Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

İskenderun Çocuk Diş Doktoru Merve Yaman kaleminden çocuklarda ağız ve diş sağlığının önemi.

Uzm.Dt.Merve YAMAN

Ctesi-Pazar Köşesi   A+a-

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi
Ağız sağlığı, çocukların genel sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır. Ağız sağlığı denilence akla sadece dişler değil, dişetleri, sert ve yumuşak damak, dudaklar, tükürük bezleri, çiğneme kasları yani bütün bir ağız akla gelmelidir. Ülkemizde, ağız sağlığını belirlemeye yönelik olarak yapılan çalışmaların sonuçları değerlendirildiğinde diş ve diş eti sağlığına verilen önemin az olduğu ve diş çürüğüne bağlı diş kayıplarının çok yüksek düzeyde olduğu görülmektedir.
 
Ağız sağlığı vücudun geri kalan kısmının sağlığıyla yakından ilişkilidir. Elde edilen birçok bilimsel çalışmada; çocuklarda yetersiz ağız sağlığının genel sağlığa olan olumsuz etkileri net bir şekilde ortaya konmuştur. Düzenli diş fırçalama, diyet, koruyucu tedaviler ve periyodik hekim kontrolü, ağız ve diş sağlığının temelini oluşturmaktadır. Erken çocukluk dönemi, tüm bu alışkanlıkların kazandırılmasında en uygun zaman dilimidir.
 
Çocuklarda ilk diş muayenesi kaç yaşında olmalıdır?
Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği ilk diş hekimi muayenesinin ilk diş çıktıktan sonra yapılması gerektiğini bildirmektedir. Bu ilk tanışmada çocuk diş hekimi ilk muayenesini yapmalıdır.
 
Süt dişleri neden tedavi edilmelidir?
Süt dişlerinin değişecek olması nedeniyle bu dişlerde oluşan problemlerin ciddiye alınmaması doğru bir yaklaşım değildir. Çocuklarda özellikle tedavi edilmeyen diş çürüklerinin; beslenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yetersiz çiğneme fonksiyonu, ağrı, enfeksiyon, konsantrasyon kaybı, öğrenme güçlüğü ve okul devamsızlığı gibi birçok probleme neden olacağı bilinmektedir. Süt dişleri aynı zamanda onların yerlerine sürecek olan kalıcı dişlerin yerlerini koruma açısından kritik öneme sahiptir. Süt dişlerinin erken kayıpları istenmeyen süt ve kalıcı diş hareketlerine sebep olabilmektedir.
 
Genel anestezi altında çocuk diş tedavisi nedir?
Çocuklarda genel anestezi altında diştedavisi; yaşı çok küçük ya da klinik koşullarda tedaviye uyum gösteremeyen çocuklarda, olumsuz geçmiş tecrübeleri sonucu diş tedavisi korkusu olan çocuklarda, engelli bireylerde uygulanabilmektedir. Tüm dişlerin tedavisi çocuğu strese sokmadan genel anestezi altında tek seferde gerçekleştirilebilmektedir. Genel anestezi altında diş tedavisi anestezi doktoru ve uzman diş hekimi tarafından yapıldığında son derece güvenilir bir işlemdir.
 
Neden çocuk diş hekimleri tercih edilmeli?
Çocuk hastaların uzman çocuk diş hekimi tarafından tedavi edilmesi çok önemlidir. Çünkü çocuk diş hekimleri 5 yıllık lisans eğitimi sonrası bu alanda 3 yıl özel eğitim almış ve birçok bilimsel çalışma yaparak eğitimini taçlandırmıştır.
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar