Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Facia,Freni Patlayan Kamyon,Çevre Yolu,Deprem ve İskenderun

Bugün, 13 Aralık 2019 tarihinde yazmış olduğum yazımdan kısa bir pasajla giriş yapmak istiyorum.

Sıtkı Alper Özdemir

Gazete Köşesi   A+a-

 İşte o pasaj; “Sarımazı-Payas arası otoyol ücretsiz olduğuna göre, artık hem küçük araçların hem de özellikle kamyon ve tır gibi yük taşıyan büyük araçların bu yolu daha çok kullanacakları bir şekle getirilmesi gerekmektedir. İskenderun şehir merkezi ve ana arterlerle bağlantılarını sağlayacak giriş ve çıkışlara ihtiyaç bulunmaktadır. Yani tam anlamıyla çevre yolu mantığında düzenlemelere ihtiyaç vardır.
İskenderun şehir içi ve Pac bölgesinden geçen ana yol trafik yükünü göz önüne aldığımızda, Sarımazı-Liman çıkışları arasında Çankaya mevkiinden verilecek olan giriş-çıkış ile yeni hastaneye ve bölgede bulunan özel hastanelere vatandaşların ve ambulansların kolay ulaşması sağlanacaktır. Ayrıca Gültepe üzerinde Düğünyurdu mahallesinde yapılan ve bir süre sonra kullanılmaya başlanacak olan 960 konutluk Toki projesi, bölgede günlük olarak yaklaşık 1500 araçlık trafik yükü oluşturacaktır. Çankaya mevkiinden verilecek otoyol giriş-çıkışı bu yoğunlaşan trafik yükünü hafifletecektir.
Başka bir nokta ise Modern Evler- Akbağlar mevkiinden verilmesi gerekli olan otoyol giriş-çıkışıdır. İskenderun ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın evlerinin yoğun olarak bulunduğu bu bölge, 51. Ağır Bakım Merkez Komutanlığı ve civarındaki yerleşim yerleri ile de bağlantılıdır.”
Evet, 13 Aralık 2019 tarihinde yazmış olduğum yazımda, yıllardır güzel ilçemiz İskenderun’un çekmiş olduğu ulaşım çilesi ile ilgili öneri mahiyetli tespitlere yer vermiştim.
2 Nisan 2020 tarihinde ise Körfez-Deniz Alayı bölgesinde dejavu gibi faciada 6 vatandaşımızın hayatını kaybedip, 23 vatandaşımızın yaralandığı acı günü yaşadık.
Konu ile ilgili daha önceki kazalarda da olduğu gibi mülki amirlikler kendileri açısından durum değerlendirmeleri yaptılar. İskenderunlular tekrar serzenişlerini dile getirdiler.
Peki, 2 Nisan tarihinden bu yana gerek kaçış rampası gerekse otoyol düzenlemesi ile ilgili somut bir adım atıldı mı?
İskenderun’daki artan trafik yükünü ve kavşaklardaki keşmekeşi hala göremiyor muyuz?
Şehir trafiğine lokal gözle ve anlık gelişmelerle değil, total şehir ulaşım ağı yaklaşımı ile projelendirme yapmamız gerektiğini hala fark edemedik mi?
Özet, 2 Nisan 2020 geçti, sonraki kazayı mı bekliyoruz?
Özete bir özet daha ekleyelim. 24 Ocak 2020’de tüm Hatay’da da korku ile hissettiğimiz Elazığ merkezli yaşanan deprem sonrası birkaç gün konuşup tekrar unuttuğumuz konuyu da hatırlatalım ve sorumuzu soralım. Doğu Anadolu Fay (DAF) hattı üzerindeki hareketlilik devam ediyor. DAF hattının kuzeyindeki Bingöl’de dün 4.3 şiddetinde deprem meydana geldi. Peki, DAF hattının en güneyindeki ilimiz Hatay’da deprem ve afet hazırlıkları kapsamın 24 Ocak’tan bu yana bir çalışmamız var mı?
Özet, özet, özet…
Kaçış rampası, trafik düzenlemesi, otoyol-çevre yolu ve “HATAY DEPREM MASTER PLANI”.
Covid-19 salgını tüm bunları unutturmasın. Zira deprem de kaza da Covid-19 u beklemiyor.
Evde kalın, sağlıcakla kalın.
 
Saygılarımla,
 
Sıtkı Alper ÖZDEMİR
İnşaat Yüksek Mühendisi
 
İnstagram/ alper_ozdemirr
Facebook/ alper.ozdemir.564
 
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar