Skip Navigation Links

Mesleğinizi Seçerken Bunları YAPMAYIN !

Meslek seçimi bireyin yaşam boyunca verdiği en önemli kararlardan biridir.

Şafak Bıkmaz

Gazete Köşesi   A+a-

 Bu seçim bireyin yaşam biçimini, çevresini, ekonomisini ve hatta iletişim halinde bulunacağı insanları da belirleyen bir karardır.
Günümüzde hızla gelişen teknolojiyle birlikte bu süreç daha da karmaşık hale gelmektedir. Teknolojinin gelişimiyle birlikte bazı meslekler kaybolmaya yüz tutarken yine bu gelişmeye bağlı olarak yeni meslek alanları da oluşmaktadır. Bundan dolayı aceleye getirilmemesi ve iyi değerlendirilmesi gereken bir süreçtir.
Meslek seçiminde ilgi, yetenek ve beceriler dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardır. Peki bunların farkında mıyız? Her bireyin en az bir alanda yeteneği bulunmaktadır. Önemli olan bu yeteneği çocukluk döneminde fark edebilmek ve geleceğe yönelik abartılı beklentiler olmadan gelişimini desteklemektir. Kendine yönelik farkındalığı yüksek olan bireyler meslek seçiminde de farkındalığı az olan bireylere nazaran daha kararlı tutum sergileyeceklerdir.
İnsan hayatının dönüm noktalarından biri olarak değerlendirilen bu seçimi yaparken genellikle yapılması gerekenlere odaklanıyoruz. Çoğunlukla ne yapılması gerektiğini biliyoruz peki ya yapılmaması gerekenler neler?
Mesleklerin gereklilikleri üzerinden seçim yapılmamalıdır. Hiçbir öğretmen doktordan, hiçbir doktorda öğretmenden üstün değildir. Bütün meslekler gereklidir ve önemsiz meslek yoktur. Mesleklere bu açıdan yaklaşmak hatalı meslek seçimi yapılmasına neden olacaktır. Bu durumda mesleklerin hepsini sistemin bir halkası olarak düşünmek doğru olacaktır. Sistemdeki bir halkanın olmaması bozulmalara yol açacaktır. Önemli olan meslekleri temsil eden o halkalarda nitelikli ve uygun bireylerin bulunmasıdır.
Mesleklerin cinsiyeti yoktur. Meslekler üzerinden cinsiyetçi ayrımlar yapılmamalıdır. ‘’polislik erkek mesleği, öğretmenlik kadın mesleği’’ gibi söylemler meslek seçiminizi etkilememelidir. Dikkat edilmesi gereken cinsiyet değil bireylerin kişilik özellikleriyle seçeceği mesleğin birbirine uyumlu olmasıdır.
Meslekler anne babadan miras değildir. Sadece aile mesleğinin devamlılığı uğruna ilgi, yetenek ve becerilere uygun olmayan meslekler tercih edilmemelidir. Aile içinde dahi olsa bireysel farklılıklar göz önünde tutulmalıdır.
Anne baba akraba arkadaş hatırına meslek seçimi yapılmamalıdır. Hayatını o mesleği icra ederek geçirecek olan bireyin kendisidir. Bundan dolayı önemli olan bireyin kendi mutluluğu ve öncelikleridir. Bu konuda her birey özgür seçim yapma hakkına sahiptir.
Sadece popüler diye kişiye uygun olmayan meslek seçimleri yapılmamalıdır. Popülaritesi geçtiğinde mesleki doyuma ulaşılması daha zor olacaktır.
Hayatınızın geri kalanını sevmediğiniz, sizi mutlu etmeyen bir mesleği yapmak zorunda kalmamanız için tam zamanında en doğru kararı verin.
Mimoza Psikoloji Danışma Merkezi : 05399376796 İnstagram Psk.dan.safakbkmz
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet