Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Engelli Bireyler ve Eğitim Hakkı

Her engelli bireyin eğitim alma hakkı vardır .

ENAR GSK DER

Gazete Köşesi   A+a-

Bununla ilgili olarak Engelliler Kanununda şöyle bir ifade yer almaktadır : “Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez. Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak eşit eğitim imkanı sağlanır.”
Özel eğitimden yararlanmak isteyen bireylerin hastaneye başvurarak eksiksiz doldurulmuş. Engelliler için sağlık kurulu raporu ile resmî adresin olduğu ilçede Rehberlik Araştırma Merkezine başvuruda bulunması gerekmektedir. Rehberlik Araştırma Merkezinde eğitsel değerlendirme ve tanılama yapılmaktadır .Değerlendirme ve tanılama yapılmaktadır. Değerlendirme ve tanılama yapılırken kişinin bütün gelişim özellikleri ve yeterliliklerini tespit etmek amacıyla standart testler ve engelli bireyin özelliğine uygun ölçme yapılır. Eğitsel değerlendirme ve tanılama için gerekli belgeler şunlardır:
-Engelli bireyin velisinin veya okul/kurum yönetiminin yazılı başvurusu,
-Okula/kuruma kayıtlı engelli bireyin bireysel gelişim raporu,
-İkametgah belgesi,
-Engelliler için sağlık kurulu raporu.
Özel eğitimin yanı dura üniversite sınavına giren engelli öğrenciler için bazı kolaylıklar sağlanmaktadır. Üniversite sınavına giren engelli öğrenciler için fiziksel düzenlemeler yapılmaktadır. Görme Engelliler ve az gören kişiler için 30 dakikalık ek sunan süresi verilmektedir. Yardımcı refakatçi eşliğinde sınava girme olanağı da tanınmaktadır. Engelli üniversite öğrencilerine de Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öncelikli olarak öğrenim kredisi, katkı kredisi ve yurt tahsisi yapılmaktadır. Buradan yola çıkarak engelli bireylerin eğitimi engellenmemeli, desteklenmelidir. Toplum olarak bunun için elimizden geleni yapmalıyız.
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş