Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

DOĞRU ETKİN BİR EĞİTİMLE YAŞANABİLİR BİR DÜNYA MÜMKÜN

Üniversiteye ilk gittiğimde fakültemiz lavabo kapısında 'lütfen tuvalet kağıtlarını çöp kutusuna atınız' ibaresi yer alıyordu.

Serhat Gökpınar

Gazete Köşesi   A+a-

  Bahsettiğim konu, alınan 12 yıllık eğitimin ardından girilen bir sınavda başarı eşiği olarak kabul edilen puanı alıp gidilen yer. Halk arasında "eğitimli" diye tabir edilen bu topluluk, tuvalet kağıdının çöpe atılması, sifonun çekilmesi gerektiğini bilmiyor, bilse de uygulamıyor. İşte tamda bu noktada eğitimin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Eğitimden kastım 14 - 16 senelik diploma öğretimi değildir. Gerçek anlamda doğru insan olabilmenin, topluma ve çevreye yararlı bireyler olabilmenin tam ve etkin bir şekilde öğretilmesidir.
 
Eğitimin temelinde, topluma ve çevreye yarar olursa, birbirinin haklarına saygı duyan, toplumun hiçbir kesimini mağdur etmeyen, kendi özgürlüğünün, başkasının özgürlük çizgisine dokunana dek olduğunu bilen insanlar olduğuna inanıyorum. Ancak o zaman herkes için yaşanabilir bir dünya inşa edebiliriz.
 
Kadınları ve engellileri toplumda 2. plana atmaya çalışan, çocukları istismar eden, doğayı tahrip eden, hayvanları katleden, insanların hayatını hiç sayarak durmadan savaşa başvuran bir dize yanlış uygulama ancak doğru ve etkin bir eğitimle son bulur.
 
Son zamanlarda sıklıkla dile getirdiğim ve ilk olarak bizzat kendim Arsuz'da ki tüm özel ve resmi okulları gezerek uyguladığım, farkındalık eğitimleri, müfredatlalara girer ve doğru ellere teslim edilip, en etkili ve doğru şekilde yarınların ışığı olan çocuklara anlatılırsa, başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.
 
Bahsettiğim konu bir ders saatinde anlatılabilecek bir konu değildir. Birinci sınıftan üniversite son sınıfa kadar her sene, her hafta ders olarak verilmelidir ve derslere o alanda gerçekten mağdur olmuş, konunun birebir muhatapları anlatmalıdır. Ancak o zaman başarıya ulaşmamız mümkün olabilir.
 
Gazetelerde yer alan; kadın cinayetleri, tacizler, tecavüzler, engelli hak mağduriyetleri, çocuk istismarları, savaş, doğa ve hayvan katliamları, gerçek bir eğitimle son bulacaktır.
 
Şimdi herkes, bu saydığınız yanlış uygulamaları, üniversitede hoca olanlarda yapıyor, eğitimle ilgisi yok diyecek ama benim dikkat çekmek istediğim nokta tam olarak bu. Nota ve akademik başarıya bağlı öğretim hayatı değil, hayatın gerçeklikleriyle, mağdur tarafta duran tüm bileşenlerin bizzat eğitimin içerisinde yer aldığı ve sonraki aşamalarda mahalle toplantılarıyla verilebilecek olan eğitim sisteminin başarıya ulaşmaması için hiçbir sebep yok.
 
Etkin ve doğru bir eğitimle, herkes için eşit ve yaşanabilir bir dünya inşa edebiliriz.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş