Skip Navigation Links

Karar Verme Yetki Ver...

Engelli bireyler kardeşimizdir...

Serhat Gökpınar

Gazete Köşesi   A+a-

 Engelli bireyler kardeşimizdir...
Engelli bireyler baş tacımızdır...
Engelli bireyler için bunların tabi ki yapılması gerekiyor...
Bu liste böyle uzar gider. Engelli bireylerin boş vaat veren yöneticilere karnı tok.
Yıllardır süregelen 3 5 STK'nın görüşü alınarak yapılan ancak her seferinde eksik kalan düzenlemeler mevcut. Bunun nedenini yetkililer ya anlamadı, ya da anlamak istemedi.
70 derece açıyla yapılmış kaldırımlar, kaldırımda görme engelliler için dizayn edilen sarı şeritlerin ortasına ağaçlar, elektrik direkleri, otobüs durakları vs. koyma, Ekpss'yi (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) Engelli avantajı yerine engelli mağduriyetine dönüştüren, engelli hizmetli atayan, engelli bireyi mezuniyetine göre bir kadroya hariç her kadroya atayan sistem, engelli bireye maaş bağlama oranı, engelli bireyin %39'da bile engelli sayılmaması ve hakların hiçbirinden faydalanamaması vs. Bu liste böyle uzayıp gider.
Gelelim sorunun ana kaynağına. Ne karar vericilerde ne de uygulayıcılarda engelli bireylerin olmayışı bir dize yanlış uygulamayı peş peşe getiriyor.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde tek bir engelli Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Vali, Kaymakam, Hakim vs. olmamıştır.
Siz Ekpss sitemini tasarlarken ve uygularken, erişilebilirlik standartlarını uygularken, özel gereksinimli bireylere yönelik eğitim sistemini belirlerken ve denetlerken, engelli maaş, rapor vs sistemlerini tasarlarken, uygularken ve denetlerken engelli bireyleri işin içine katmazsanız, engelli bbireyleri sürekli mağdur edersiniz.
Engelli bireylerden sadece görüş almayı bırakın, engelli bireyleri karar vericilerin ve uygulayıcıların içine dahil edin.
Erişilebilirlik için özellikle belediyeler başta olmak üzere, diğer konularında çözüme kavuşabilmesi adına, her kurumda en az bir üst düzey yönetici engelli olursa bu sorun büyük ölçüde çözülür. Belki o zaman yönetmelikte suç olmasına rağmen ve standartlara göre 6 derecelik bir açıya sahip olması gerekirken , 70 derece açılı rampası olan binalara ruhsat verilmez!
Engelli bireylerin yaşam hakkı daha fazla dikkate alınırsa, herkes için erişilebilir ve herkes için yaşanabilir bir ülke haline gelebiliriz.
Biz engelli bireyler olarak, engelli bireylerin bizzat içinde yer almadığı hiçbir oluşuma destek vermeyip tam karşısında durmaya devam edeceğiz. Engelli bireylerin kendisiyle ilgili olan konularda karar verici olmasını istiyoruz ve talebimiz gerçekleşene kadar mücadelemize devam edeceğiz.
 
Daha adil, daha eşit, daha farkında, herkes için erişilebilir ve yaşanabilir bir dünya dileğiyle...
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet