Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

İçimizdeki Düşman

Hayat çizgimizi belirleyip yönlendiren, ideallerimizi tutkularımızı coşturup kabarttıran içimizdeki hırstır.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

  Hayat çizgimizi belirleyip yönlendiren, ideallerimizi tutkularımızı coşturup kabarttıran içimizdeki hırstır. Bilinmeyene doğru yürürken iniş ve çıkışlarda en önde bizi dürter cesaretimizi toparlamamızı sağlar. Riskli anlarımızda bilinç dışına çıkar bize hükmetmeye başlar. Felsefi yapımızı hayat tarzına uydurur, başkalarıyla rekabeti başlatır, girişimciliğin her tür kuralını uygularken daha fazlasını istememizi sağlar. Sonu gelmeyen istek, aşırı tutkuya dönüşür ve bizi başarmanın hazına erişmeye mahkûm eder.
Beli bir hedefe ulaşmak için çok aşırı istek duymak beraberinde hırsı da getirir. Kişinin elde etiği başarılar üzerinde tanınması, motivasyonu sağlamak için hırsıyla pekiştirir. Hırs doğru yöneltildiği takdirde kişiyi başarıya götürürken, aşırı hırs kişiyi olumsuz duygulara sebebiyet verebilir. Örneğin; iş yaşamında daha iyi olma, terfi alma, işverenin gözüne girme, yükselmezse diğer kişilerin dikkatte almayacağı duygusu ya da rakibi geçme arzusu ile gereğinden fazla hırslı olma durumu kişinin en ufak hataları görmesine olanak tanırken, yaşanan olaylara daha fazla tepki göstermesine ve kendisine ya da karşısındakine zarar verici yıkıcı davranışlara dönüşebilir.
Fazla hırsın en yakın arkadaşı strestir. Sonu olmayan bir hırs durumunda olan kişi elindeki başarılarla yetinmez, daha fazlasını elde etmek için hırs yapar ve stres etkeniyle karşı karşıya kalır. Aşırı hırslı olma durumuyla strese bağlı rahatsızlıklar başlarken, kişisel hayatın ihmali ardından da aile yaşamının bozulmasına kadar uzanabilir. Hırslı tutkularımız başarıyı sağlıyacağını düşünürken bilincimizi karıştırır başarısız olunmayı sağlar. Olumsuz duygular içerisinde birey kendini değersiz görmeye başlar.
Aşırı hırslı olup herhangi yaşanan başarısızlıkta demoralize olma, en iyisi olma arzusu, yapılan her işi eksiksiz ve mükemmel yapma isteği, başarılan her işi kendi kimlik değeriyle örtüşme, başarısızlığı ya da en ufak hatayı kabul etmeme durumu yaşayan kişilerde genelde narsistik kişilik özelikleri de görülebilir.
Başarılı olmada hırslı olmak etken olmakla birlikte, tek etken değildir. Yapılacak iş için doğru bilginin edinimi, bilinçli ve azimli olmak, hayal gücü ve yapabileceğine inama da başarılı olmanın önemli etken maddelerindendir. Hırslı olunduğunda her ne olursa olsun sonucunda sadece başarmak ön planda olurken, azim ile çabalayıp hayal gücüyle harmanlanan işlerde başarılı olmak için çaba harcansa da bu istek hayatlarının tümünü kaplamaz, yapılan iş için harcanan çaba ve emek de oldukça önemlidir. Bu yüzden yapılan iş her ne olursa olsun tek amaç sadece başarı olmamalı, yapılan iş için harcanan çabada takdir edilmelidir.
Sağlıklı yaşam dileğiyle…
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN
E-mail:[email protected] Cep:0538 051 37 70
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar