tam hızla çalıştığından kendimizi baskı altında ve yorgun hissederiz, vücudumuzsa alerji ve enfeksiyonlara açık hale gelir. Böylece soğuk algınlığına yakalanma riski ve astım krizleri artar, ciltte genel olarak egzema adı verilen kaşıntı ve tahrişler meydana gelir. Stres altındaki insanlar, sindirim problemleriyle de diğerlerine nazaran daha fazla karşılaşırlar. Gastrit ve ülser sık karşılaşılan durumlar arasındadır.
Çoğumuz hergün stres altında yaşamak zorundayız. Ama bu vücudumuzu stresin zararlı etkilerinden koruyamayacağımız anlamına gelmiyor. Stresin vücuda verdiği zararlarla başa çıkmada yediğimiz yiyeceklerin çok önemli rolü var. Stres sırasında sihirli bir beslenme modeli yok. Ancak önemli püf noktaları var. Tükettiğimiz besinleri özenli bir şekilde seçerek uygun bir beslenme programı uygularsak, stresin istenmeyen yan etkilerinin birçoğundan uzak kalabiliriz. Bu tür beslenme hem bizi sakinleştirir, hem de gün boyu gereken enerjiyi depolamamızı sağlayarak fiziksel ve ruhsal açıdan rahatlatır.
Örneğin sebzelerden marul ve maydanoz, meyvelerden muz ve çilek, etlerden tavuk ve balık önemli besinler arasındadır. Özellikle bu dönemde ayrıştırılmamış undan yapılmış ekmek ve makarna, kuru baklagiller, ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği, keten tohumu tercih edilmelidir. Rafine edilmiş karbonhidratlılar, özel işlem görmüş yiyecekler beyaz ekmek, beyaz pirinç, şekerler, tatlılar çay, kahve, sigara, alkol uzak durmamız gereken yiyecek ve içecekler arasındadır. Bunun dışında özellikle bu dönemlerde genel olarak; öfkenize yenik düşmeyin. Öfke, mutsuzluk ve huzursuzluk anlarında ne bir şey yiyin ne de için. Bunun yerine yürüyüş veya başka egzersizler yapın. Yemeği ertelemeniz sindirim sisteminiz açısından gerçekten faydalı olacaktır. Stres ve sıkıntı anında birçok insan ağız kuruluğundan, ani terlemeden, kalp çarpıntısından şikayet eder. Bunlar, sinir sisteminin stresten kaynaklanan tepkileridir. Stres sebebiyle aşırı yemek yiyen insanlar, su içmeyi asla akıllarına getirmezler. Stresli dönemlerde daha fazla su içmek, sistemdeki su eksilmesini önleyebileceği gibi stresin sebep olduğu aşırı susamayı da dengeleyecektir. Ayrıca, stres genellikle mide ve bağırsaklara vurmaktadır. Aşırı stres, mide ve bağırsaklarda kramplara ve kabızlığa yol açar. Bu sebeple posalı gıdalar bu konuda çok yardımcı olacaktır
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet