Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

BEDEN SAĞLIĞINIZ RUH SAĞLIĞINIZA BAĞLIDIR!

Ruhsal ve fiziksel sağlık temelde bağlantılıdır ve insanların yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen çok sayıda ilişki vardır.

Çağla Çapar

Gazete Köşesi   A+a-

Zayıf zihinsel sağlık, kronik fiziksel rahatsızlıklar için bir risk faktörüdür. Kronik fiziksel rahatsızlıkları olan insanların zihinsel sağlığı riski altındadır.
 
Zihinsel ve kronik fiziksel rahatsızlıklar yaşayan insanları desteklemenin ve durumlarıyla baş etme stratejileri geliştirmenin ilk adımı; zihin ve beden arasındaki bağlantıları anlamaktır.
 
Şöyle ki, vücudumuzu bir düdüklü tencereye benzetelim. Buharını(yani duygusal yükü) kontrollü bir şekilde saldığında, mutluluk içinde yemeği pişirebilecektir. Ancak buharını tahliye edemezse, kapak patlayana kadar basıncı artacaktır. İnsanlar için de benzer bir durum söz konusudur. Duygularımızı baskı altında tutup ifade etmezsek, sonunda tencere gibi en zayıf yerinden patlaması an meselesidir.
 
Aşırı stres veya depresyon sebebiyle, vücudumuzdaki fiziksel sistemlerden biri zayıflamışsa orada bir rahatsızlığın gelişmesi muhtemeldir. Örneğin, fiziksel olarak en zayıf noktanız boynunuzsa, boyun ağrıları çekmeye başlarsınız. Ruhsal durumunuz, bunun gibi hayat kalitenizi düşüren küçük fiziksel semptomlara neden olabileceği gibi,  ciddi fiziksel semptomlara veya rahatsızlıklara da neden olabilir.
 
Yapmanız “gerekenler”le ilgili beklentilerinizden vazgeçmeye istekli olmalısınız. Davranışlarınızı etkileyen “gerekli”liklerden ve eski suçluluklardan kurtulmaya gönüllü olmalısınız. Kendinize “insan olmak” konusunda izin vermelisiniz. Erkeklerin ağlaması ve duygusal olması sorun değildir. Kadınların, ev işleri ile uğraşmaması sorun değildir. Elinizden gelenin en iyisini yapıyorsanız, hedeflerinize ulaşamamanız sorun değildir.
En büyük stres tetikleyicilerin bazılarının, aslında kendi zihninizden kaynaklandığını unutmayın.
 
Klinik Psikolog Çağla Çapar
Psikolojiiskenderun
Klinik Psikolog Çağla Çapar
İletişim No: 05352309828
Adres: Savaş Mahallesi, Kanatlı Caddesi, Kısmet İşhanı, Kat.4 Daire.14 İskenderun, Hatay
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar