Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

AZ GÜNEŞ, ÇOK DEPRESYON

Havanın yağmurlu veya karlı olması gibi mevsimsel durumlarda bazılarımız ruhsal olarak etkileniriz.

Helin Esmirer

Gazete Köşesi   A+a-

Sonbaharda yaprakların dökülmesiyle başlayıp, kış bitene kadar kendinizi sürekli “yataktan çıkmak istemiyorum”, “hava da kapalı zaten”, “bugün evde kalayım” derken buluyorsanız bu ruhsal etkilenmeyi yani mevsimsel depresyonu yaşıyor olabilirsiniz.
Özellikle kış aylarının bir getirisi olan güneş ışınlarından mahrum kalma, gündüzlerin daha kısa olması serotonin ve melatonin gibi uyku döngümüzde etkili olan hormonların seviyelerine etki ederek çoğumuzun yataktan kalkamayacak ruh hallerine, düşük enerji seviyelerine gelmesine neden olurken melatonini fazla salgıladığımız durumlarda daha halsiz, uykulu ve yorgun hissederiz. Bununla birlikte isteksizlik, mutsuz hissetme, yeterli motivasyonu sağlayamama, dikkati toparlamada zorluk ve kilo kaybı gibi daha birçok belirtiyi mevsimsel depresyonda görebiliriz.
Mevsimsel depresyonun belirtilerinden kurtulmak, bu belirtileri azaltmak ve mutluluk hormonu olarak nitelendirdiğimiz serotonin hormonunu salgılayabilmek için olabildiğince güneş ışınlarından yararlanmaya, bol su tüketmeye, çalışma alanlarında dahi olsa kısa molalarla hava almaya özen göstermeniz gerekmektedir. Sosyal izolasyonu beraberinde getiren mevsimsel depresyonda olabildiğinde sosyalleşmeniz, aktivitelerinizi sürdürebilmeniz veya yeni aktiviteler edinmeniz yorgunluk, yalnızlık ve mutsuzluk hislerinizi azaltarak motivasyonunuzun artmasını sağlayacaktır.
Mevsimsel depresyon her ne kadar geçici bir durum gibi gözükse de yaşam kalitesini oldukça etkiler. Dolayısıyla yaşadığınız bu depresif durumun uzun süre devam ettiğini, yaşam kalitenize çok fazla etki ettiğini ve günlük rutinlerinizde aksaklıklara yol açtığını düşünüyorsanız profesyonel bir destek almayı düşünebilirsiniz.
Psikolog Helin Esmirer
Instagram @psikologhelinesmirer
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş