Skip Navigation Links

ÇOCUKLAR VE KEKEMELİK

Hiç bir zaman kekemelik çocukların kaderi değildir.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

 Yeter ki sözcüklerin ağızdan çıkışına engel teşkil edecek herhangi bir biyolojik sıkıntıları bulunmasın. Tamamen bilişsel terapotik tekniklerle ve psikoz terapilerle çocuklardaki kekeme denen oluşumu yok edebiliyoruz. Çünkü kekemeye sebep olacak birçok olay ve olgu bulunmaktadır. Örneğin; çocuk herhangi bir canlıdan korkarak ve korkunun etkisi ile dilinde bazı aksaklıkların oluşmasına sebep olabilir. Hatta bu korkular zamanla fobiye dönüşerek uzun yıllar etkisini gösterir ve çocuğun kekeme kalmasını sağlar. Aynı zamanda da çocuklar iki yaşından itibaren yaşadığı ortamlardan ve içsel yaşantısından kaynaklanan rüyalar görmeye başlar. Genelde bu rüyaları gerçekte yaşadığını sanır. Bu sanıların etkisinden de kaynaklanan korkular ve kaygılar birbirine karışır. Ardından da birçok etkinin ve tepkinin oluşumuyla beyninde çelişkilerle boğuşmaya başlar.
Çocuk, bu gibi rüyaların farkına ancak dört yaşlarından itibaren varmaya başlar. Fakat gördüklerini istenilen (anlamlı) bir şekilde ebeveynlerine anlatamaz. Sıkıntısını korku ve panik ataklarla dışa vurur. Daha sonrasında da bu rüyalar çocuğun gündüzleri simülasyon (hayal edilen) görmesiyle sürer. Bu gibi süreçler ileride çocuğun şizofrenik sıkıntılara sürükler. O halde çocukta görebileceğimiz en küçük bir belirtiyi ihmal etmek demek, çocukta daha vahim olayların oluşmasına davetiye çıkarmak demektir.
Çocuğun kekeme, konuşma zorluğu ve diğer sorunlarını görmemezlikten gelerek ya da tedavisini zamanın akışında düzeleceğini düşünmek tamamen hata olduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü terapotik tekniklerle ve psikoz terapiylerle bu sıkıntıların çözümü bulunmuştur. Yeterki çocuğun ciddi boyutlarda herhangi biyolojik bir rahatsızlığı bulunmasın. Kekemeler, konuşma zorluğu ve Denge Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) rahatsızlıklara sahip, 4 ve 12 yaşlar arasındaki çocuklar, hatta 13-16 yaşlar arasındaki tüm çocuklar tedavi edilebilmektedir. Bu gibi sıkıntılara sahip çocukları ihmal etmek ya da zamanın tedavisine terk etmek demek o çocuğu hayatı boyunca rahatsızlıklarına mahkûm etmek demektir. Buradaki en büyük sorumluluk tamamen anne ve babaya aittir.
Haydi, hep birlikte çocuklarımıza yardımcı olup onlara yepyeni ufkular açalım. Yarınlara geç kalmayalım.
Sağlıklı yaşam dileğiyle…
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN ( Aile ve Eğitim Danışmanı )
CEB: 05380513770- (326)6144603
Web:www.guvenledanis.com
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet