Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Bugün günlerden, kadının ezilmişliğinin, dışlanmışlığının, yok sayılmasının gözler önüne serildiği gün.

Serhat Gökpınar

Gazete Köşesi   A+a-

 Evet her gün kadınlar ölüyor, tecavüz ediliyor, sözlü yada fiziksel tacize maruz kalıyor, dövülüyor, kadın olduğu için çalıştırılmıyor ve sürekli küçük düşürülüyor ama toplumun büyük bir kısmı tarafından sadece bugün tüm bunlara duyar kasılıyormuş gibi yapılıyor. Toplumların en büyük sorunların bir tanesi de bu. Önemli günler dışında, bir sorunu, olayı yok sayma ve geri kalan günlerde o sorun yokmuşçasına yaşamına devam etmesi büyük bir sorun teşkil ediyor. Sorunlar bu sebeplerden ötürü hiçbir zaman çözüme kavuşamıyor.
 
İstatistiklere bakalım, kaç kadın sırf artık seni istemiyorum dediği için bir erkek tarafından katledilmiş, kaç kadın özgür bir ülkede tek başına sokağa çıktığı için tecavüze uğramış, kaç kadının kıyafeti açık olduğu için sözlü veya fiziksel tacize maruz kalmış, kaç kadın töre, namus cinayetine kurban gitmiş, kaç kadın sırf kadın olduğu için işe alınmamış ve evde oturmaya mahkum edilmiş. Sayıları verip az yada çok demek çok büyük bir hata olur. Çünkü bu saydıklarımdan yalnızca bir tanesinin gerçekleşme ihtimali dahi yeterince korkunç ve ürkütücü.
 
Bir kadın hatta çemberi genişletecek olacak olursak bir insan, Çünkü; kadın özelinde konuşup sorunları kadına indirgemekte bana göre ayrımcılık ve ötekileştirmedir. Herkes için eşit ve adil bir yaşam dilerken, insanların kadın, erkek, engelli, çocuk diye ayrı ayrı kategorize edilmediği bir dünyayı kastediyoruz. Kadın öncelikli değil, insan öncelikli, eşit ve adil yaşam koşulları talep etmemiz gerekiyor. Aksi taktirde; kadınlar için ayrı gün, engelliler için ayrı gün, mülteciler ve sığınmacılar için ayrı gün, meslek grupları için ayrı gün hak savunuculuğu yapmaya devam ederiz.
 
Bir insan, kendi hür iradesiyle istediği yere çıkamıyorsa, istediği kişiyle hayatını birleştiremiyorsa, ne giymesi gerektiğine sürekli karşılıyorsa, cinsiyeti, etnik kökeni veya mesleğinden dolayı şiddette maruz kalıyorsa ve biz bu toplumun bireyleri olarak hala bu soruna bir çözüm bulamıyorsak, asıl sorun bizdedir. Sorunları çözebilmemiz için önce aynaya bakmamız gerekiyor. Tüm insanların, din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet, engel durumu, meslek grubu, siyasi görüşü gözetmeksin daha adil daha eşit bir dünyada yaşaması için ne yaptık ve bundan sonra ne yapmamız gerekiyor.
 
Son olarak, yapılan bazı yanlış paylaşımlara istinaden; Bugün dünya emekçi kadınlar günü olarak kabul edilen bir gün. Bazı paylaşımlarda çalışan kadınların günü kutlu olsun tarzında paylaşımlar yapılmış durumda. Bu tip paylaşımları yapanlar günün anlam ve önemini tam olarak anlayamamış. Zaten bizlerin en büyük mücadelelerinden biride kadınların çalışma yaşamına aktif şekilde katılmalarıdır. Buna eminim ki hiçbir kadın, ilgi ve yeteneklerine uygun işlerde, kendi hür iradesiyle çalışmamazlık yapmaz. Toplum baskısı, el alem ne der endişesi, kadınların toplum içinde aktif çalışma hayatına katılımlarında ki en büyük engeldir.
 
Hak mücadelelerinin sonuca kavuşmasını istiyorsak biz önce kendimizi, düşüncelerimizi, söylemlerimizi, icraatlerimizi düzeltelim. İnsan değişirse, toplum değişir, gelişir. Toplum gelişirse dünya güzelleşir.
 
Daha Adil, Daha Eşit, Sevgi ve Umut Dolu Yarınlarda, Halaylarla, Türkülerle Dünya Kadınlar Gününü Hep Birlikte Kutlayabileceğimiz Günler Dileğiyle.
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar