Skip Navigation Links

Engelsiz Turizm

✔️ Engelli bireyler ülkemizin %12,7’sini aileleriyle beraber ele alındığında 35 milyon gibi büyük bir kitleyi oluşturmaktadır.

Serhat Gökpınar

Gazete Köşesi   A+a-

 ✔️ Engelsiz turizm, herkesin birlikte seyahat edebildiği, konaklayabildiği, sosyal mekanlardan faydalanabildiği, başka birinin yardımı olmadan özgür ve eşit imkanlar sunan tesisler ve aktivitelerdir.
 
✔️ Engelli bireyler ülkemizin %12,7’sini aileleriyle beraber ele alındığında 35 milyon gibi büyük bir kitleyi oluşturmaktadır. En büyük sorun oluşturan unsurlardan biride Engellilerin tatil yapabilecekleri turizm merkezi eksikliğidir.
 
✔️ Herkes için tasarım ilkesi benimsenmeli, tüm tesisler her vatandaşın eşit şekilde faydalanabileceği bir tasarıma sahip olmalıdır. Burada mimarlara ve inşaat mühendislerine büyük görevler düşmektedir.
 
✔️ Engelli Bireylerin tek başlarına tatil yapabilecekleri turizm merkezi sayısı oldukça azdır. Türkiye’de; Antalya’da 605 Muğla’da 159, İstanbul’da 147 olmak üzere toplam sadece 911 oda engellilere göre dizayn edilmiştir.
 
✔️ Evden çıkar çıkmaz büyük erişim sorunlarıyla karşılaşmaya başlayan engelliler için evden alıp tatilden sonra eve dönene dek tüm ulaşımını sağlayacak seyahat acenteleri hizmete başlamalıdır.
 
✔️ Otel girişleri, odaları, havuzları, resturantları engelli bireylerin kullanımına uygun şekilde erişilebilir olmalıdır. Otel dışındaki gastronomi işletmeleri, cafeler de engelli bireylerin rahatça hareket edebileceği şekilde erişilebilir olmalıdır.
 
✔️ Konaklama ve gastronomi işletmeleri çalışanları engellilerle doğru iletişim kurabilecek şekilde eğitilmelidir.
 
✔️ Plajlar, engellilerin rahatça erişim sağlayabileceği şekilde dizayn edilmelidir. Engelliler için erişim ve olanaklar tüm ulusal ve uluslararası yönetmelikler/standartlara uygun olmalıdır.
 
✔️ Engelli Bireylere uygun otopark ve otoparktan başlamak üzere plajda rahat hareket edebilmelerini sağlayacak şekilde denize kadar özel malzemeden yollar, iskeleden denize iniş asansörü, engelliye uygun şezlong, deniz içine kadar inen güvenli rampa, tek başlarına duş alabilecekleri duşluk ve engelli tuvaleti inşa edilmelidir. Plaja giden engelli çocukların orada rahat oyun oynayabilecekleri park ve oyun alanları dizayn edilmelidir.
 
✔️ Kullanımda eşdeğerlik, kullanımda esneklik, basitlik ve sezgilenebilirlik, algılanabilir bilgilendirme, hatanın tolere edilmesi, fiziksel gücün az kullanımı, yaklaşım ve rahat kullanım, TSE erişilebilirlik standartlarına uygun mekanlar evrensel tasarımın 7 ilkesi olarak sıralanabilir.
 
Engelsiz, herkes için erişilebilir mimari herkese özgürlük sağlar.
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet