Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kendimizi Bilmek

Her şeyden önce birey kendi özelliklerini tümüyle bilmesi ve kedini tanıması kişiliği açısından önemlidir.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

 Her şeyden önce birey kendi özelliklerini tümüyle bilmesi ve kedini tanıması kişiliği açısından önemlidir. Üstelik her ne koşulda olursa olsun, bireyin kendi yaşam çizgisinde kendisini en iyi ve en derin bir şekilde anlaya bilecek bir insan varsa o da kişi kendisidir. Kendimizi bilerek anlamamız, yüksek okular da eğitim alarak uzmanlaşmamız hem kedimize hem de başkalarına da yarar sağlayacaktır.
Her hangi bir konuyu birilerine ders şeklinde sunmak uzmanlık isteyen bir iştir. Ancak bildiğimiz, uzmanı olduğumuz lisans çerçevesi dâhilinde bilgilerimizi sunmak önemli bir etkendir. Birçok konuda fikir ve düşünce sahibi olmamız bu bizim her konuda uzman olduğumuz anlamına gelmez. Yaşam dâhilinde edindiğimiz tecrübelerden ve okumuş olduğumuz kitaplardan birçok bilgiye sahip olabileceğimiz gibi, bunları uygulamamız da mümkündür. Buda bizim öğretici olduğumuz anlamına gelmez. Çünkü birilerine öğretmek bambaşka bir icraattır. O konuda eğitimli bir uzman olmamız kesinlikle şarttır.
Ne bildiğimizi, o bildiklerimizi nasıl öğrendiğimizi, kimden öğrendiğimizi kesinlikle anlamamız bilmemiz gereklidir. Bu gibi işlerde birkaç kitap okuyarak ya da birkaç söyleyişimde bulunarak uzman olunmaz, sadece fikir sahibi oluruz. Başkalarını da sadece o konuda bilgilendiririz, ama ders niteliğinde öğretemeyiz. Uzmanlık bu kadar basit olsaydı, üniversiteler teknik eleman yetiştirmezdi. Birçok yüksekokul olmazdı.
Hz. Cafer El Sadık (A S) buyurmuştur ki “ Kendi kendine öğrenilen ilim fesada delalettir, her zaman bir öğretmen tarafından öğrenin”. Aynı zamanda Yüce Allah Kuran El Kerim’in Alaka Süresinin ilk ayetinde “أقرا”yani “Oku ”şeklinde, üçüncü ve dördüncü ayetlerinde ise “ أقرا وربكا لاكرم. الذي علم بااقلم” buyuruyor. Yani “Oku, Allah kerimdir(cömerttir), kalemle öğretendir.” Buradaki kalemin manası, okulu ve öğretmeni işaret etmiştir. Aynı zamanda da ilmin ve bilimin önemine de vurgu yapmıştır. Kısaca, öğreneceğimiz şeyleri uzmanından ve ustasından öğreneceğiz.
Demek oluyor ki, ilmi ve bilimi okullardaki öğretmenlerin çizdikleri yol doğrultusunda, günlük yaşantımızda öğrendiklerimizle pekiştirerek uygulamada bulunacağız. Ancak bu şekilde hem kendimize hem de başkalarına yararlı olabiliriz.
Yaşantımız dâhilinde icraat edeceğimiz mesleklerde uzmanlaşmamız bizi başarıya götürecektir. Ne yaptığımızı bilir ne yapacağımızı da sistemli ve akıllıca yaparız. Kendi alanımız dışına çıkıp ta başarıyı değişik formüller kurgulayıp, diplomalar peşinde koşmak tamamen zaman kaybıdır.
Keyifli yaşam dileğiyle…
 
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN CEP:0538 051 37 70 E-mail:mehmetguvendaniş[email protected]
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar