Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Vakıf İşhanı Sorunu Çözüldü de, Büyük Çarşı İşhanı’na da El Atın !..

Antakya’da bir konu söz konusu olunca lobi faaliyetleri marifetiyle her konu için çözüm üretilebiliyor, bütçe bulunabiliyor !

Gökhan GÖKPINAR

Gazete Köşesi   A+a-

 
Vakıf İşhanı arazisinin Antakya merkeze yakışacağından ve şehir merkezinde herkesin nefes alabileceği bir yeşil alan olarak büyük fayda sağlayacağından eminim !
Herkesin yüreğine sağlık…
Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın öncülüğünde ön protokolü imzalanan vakıf İşhanı arazisinin Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Antakya Belediyesi’ne devri önemli bir adım…
 
Gelelim İskenderun’un kanayan yarası, Büyük Çarşı İşhanına !...
Uzun yıllardır Yüzde 80’i atıl durumda olan İskenderun Merkezde Büyük Çarşı İşhanı, karanlık işlerin döndüğü, her türlü yasa dışı işin organize edildiği ve doğrudan yönetildiği merkez konumunda olduğu herkes tarafından biliniyor !
Geçtiğimiz günlerde İskenderun Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin işhanına yaptığı ani baskından çıkan sonuç, bu iddayı destekler ve güçlendirir nitelikte…
 
İskenderun’da 1970’li yılların sonlarında inşaatı tamamlanarak hizmete giren büyük çarşı işhanının da Antakya’da yapıldığı gibi yıkılarak yeşil alan olarak değerlendirilmesini en çok isteyenlerdenim !
Arazisi o kadar değerli ki…
Şehrin merkezinde nefes alabilecek çok güzel bir alan oluşturulabilir…
 
Depreme de dayanabileceğini düşünmüyorum !
Kamulaştırma bedeli oldukça yüksek olacaktır…
Binlerce hissedar ve varis söz konusuyken, bu işe el atacak bir babayiğit arıyoruz !
 
 
İllaki bir çözüm bulunabilir !
 
Mesela;
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın devreye girmesi, deprem yönetmeliği çerçevesinde binanın dayanıklılık derecesinin ölçülmesi neticesinde büyük ihtimalle yıkımına karar verilecektir !
 
Alın size çözüm !
 
Uzun yıllardır kimseye faydası olmayan bu binanın yıkılarak şehrin merkezinde bir Kent Parkı olarak değerlenmesi, gelecek nesillere bırakılacak çok önemli bir miras olacaktır…
 
Antakya Vakıf İşhanına bütçe bulunabildiği gibi, İskenderun Büyükçarşı İşhanı için de bir bütçe mutlaka bulunacaktır !
 
Geçmişte bir çok kamu kurumu için kiralama yöntemiyle hizmet binası arayışı olduğunda, büyük çarşı işhanının neden düşünülmediğini sorgulamıştım !
 
Eğer kamu kurumlarının bir çoğu bu atıl vaziyette olan Büyük Çarşı İşhanında hizmet verebilseydi, hem insan sürkilasyonu, hem de güvenlik unsurları marifetiyle bir çok karanlık alan aydınlanır, yasadışı yapılanmalar engellenebilirdi !
 
Bölgede bir çok atıl yapı değerlendirileceğine, yeni yapılara ayrılan dudak uçuklatan bütçeleri düşündüğünüzde, İskenderun Büyük Çarşı İşhanı (Özel Mülkiyet Olmasına rağmen), Arsuz Madenli sınırlarındaki Tekel Dinlenme Tesisleri, eski Sağlık Meslek Lisesi’nin binası ve daha bir çok yapı çürümeye terkedildi.
 
Öncelikle bir çok yatırım öncesi, elimizdeki yapı rezervini çok iyi değerlendirmemiz gerektiği sonucu çıkarılmalıdır !
 
İsraftan kaçınmak için bu şarttır !
 
İskenderun Büyük Çarşı İşhanı sorununu çözecek her kim olursa, hangi kurum bu işin üstesinden gelirse gelecek nesillere çok değerli bir eser bırakacaktır diye de eklemek isterim !
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar