Skip Navigation Links

Ruh Hali ve Biz

Yüce Allah Kuran-ı Kerim’in Isra süresinin 85’inci ayetinde ruh hakkında şunu buyurmuştur.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

ويسلونك عن الروح قل من امر ربي وما او تيتم من العلم الا قليلا.”Sana ruh hakkında soru sorarlar; de ki: Ruhun ne olduğunu ancak rabbim bilir, size ise pek az bilgi verilmiştir.” Ruhun, bize tanılan kısımlarıyla sosyal açıdan üzerimizdeki etkilerinde bahsedeceğiz. Unutmayalım ki, ruh hallerimiz yaşantımızın gizemli ve kaçınılmaz kısımlardan biridir. Hepimiz onlarla başa çıkmayı öğrenmeliyiz. Çünkü ruh halimiz anlayışımızın sadece bilgeliğimize ve bakış açımıza değil, yaşantımız dâhilindeki genel memnuniyet duygumuza da büyük etkisi vardır. Rahatsız bir ruh halinden mustarip olduğumuzda atmosfer gibi sürekli değişmekteyiz.
Ruh hallerimiz yaşantımızın tümüne etkisi çok büyüktür. Para kazanmayı yani, iş hayatımızı da yön veren etken olduğunu diyebiliriz. Yaptığımız işlerden ruhsal hallerimiz daha az tatmin oluyorsa, sorun var demektir. Memnuniyetsizliğimizin nedenlerini araştırırken ve memnuniyet halindeyken sorunsuz bir yaşantının daha fazlasının kurgusunu zihnimizde işlemeye başlarız. Buradan yola çıkarak endişelerimizi ve kendimizi başkalarının yaptıklarıyla gizleriz. Kendimizi başkalarının tercihine ikna eder isek hayatın ve para kazanmanın zor olduğu inancına odaklanırız. Belki de yeterince iş alanının yokluğundan dolayı ilerlemenin mümkün olmadığına veya insanların bencil olduklarını ve kendilerini düşündüklerine inanırız.
Bir dereceye kadar doğrudur. Çünkü ruh halleriyle ilgili şaşırtıcı olan şey, yalnızca kötü bir ruh halimiz olduğunda bu pasif, gizli ve mağlubiyetçe fikirlere güveniyor olmamızın yanında, tatmin edici bir ruh hali içinde yaşadığımız zaman başkalarının tercihine inanmaktan çok endişe duymamızdır.
Kendimizi başkalarıyla kıyaslamadan endişelerimizi boşa harcayarak, her birimiz farklı bir yolumuz olduğunu ve elimizden gelenin en iyisini yaptığımızın farkına varmalıyız. Fon oluşturmanın zorunluğundan şikâyet etmek yerine, tüm süreçten çıktık ve kaynakları sınırlayan sınırlardan ziyade kendimiz, başkaları için servet yapmanın yollarını düşünüyoruz. “Bizim paramız olmalı o bize olanak sağlamalıdır” düşüncesi her bireyde mevcuttur. Bunun için insanları öz güvenin elbisesiyle görmek yerine, çoğu insanı tanımak bize daha büyük avantajlar sağlar.
Peki, ne yapıyoruz? Ruh halimiz tam tatmin olduğunda güzelliğe minnettar kalmak ve ruh halimiz daha tatmin olduğunda memnuniyetimizin devamı için doğru olanı yapmalıyız. Ruh halimizin düşünme ve hissetme şeklinin üzerindeki etkisini aklınızdan çıkarmaya çalışıp ve ruh halimizin yaşam perspektifini sürdürmek için sosyal yaşantımıza daha fazla önem vermeliyiz. Kararlı durumlarınız sırasında düşüncelerinizi ciddiye alınız. Korkutucu olumsuz düşünceleriniz zihninizde etki oluşturmasın. Etkilerin oluşmasını ruh hallerinizle onlardan kurtulma gibi bir avantacınız vardır.
Kötü bir ruh halindeyken, işinizde (veya yaşamınızda ) önemli kararlar vermeyin ve aklınızı buna zorlamaya çalışmayın. Olumlu kararlar için harika bir ruh olmalı. Ruh haliniz için endişe etme arzusuna direnç gösterin, her an her şey değişe bilir. Sadece belli bir ruh halinin etkisinde olduğunuz gerçeğinin farkına varmak genellikle moralinizi yükseltir. Yine endişe duymayın. Ruh haliniz geliştikçe yaratıcılığınız ortaya çıkacak ve yeniden doğacaksınız. Bütün bu söylediklerimizi kendinize oluşturmuyorsanız bir sosyal gelişim uzmanından yardım isteyeceksiniz.
Keyifli yaşam dileğiyle…
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN
CEP: 0538 051 37 70
E-mail:mehmetguvendaniş[email protected]
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet