Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Bilmenin Ötesindeki Farkındalık

Yaşam idealimizi bilincimiz belirler.

Mehmet Güven

Gazete Köşesi   A+a-

 Bilinç demek; hem kendimizi, hem de ne bildiğimizi bilmemiz demektir. Genel anlamda bir tanım yapmak gerekirse bilinç, “farkındalık” demektir. Canlı varlıkların kendilerinin ve çevrelerinde olan olayların farkında olması, bilgili olma, uyanık olma anlamındadır. Tabi ki bu özellikler kendiliğinden bireylerde oluşmaz, beli bir evreleri ve süreçleri vardır. Bu evreler ve süreçler bir kısmını aile içerisinde bir kısmını da okullardan alırken, en önemlisi ise yaşadığımız olay ve olgulardan edindiğimiz bilinçtir. Bireyin hayatında edindiği deneyimleri ve hayattan özümsediği izlenimleri akıl yoluyla yapılandırarak öz bilincini oluşturur. Öz bilincin oluşması demek karakterimizin ortaya çıkması demektir. Karakterimizin oturması da iş ve sosyal yaşamımızda istediğimiz koşulları sağlamamız anlamındadır.
Dolayısıyla kişi, kendi hayatında yaşadıkları ile derin ve özgün bir kimliğe kavuşmakta ve birleşme yolunda yaşamla ilgili gelişmeye doğru önemli adımlar atmaktadır. Burdan anlaşıyor ki öz bilinç, bireyin bir aynasıdır. Birey aynasına baktığı zaman kendisini olgunlaştıran ve hayatta belirli bir konuma getiren manevi anlamda bütünleşmiş bir portresini görür. Bu portre bireye kimlik, nitelik ve olgunluk kazandırır. Aksi halde de bireyin öz bilincinin yitirmesine ve bastırmasına neden de olabilir. Bu yüzden öz bilinç, bireyin kendisini tanımasında, olumlu ve olumsuz değerlendirebilmesinde belirleyici bir rol üstlenen benliğin içsel bir bildirimidir. İçimizde her zaman var olan sınırsız bir güçtür.
Günümüzde bilinç; azim, hırs ya da hayatta edindiğimiz deneyimlerle karıştırılır. Oysa bilinç, bütün bu özeliklerin farkına varıp, doğru zamanda ve doğru yerde kullanmaktır. Ünlü matematikçi Descartes, zihin ya da bilinci, gördüğümüz, dokunduğumuz ve kokladığımız dünyadan tamamıyla ayrı tutar. Bilinç kavramını bu günkü halini kazandıran John Locke ise,” insanın kendi zihninden geçenleri algılaması” olarak tanımladığı bilinci davranışlardan ayrı tutmaktadır. Bizlerde kendi farkındalığımızı ortaya koyabilmek için, diğer kavram ve davranışlardan bilincimizi ayrı tutmalıyız.
Nice sağlıklı ve başarılı yeni yıllar dileğiyle…
SOSYOLOG MEHMET GÜVEN
CEP: 0538 051 37 70
 
 
 
 
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş