Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Naim

Her insan ömrü boyunca muhakkak ki sinemada birçok film izler.

Sıtkı Alper Özdemir

Gazete Köşesi   A+a-

 Her insan ömrü boyunca muhakkak ki sinemada birçok film izler. Bu filmlerin bazıları hoşuna gider, bazılarını ise hiç hatırlamaz bile. Ancak bazı filmler vardır ki, etkileri insanın iliklerine kadar işler ve geçmişle gelecek arasındaki tarihsel bağlantıyı duygu derinliklerinde birleştirir.
Bence o filmlerin başında gelecek bir yapıt şu sıralar sinema dünyasında vizyonda oynamakta.
NAİM…
Namıdiğer, “Cep Herkülü” Naim Süleymanoğlu’ nun hayatını konu alan film.
Naim Süleymanoğlu, Türk Devleti adına halter sporunda göstermiş olduğu dünya çapındaki başarılar ile Türk Milleti’nin kalbinde taht kurmuş bir isim. Avrupa şampiyonaları, dünya şampiyonaları ve olimpiyat şampiyonalarında belki de tekrarlanamayacak olan kırdığı rekorlarla, defalarca aldığı altın madalyalarla halter sporuna adını altın harflerle yazdırmış bir sporcu.
Tüm bunların yanı sıra, sporla ve halterle sınırlandırılamayacak kadar da özel bir isim, bir simge.
Naim Süleymanoğlu, 1967 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali Şehri Mestanlı Kasabasında dünyaya gelen, 10 yaşında halter sporuna başlayan ve henüz 10’lu yaşlarının başında madalyalar kazanan, Bulgaristan Türklerinin kahramanı.
Bulgaristan adına müsabakalara katılarak, Bulgaristan Türklerinin kahramanı olması yanı sıra, 16 yaşında rekor kırarak en genç dünya rekoru kıran halterci ünvanı ile Süleymanoğlu aslında tüm Bulgarların da kahramanı haline gelmiştir.
Ancak Todor Jivkov başbakanlığındaki hükümet tarafından başlatılan asimilasyon politikaları ile dönemin Bulgaristan’ında Türkler çok zor zamanlar geçirmiştir. Hatta bu asimilasyon politikaları, Türklerin kullandığı dil Türkçe’ye, dini İslam’a ve ibadetlerine kadar uzanmış, Türkler zorla isim değiştirmeye maruz kalmış, camiler kapatılmış, mezar taşlarındaki atalarımızın isimleri dahi değiştirilmiştir. Bulgaristan hükümeti, sınırları içerisinde Bulgarlar harici hiçbir milletin olmadığını söyleyecek kadar eylem ve baskı içerisine girmiştir. Bu durum benlik ve varlık mücadelesinde hiçbir boyunduruk altına girmeyen Türklere baskı, zulüm ve eziyetlerle devam etmiştir.
Bu durumdan Naim Süleymanoğlu da, zorla Naum Shalamanov ismi verilerek etkilenmiş, yani Türklüğünü unutmaya zorlanmıştır.
Tüm bu baskı ve zulme karşı kırdığı rekorlarla gündeme gelen Süleymanoğlu, 1986 yılında Avustralya Melbourne’ de düzenlenen Dünya Halter Şampiyonasından sonra Bulgaristan Türklerinin sesini dünyaya duyurmak için Türkiye’ye iltica etmiştir.
Bu yaşanan hatırat, aslında Balkan Türklerinin gerçeklerini ortaya koyan en net göstergedir.
Balkan Türkleri Balkanlar'da yaşayan Türklerdir.
Balkan Türkleri, Edirne'deki Meriç Nehri'nin batı tarafında yaşayan Türklere verilen addır ve çoğunlukla Makedonya, Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Bosna Hersek, Sırbistan ve Arnavutluk'ta yaşarlar.
Bugün itibari ile dahi yaklaşık olarak Bulgaristan’da 1 milyon, Yunanistan’ da 200 bin, Makedonya’ da 150 bin, Romanya’ da 100 bin, Kosova’ da 80 bin, Bosna-Hersek’ te 50 bin, Sırbistan’da 30 bin Türk yaşamaktadır.
Osmanlı Devleti hakimiyetinde, balkanlarda tüm uluslar huzur içerisinde 450-500 yıl yaşamasına rağmen, sonrasında kurulan devletler Türk nüfusa yıllar boyu her fırsatta baskı, zulüm ve asimilasyon politikaları uygulamışlardır.
İşte tüm bu durumlar Balkan Türklüğünün geçmişi ve geleceği açısından tekrar düşünmemiz gerektiğini ve devlet politikamızda çok önemli bir yer alması gereğini doğurmaktadır.
“NAİM” filmi bir biyografi olmasının yanı sıra, dünya Türklerine ve Balkanlara sahip çıkılması gerektiğinin hatırlatmasıdır.
Bu vesile bu tarz filmlerin artması temennisi ile filmin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, kalbimizde her zaman önemli bir yeri olan Balkan Türklüğünün simgesi Naim Süleymanoğlu’ nu rahmet ve şükranla yad ederim.
 
Saygılarımla,
 
Sıtkı Alper ÖZDEMİR
İnşaat Yüksek Mühendisi
 
İnstagram/ alper_ozdemirr
Facebook/ alper.ozdemir.564
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar