Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

CORONA Virüsüne Karşı KARA MÜRVER

CORONA Virüsüne Karşı önce korun

Recep EKİNCİ

Gazete Köşesi   A+a-

 Beslenme (ORAC) ile savunma sistemini güçlendir.
KARA MÜRVER MEYVESİ
ELDERBERRY (SAMBUCOL) EKSTRASI
Kara mürver meyvesi yıllardır dünyanın çeşitli bölgelerinde, grip, soğuk algınlığı, zatürre, sinüzit vb. hastalıklara sebep olan virüslere karşı, antiviral etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kara mürver ekstralarının diğer kırmızı meyvelere göre, antioksidan ve fenolik içeriği olarak daha zengindir. (berrmidezsoto ve tomaj berberan 2004)
Kara mürver ekstrasının AIDS ve H1N1 (domuz gribi) hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde destekleyici etkileri tespit edilmiştir. (barak ve arkadaşları 2001-Konlee 1998)
Kara mürver ekstrasının faydalı etkileri;
Müshil özelliği kabızlığı giderici,
İdrar söktürücü özelliği ile böbrek taşı oluşumunu önler
Balgam söktürücü
Zatürre ve bronşiti geçirmeye destekleyici
Ateş düşürücü
Kara mürver ekstrası, içerdiği etken maddeler aracılığı ile virüslerin vücut hücrelerine tutunmasını sağlayan HEMAGGLUTİNİN yapısını bozarak virüslerin insan hücrelerine girişini engellemektedir. Diğer taraftan immün bağışıklık sisteminin aktivitesini artırarak virüslerle mücadelesini güçlendirmektedir.
Vitamin C ve çinko güçlü antioksidan flovonoid, glukozid antosiyanın ve sambuni grince etken maddeleridir.
 
KARA MÜRVER MEYVE EKSTRASI ELBERDERRY (SAMBUCOL) İLE İLGİLİ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARI;
Şurup, kapsül ve pastilleri,
Tufts üniversity tarafından yapılan çalışmada, elderberryde dört farklı antosiyanelin, arter duvarlarında dizilmiş endotel hücrelerini, serbest radikallerin verdiği oksidatif zararlardan koruduğunu göstermiştir.
Retroscreen virology of London, elderberry (siyah elderberry) kullanılarak üretilmiş SAMBUCOL şurubu test edilmiş; elderberry şurubunun H1N1 virüsü ve swine gribi olarak bilinen virüs üzerinde %70 etkili olduğunu göstermiştir. Aynı şurubun H5N1 virüsü üzerinde %99 etkili olmuştur.
Almanya, kartlsrohe, bundesfors chungsanstalt research center for food’da, bilim adamlarının elderberry üzerinde yaptıkları çalışmalarda, elderberrydeki antosiyaninlerin sitokinleri baskılayarak bağışıklık sistemini destekleyerek güçlendirdiğini tespit etmişlerdir.
Norveç de yapılan bir çalışmada elderberry (kara mücver çiçeği) şurubunun immün (bağışıklık sistemini), canlandırmanın yanı sıra, grip virüsleri de doğrudan baskılayarak virüsün vücuttaki yayılmasını durdurmaktadır.
The Journal of in ternational medical research tarafından yapılan çalışma (araştırmalarda) elderberry (kara mücver) şurubu verilen grip hastalarından çoğunluğu 1 – 3 içerisinde iyileştikleri görülmüştür. Normal tedavi gören grip hastaları ise 5 – 7 gün içerisinde iyileşme görülmüştür. Elderberry şurubu kullanan grip hastası kişilerin virüsle savaşan antikor seviyelerinde artış görülmüştür.
Online Journal of pharmacology and pharma cokinetics de yapılan bir çalışmada, iki gün üst üste günde 4 kez 175 mg. Elderberry ekstrası kullanan hastaların, semptomlarında (öksürük, yüksek ateş, balgam, yorgunluk vb.) %30 da tüm semptomlarının yok olduğu, %60 ise birçok semptomlarının yok olduğu görülmüştür.
Phytochemistry’nin yayınlanan bir çalışmasında, elderberrynin flavanoidleri inhibe etmişlerdir. Aynı testi; oseltanivir ve tamiflu adlı ilaçlarla da yapmışlar, elderberrynin bu ilaçlardan çok daha güçlü olduğunu tespit etmişlerdir.
İsrail de yapılan bir çalışmada hücre kültürlerindeki influenza A ve B özelliklerinin çoğalmasını baskıladığını göstermiştir.
Queen mary college, üniversity of London’a bağlı retroscreen virology de yapılan bir çalışmada elderberry (sambucoun) kuş gribi virüsü H5N1’e karşı %99 etkili olduğu, hücre kültürlerinde virüs enfeksiyonlarının büyük ölçüde nötrize ettiğini, açıklamışlardır.
NOT: Elderberry (kara mücver çiçeği) piyasada; şurup, kapsül, pastil ve çay olarak bulunmaktadır.
Kara mücver çiçeğinin olgun meyveleri kullanılmaktadır.
Kara mücver çiçeği şurup, kapsül, çay ve pastilleri hastalık tedavi etmez, hastalığın çabuk iyileşmesine yardımcı olabilir ve hastalanmayı önleyebilir.
 
Kara mürver ekstrası ORAC değeri en yüksek meyvedir; 25.000’dir.
ORAC (oxygen radical absurbance capacty):
Vücudumuzda bulunan serbest radikaller, yediğimiz besinler tarafından emilme değerlerini gösteren ölçü birimi, besinlerin antioksidan değer birimidir.
ORAC değeri yüksek olan besinlerin antioksidan değeri de yüksektir.
ORAC değeri yüksek besinler, vücut direncini yükseltir. Bağışıklık sistemini korur. Her türlü hastalıkla mücadele etme kabiliyetini kazandırır.
Bitkiler doğanın ve güneşin zararlı etkilerinden korunmak için PİGMENTLERİNİ arttırırlar. Meyve ve sebzelerin rengi (yeşil, kırmızı, mor vb.) ne kadar koyu ise ORAC değeri de aynı oranda (antioksidan değeri) yüksek demektir.
Sağlıklı vücuda sahip olabilmek için günlük 3.500 ORAC değerin de besin almak gerekmektedir.
 
Bazı besinlerin ORAC değerleri
KARA MÜRVER (SAMBUCOL) EKSTRASI: 25.000’dir.
ARONİA: 14.990 ORAC
KARA MÜRVER : 14.700 ORAC
KURU ERİK: 14.582 ORAC
CRANBERRY: 9.584 ORAC
YABAN MERSİNİ: 9.019 ORAC
AHUDUDU: 6.058 ORAC
ÇİLEK: 5.930 ORAC
KIRMIZ ELMA: 5.900 ORAC
KİRAZ: 4.873 ORAC
NAR: 2.860 ORAC
BARBUNYA: 13.727 ORAC
KURU FASULYE: 13.529 ORAC
ENGİNAR: 7.904 ORAC
SARIMSAK: 1.939 ORAC
ISPANAK: 1.260 ORAC
BROKOLİ: 890 ORAC
 
Recep EKİNCİ
Herbalist
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar