Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

BOŞANMA DAVASI AÇILMADAN NAFAKA ALMA KOŞULLARI

Toplumumuzda nafaka denilince ilk akla gelen evlilik sona erdiğinde nafaka yükümlüsü eşin,

Çiğdem Aktoprak

Gazete Köşesi   A+a-

 
 maddi zorluğa düşecek eşe her ay ödemesi gereken nafakadır. Ancak hukukumuzda toplam 4 adet nafaka mevcut olmakla bunlardan biri tedbir nafakasıdır. (diğer nafaka çeşitleri; iştirak, yoksulluk ve bakım nafakasıdır)
 
Tedbir nafakası boşanma davası öncesinde ayrı bir dava olarak açılabileceği gibi açılmış bir boşanma davasında da talep edilebilir. Boşanma öncesinde talep edilecek tedbir nafakası Türk Medeni Kanunu Madde 197’de düzenlenmiştir.
 
Anılan madde ile ayrı yaşamaya haklı olan eşin bu süreç içerisinde tedbir nafakası talep edebileceği hüküm altına alınmıştır. Eşlerden birinin, ortak yaşam nedeniyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düşmesi, diğer eşin şiddet uygulaması, eve bakmaması, eşini evden kovması vb. durumlar söz konusu olduğunda ayrı yaşama da haklı olduğu kabul edilmektedir.
 
Neticeten boşanmak ya da ayrılmak istemeyen, ancak ayrı yaşamda haklı bir gerekçesi bulunan eş, herhangi bir boşanma veya ayrılık talebi olmaksızın kendisi ve müşterek çocuklar adına tedbir nafakası talep edebilir. Hükmedilecek tedbir nafakası tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına uygun olmalıdır. Boşanma olmadan karar verilen tedbir nafakasının başlangıç tarihi ise dava tarihidir. Mahkeme tarafından tedbir nafakasına karar verilebilmesi için tarafların davadaki kusurları incelenmez, nafaka miktarının tespitinde tarafların ekonomik durumu, yaşı, müşterek çocuklar var ise onların yaşları ve ihtiyaçları gibi hususlar dikkate alınır.
 
Tüm bunlarla birlikte tedbir nafakasına karar verilmiş olması halinde nafaka yükümlüsünün bu borcunu kendi isteğiyle yerine getirmemesi halinde, alacaklı tarafından icra takibi başlatılabilir. Ancak tedbir nafakası kararı, ara karar niteliğinde olduğundan (yani henüz ortada bir hüküm bulunmadığından ) ilamlı icra yerine ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır.
 
Yukarıda sayılan gerekli koşulların varlığı halinde, evlilik birliğiniz devam ediyorken dahi ayrı yaşamakta haklı sebepleriniz var ise yerleşim yerinizde bulunan Aile Mahkemesine dilekçe ile müracaat ederek gerek kendiniz gerek müşterek çocuklarınız için tedbir nafakası talebinde bulunabilirsiniz.
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş