Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Arsuz'da Tarım Hamlesi

Yaşamakta olduğumuz pandemi ile bütün dünya tarımın önemini anladı.

Nihat Köklü

Gazete Köşesi   A+a-

 Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insanları yaşayabilmesi için gıdaya gereksinim olduğu gerçeği ortaya çıkmıştır. Makinalar, elektronik aletler önemlidir ama öğle yemeğinde cep telefonunu, akşam yemeğinde bilgisayarı yiyemeyiz.
Gıda ve tarım önemlidir. Bunların insan sağlığına uygun olması ve organik tarım esaslarına göre üretilmesi herkesin isteği haline gelmiştir. Bununda gerçekleşmesi için bilgiye, eğitime ve alt yapısının hazırlanmasına gereksinim vardır.
Arsuz Belediyesi olarak İKİ T'ye öncelik tanıdığımızı her zaman dile getirdik.Turizime eğilmekle beraber tarım konusunda büyük bir çalışmanın içerisine girdik. Arsuz'un kalkınmasında tarımın yeri büyüktür. Bu güne kadar örgütsüz olan ve kendi yağıyla çeşitli güçlüklerle tarım yapan halkımızın tarımda gelişmesi için örgütleme çalışmasına girdik. Belediyemizin katılımı ve desteklemesiyle kooperatifleşme çalışmasına giriştik.
Arsuz Kadın Girişimi Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kadın girişimciler belediye işbirliği ile kurduk. Kooperatife üye kaydına başlanmıştır. Kadınların gıda üretimi ve tarım konusunda eğitim görmeleri , açılacak kurslarla gıda üretim sertifakası sahibi olmaları sağlanacaktır. Ürettikleri gıda ve tarım ürünlerinin pazarlanması yapılacak ve üretim yapmaları için her türlü destek kooperatifçe yapılacaktır.
Arsuz İlçemiz halkının tüm tarım kollarında dünya standartlarında tarım yapması;
Doğru tarım ürününe yönlendirme
Doğru ve bilimsel tarım yapma ,teknik destek
Girdilerin, masrafların ucuza sağlanması
Tarım makina alet ve gereçlerin sağlanması
Üretimhanelerin oluşturulması
Soğuk hava depolarının hayata geçirilmesi
Doğru sulama ve doğru ilaçlama bilgilerinin verilmesi
Organik tarımın hedeflenmesi ve en önemlisi alın teri dökülerek ,emek sarfederek yetiştirilen ürünlerin iç piyasada ve ihracat yoluyla pazarlanması için Arsuz İlçesi Merkez ve Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kuruyoruz. İşlemler son aşamaya geldi. Bir hafta içerisinde üye kaydı yapmayı hedefliyoruz. Bütün bu çalışmaları çok değerli ekip ve arkadaşlarımız ve çiftçilerimizle yürütmekteyiz.
2021 yılında yapılacak EXPO Fuarı çalışmalarına entepre olma çabasındayız. Arsuz tarımı dünyaya açılmış olacaktır.
Arpaderesi Mahallesindeki 60.000 m2 lik arsaya ARSUZ TARIM AKADEMİSİ kurma çalışmalarımız son safhaya gelmiştir. Burada çok amaçlı bir üretim, yönetim, öğretim binası ve yöresel organik tarım ürünlerinden pişirilen yemeklerin servis edildiği bir sosyal tesisin yapılması planlanmıştır. Binaların dışında kalan alanda bu güne kadar Arsuzda yetiştirilmekte olan tarım ürünleri ile çiftçilerimize önerilecek yeni tarım ürünlerinin organik bir şekilde üretilmesi teorik ve pratik olarak öğretilecektir.
Çok amaçlı binada Kadın Girişimi Kooperatifi Üyeleri hijyen mutfakta gıda üretimini kurslarla öğrenecek, sertifikalarını alacaktır. Üretilen gıdalar satış reyonunda iç piyasa ve dış piyasa da satışa sunulacaktır.
Hedefimiz Arsuz'un her alanda kalkınmasıdır. Kadınların örgütlenerek para kazanır hale gelmesi aile bütçelerinin güçlenmesi, çiftçilerimizin doğru tarım yaparak ürettiklerinin ve emeklerinin boşa gitmemesi, daha fazla gelir sağlamaları en büyük amacımızdır.
Bu çalışmalarda Belediye Başkanımız Sayın Dr. Asaf GÜVEN'in duyduğu heyecan ve verdiği destek en büyük moral kaynağımız olmuştur.
Arsuz Belediyesi olarak en büyük dileğimiz bütün bu kooperatiflerin hızlı bir şekilde güçlenmeleri ve kendi başlarına başarıyla faaliyetlerine devam etmeleridir. Bu gerçekleşinceye kadar desteğimiz devam edecektir.
Tarım konusunda bu adımlar atıldı. Bundan sonra daha iyiye ulaşmak için çalışmalara devam edeceğiz.
Saygıdeğer halkımızdan beklentimiz bu çalışmalara sahiplenmeleri, desteklemeleri ve bu örgütlenmelerin içinde olmalarıdır.
Omuz omuza çok çalışacağız , üreteceğiz, kalkınacağız ve daha güzel günleri göreceğiz.
 
 
Nihat KÖKLÜ
Arsuz Belediye Bşk.Yrd.
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar