Skip Navigation Links

Liyakat ve Biat !

İşsizlik oranlarına baktığımızda TÜİK’e göre ciddi düşüş görünüyor !

Gökhan GÖKPINAR

Gazete Köşesi   A+a-

 
Neye göre kime göre?
Mühendisi, atanamayan öğretmeni, herhangi bölümden üniversite mezunu AVM’de, mağazalarda, mesleğiyle alakalı olmayan alanlarda asgari ücreti bile konuşamadan çalışmak zorunda !
Tanıdığım bir sürü genç üniversite mezunu, umudunu yitirmiş Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelere gitmek için herşeyi yapıyor !
Araştırıyorum;
İskenderun bölgesinde yatırım alanlarının tamamı dolu ve fabrikalar tam kapasite !
Osmaniye OSB, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve diğer OSB’lerde tam kapasite çalışıyor ve yeni yatırım alanı kalmamış, onlarca yatırımcı ise yer tahsisi için sırasını bekliyor !
Yeni mezun makine mühendisi iş başvurusuna gittiğinde tecrübesi olmadığı için alınmıyor !
Fırsat vermezsen nasıl tecrübe kazanacak ?
Tüm meslek gruplarında durum aynı!
Üniversitelerin işleyişi ve nitelikli eğitimi tartışma konusu bu durumda!
Mesela İsdemir, İskenderun Teknik Üniversitesi mezunlarını almıyor !
O zaman İSTE’nin mühendislik bölümleri başta olmak üzere, bir çok bölümünü kapatalım mı?
İTÜ ve ODTÜ çıkışlılar ağırlıklı kabul ediliyor …
Mesele üniversite mezunu sayısını arttırmaksa yanlış yoldayız !
Nitelikli, iyi yetişmiş en az bir dil (İngilizce) iyi bilen, öğrenim hayatı boyunca pratik alanda da tecrübe kazanmış teknik elemanlar yetiştiremiyorsak eğer, kapatın üniversiteleri !
4 yıllık fakülteyi sıkıntılar içerisinde bitiren eğitim fakültesi mezununu da sınava tabi tutuyorsan, kurduğun üniversitenin eğitimine, sistemine güvenmiyorsun demektir !
Ya üniversiteleri geliştirin, hakettikleri donanıma, nitelikli öğretim üyelerine, teknik altyapıya kavuşturun, ya da kapılarına kilit vurun !
En büyük zenginliğimiz (!) (Utanç kaynağımız), her yıl hayata atılan işsizler ordusuna katılan üniversite mezunu gençler !
İnsan kaynağını önemsemeyen, liyakate değil, biata önem veren, torpille, referansla işe kabul eden bir sistemin sonucu, daha önce de olduğu gibi beyin göçüne sebep olacaktır !
Senin kıymetini bilmediğin genç nüfus, Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin ilgisini çekiyor !
Gereksiz harcama kalemlerine aktardığın devasa bütçeleri, lise ve üniversitelerin imkanlarını geliştirmek için kullansan, bilimsel araştırmalara fon aktarsan sorun kökten çözülecek !
Savunma sanayinde olduğu gibi inançlı, azimli gençlerin önünü açacak, üretmelerini sağlayacak sistemi oturtmadığımız sürece ilerlememiz, gelişmemiz mümkün değil !
Bazı dernek ve vakıfların yetiştirdiği isimleri yıldızlı referanslarla bürokrasinin üst kademelerine taşımaya devam edersen, liyakati, adaleti, hakikati ön planda tutmazsan, kendini iyi yetiştirmiş genç insan kaynağını kaybetmeye mahkumsun demektir !
Çağımızda en önemli şey;
İyi yetişmiş insan kaynağı olduğunu unutmadan,
Kamu kaynaklarını israf etmek, bazı dernek ve vakıfları mutlu etmek yerine, bilimsel araştırmalara aktarmak en doğru yöntem olmakla birlikte, bilim yuvalarındaki öğretim kadrolarını da biata göre değil liyakate göre dizayn etmek mecburiyetindesin !
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet