Skip Navigation Links

KİLOLARIMIZIN GÜNAH KEÇİSİ: EKMEK!!!

KİLOLARIMIZIN GÜNAH KEÇİSİ: EKMEK!!!      Ekmek kilo aldırıyor mu? Yıllardır kilolarımız

Gazete Köşesi   A+a-

KİLOLARIMIZIN GÜNAH KEÇİSİ: EKMEK!!!
 
  
Ekmek kilo aldırıyor mu? Yıllardır kilolarımızın en büyük suçlusunu ekmek olarak gördük. Çoğumuz zayıflamaya karar verdiğinde ilk olarak günlük besin tüketimimizden ekmeği çıkarıyoruz. Günah keçisi olarak bilinen ekmek aslında yediklerimiz arasında en masum olanlarından biri.  
 
 
Ekmek sağlıklı beslenme için besin içeriği bakımından vazgeçilmez bir besindir aslında. Ekmek, mineraller, karbonhidratlar ve diğer birçok önemli besin öğelerini içeriyor. Bileşiminde yağ olmadığı için şişmanlamayı en az tetikleyen gıdalardan biridir. Yeter ki ne zaman ve nasıl yiyeceğimizi bilelim.
  
 
Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ekmek seçimidir. Yoğun miktarda saf kepek içeren ekmekler demir emilimini olumsuz etkiliyor. Ayrıca enerjisi azaltılmış diyetlerde vitamin ve mineral alımımız azalabiliyor. Bu yüzden ya tam tahıllı ekmeler ya da light ekmekler tüketin. Çünkü bu ekmeklerin mineral oranları daha yüksektir. Ayrıca lif içeriği de yüksek olduğundan tokluk hissi vererek açlık hissinizi geciktirir. Lif oranı yüksek olan bu ekmekleri tüketerek şeker hastalığından çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalıktan korunmak mümkün. Yüksek lif, sindirim sisteminizi düzenleyerek kabızlık oluşmasını engeller. Kan şekerinizi dengeleyerek çabuk acıkmanızı ve tatlı krizlerinizin yaşanmasını önler. Ekmek içermeyen zayıflama diyetlerinin uzun süre uygulanması kişilerde kronik yorgunluk ya da aşırı sinirlilik gibi sinir sisteminde problemlere de neden olur. Özellikle sabah kahvaltısında yediğiniz ekmek gün içerisindeki konsantrasyon ve algı performansınız açısından önemlidir.
 
 
Ekmek seçimi kadar miktarı da çok önemlidir. Günlük tüketilmesi gereken ekmek miktarı kişiden kişiye göre değişir. Tüketeceğiniz ekmek miktarı, karbonhidrattan gelen enerji miktarının vücutta ne kadar olduğuyla paraleldir. Sağlıklı beslenmeye çalışan bir birey günlük alması gereken enerjinin yüzde 50-60’ını karbonhidrattan karşılamalıdır. Ama bunu karşılarken meyvede, yoğurtta, sebzede, çok az miktarda da olsa ette, makarnada bulgurda ya da pilavda da karbonhidrat olduğunu unutmamak lazım. Bu yüzden karbonhidrat belirleyicisi sadece ekmek değildir. Ekmeğin dışında diğerlerini de gün içinde tüketiyorsanız, ekmek gün içerisinde tüketilmeyedebilir. Ya da ekmek harici hiç tahıl grubundaki besinler tüketmiyorsanız, bunu 7-8 dilime de çıkarabilirsiniz. Bireysel özelliklere göre diyet hazırlamak bu noktada çok önemlidir.  
 
Herhangi bir yiyeceğin şişmanlatmaması için kalorisiz olması gerekir. Bir dilim ekmek en az ortalama 50 kaloridir. Siz günde 10 dilim ekmek yiyorsanız sadece ekmekten 500 kalori alıyorsunuz demektir. Seçtiğiniz ekmeğin karşılığında vücudunuzun harcadığı enerjinin ne olduğu önemlidir. 10 dilim ekmek yiyorsanız, ona karşılık gelen enerjiyi harcıyorsanız ve diğer yediklerinizde de denge varsa kilo almazsınız. Doğru miktarda ve zamanda yenildiği müddetçe ekmek dahil hiçbir şey şişmanlatmaz. Her besin gurubunu olması gereken yüzdede almak gerekir. Yeter ki yediğimiz ekmekten aldığımız enerjinin yerine ne koyduğumuzu idrak edebilelim.
 
 
Hastalarıma herzaman pilav ya da makarna yerine ekmeği daha çok tercih etmelerini öneririm. Çünkü 2 yemek kaşığı pilav 1 dilim ekmeğe denktir. Siz belki 2 kaşık pilavla doymazsınız ama yemekle birlikte 1 dilim ekmekle çok rahat doyabilirsiniz. Ayrıca pilav ya da makarnalar yapılırken içine yağ, salça, peynir gibi başka besinler de eklenebiliyor. Bu yüzden ekmek bunların yanında daha masum kalıyor. Bu yüzden özellikle makarna veya pilav yerine ekmeği tercih etmek çok daha doğru bir davranış. Kişiye göre değişmekle birlikte öğünlerde bir iki dilim ekmek yemenin bir zararı yoktur. Fakat çok fazla ekmek tüketmek kilo alımına neden olabiliyor. Sadece ekmeği keserek zayıflamak doğru değil. Günlük tüketmeniz gereken ekmek miktarı günlük almanız gereken enerji miktarına göre dengelenmelidir. Ancak ortalama bir miktar verdiğimizde her ana öğününüz de 1-2 dilim ekmeğe yer vermeniz gerektiğini söyleyebilirim.
  
 
Sonuç olarak, başlıca karbonhidrat kaynaklarından olan ekmeğin hem metabolizmaya hem de zayıflama diyetlerine olan yararı göz ardı edilemez. Aksi taktirde uygun ve verimli bir ağırlık kaybı sağlanamadığı gibi, beyin ve sinir fonksiyonlarının da olmazsa olmaz bir parçasından mahrum kalmış olursunuz. Diyetinizden eksilteceğiniz ekmek, hem daha çabuk acıkmayla hem de daha çok kalorili besin alımıyla sonuçlanacağını unutmamak gerekir.
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet