Skip Navigation Links

Fibromiyalji Nedir?

‘Kas Romatizması’ olarak da bilinir. T

Op.Dr.Ali Tufan Pehlivan

Gazete Köşesi   A+a-

  Fibromiyalji, kas-iskelet sisteminde görülen yaygın ağrı, sertlik, genel yorgunluk, vücudun belirli noktalarında aşırı hassasiyet ile karakterize romatolojik bir sendromdur.
 
‘Kas Romatizması’ olarak da bilinir. Toplumda sık görülür. Daha çok kadınları etkiler. Yaygın kas ağrıları ile birlikte uyku bozuklukları, halsizlik, yorgunluk şikayetleri sık görülür. Hastalar uykudan dinlenmiş olarak uyanamadıklarını ifade ederler. Depresyon veya anksiyete eşlik edebilir. Stresli dönemlerde şikayetlerde artış gözlenebilir.
 
Hastanın muayene edilmesi ve klinik olarak değerlendirilmesi ile fibromiyalji tanısı konulabilir. Tanı için özel bir test veya görüntüleme yöntemi bulunmamaktadır. Diğer hastalıklardan ayırabilmek için tetkikler istenebilir.
 
Fibromiyalji tedavisindeki amaç hastanın şikayetlerini azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Tek bir yöntem veya ilaç ile hastalığın tedavisi mümkün olmamaktadır. Cerrahi tedavisi bulunmamaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilebilir. İlaç tedavisi olarak, hekim önerisi ile ağrı kesici, antidepresan, antiepileptikler kullanılabilir. Fiziksel egzersizler, özellikle de aerobik egzersizler(tempolu yürüyüş, bisiklete binme, yüzme, ip atlama vb) şikayetlerin gerilemesine yardımcı olur. Yoga ve pilatesin fibromiyalji hastalarında etkili olabileceği bildirilmiştir. Bunların dışında stresten uzak bir yaşam, dengeli beslenme, yeterli ve kaliteli uyku yaşam tarzı olarak belirlenmelidir.
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet