Skip Navigation Links

Sorun Yumağı Plansız Şehir ! İskenderun…

İskenderun, Ağır sanayi tesisleri ve limanları Türkiye'nin önemli ekonomi ve kalkınma merkezlerinden biri.

İbrahim Yavuz

Gazete Köşesi   A+a-

Bu tesislere mal nakliyeden personel taşımacılığa, lojistikten gıdaya, acente hizmetlerinden bir sürü destek hizmetlerine dev bir yumak.
Bu yumak büyüdükçe şehrin sorunları da büyüyor.
Bu sorunlardan şehir halkı negatif payına düşeni alıyor, peki faydasını ne denli görüyor?
Ya da yerel hizmetler bu sorunun çözümlerini ne denli planlı yürütüyor. Neler yapıldı, neler yapılmalı ya da yapılabilir?
Mesela artan trafik probleminin çözüm planları nelerdir?
Şehrin bürokratik merkezleri olan Belediye, Kaymakamlık, Emniyet, Vergi Dairesi, Nüfus, Milli Eğitim hepsi daracık alana sıkışmış durumda. Gördüğümüz kadarıyla bu binaların başka yere taşınmasına dair bir planlama da yok.
Merkez bina taşınmasa bile en fazla talep duyulan ve yüzyüze hizmet veren birimlerin şubeler şeklinde şehir dışına dağıtılma fikri yok. Şehrin cazibe merkezi 50 dönüm arazi içine sıkışmış vaziyette.
İşi olan da, gezmeye gelende, alışverişe çıkan da bu keşmekeşten payına düşeni alıyor. Yeni bulvar ve cazibeyi kaydıracak bir planlama bulunmuyor.
Şehir bir nebze nefes alsın diye boş kalan heryere plansız park-bahçe yapmak bu sorunu çözeceğine, problemi daha da büyütüyor. Ulucami Caddesi güvercinli park gibi bir yerde yerin altını otopark üstünü park bahçe yapmak bu planı diğer cazibe merkezi içinde bulunan parklara uyarlamak değerlendirilmeli. Bu parkın altına yapılacak otoparka yaklaşık 130 otomobil sığabilir.
Bu sayı Ulucami Caddesine cadde üstü parketmiş araç sayısından daha fazla. Toplu taşımanın çözülmesi gereken sorunları var. Saat kaçta durağa gireceği takip edilebilen mobil uygulamalar, standarda tabi düzgün araçlar; Klimalı, wifi’lı, şarj istasyonları olan duraklar bu kentin insanın da hakkı.
Evet, şehrin yeni cazibe merkezlerine ihtiyacı var. Yeni turizm alanlarına, mesela bir plaja ihtiyacı var. Denizi olmayan şehrin bile plajı var. Bizde sadece bir projeden ibaret.
Gezi teknelerinin daha düzenli bir limana ve daha düzgün standartlara ihtiyacı var.
Bu şehrin sorunları var çözüm bekleyen...
Bu şehirden elde edilen faydayı hizmet olarak geri verme vakti. Kent sakinlerine düşen görev ise yöneticilerin halkın taleplerine göre hareket ettiği gerçeğini gözardı etmemeleri.
Hakkettiğiniz hizmeti isteyin.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet