Skip Navigation Links

Ne Mutlu Türkü Sazı Sevenlere

Türkiye Toplumunun Gerçek Sevdası 'Türkü'ler

Recep EKİNCİ

Gazete Köşesi   A+a-

 Ankara da yeni kurulan Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi (Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip ERDOĞAN’IN özel talimatı ile kurulan Türk Müziği Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Erol PARLAK’IN Türk müziği için dikkat çekici ifadeleri;
Tematik üniversitelerin ABD ve Avrupa da çok yaygın olduğunu, Türkiye ‘de de yaygınlaştırarak Türk müziğinin daha iyi tanıtılması gerektiğini. Türkiye’de deki üniversitelerde (konservatuar bölümünün) müziğin özellikle Türk müziğinin çoğunlukla teknik üniversitelerin içinde yer aldığını, bu nedenle Türk müziğinin kendini ifade edebilecek mecraları, çoğunlukla bulmadığını, Türkiye’nin güçlü kültür – sanat potansiyeli olmasına rağmen, bu konuda nerdeyse dünya da kendini ifade edemez duruma düşmüştür.
Türk kültürünü dünyaya daha fazla duyura bilmek için; batı müziğinin yanı sıra; Türk halk müziği, Türk sanat müziğinin de ciddi olarak öne çıkarılması gerekmektedir.
Ruhunu Anadolu’dan alan, ancak evrenselliği gözeterek dünyaya geniş bir medeniyet ufkuyla bakabilen ülkemizin müzik sanatına sahip olduğu tüm imkanları potansiyel olarak kullanmak gerekmektedir.
 
Bugünkü konservatuar fakültelerine baktığımızda, batı müziğinin birçok türü ve kolu eğitim kapsamına alınmasına rağmen, maalesef Türk halk müziği ve Türk sanat müziği yok sayılmış ya da ikinci plana atılmıştır. Özellikle Türk halk müziği denince türkü, ezgi ve saz müzik aleti olarak gerçek değerini bulamamıştır.
 
İnsan bedeni ve ruhu müzik ile beslenir. Bir toplumun gelişmişliği vatan ve kültür sevgisi dinlediği müzik ile eşdeğerdir. Filozof Konfüçyüs’un dediği gibi müzikler devlet kurar, devlet de yıkarlar. Toplumların konuşma, kültürel yapı ve sevdiği müzik melodik yapısı arasında büyük bağ ve bağlantılar vardır.
Her yöre, her ülke kendi lehçesi ile söylenen sözleri ve yöresel müzik aletlerini daha keyifli ve yürekten dinler ve söylerler. Karadenizlinin kemençe ile, Sivaslı, Anadolulu sazı ile, Adanalı zurna ile galyana gelerek türküsünü söyler ve yöresel oyunlarını oynarlar.
Türkiye’de Türk insanının çok keyifle çaldığı ve dinlediği müzik aleti ise saz ve benzeri müzik aletleridir. Aşık VEYSELİ, Neşet ERTAŞI, Arif SAĞ dinlerken Anadolu insanımız meşk ve mest olarak dinler ve sözlerine eşlik ederler.
Bunun en güzel ispat ve örneği geçtiğimiz günlerde Acun ILICA programı olan O SES TÜRKİYE deki yarışanlar ve sonuçlara baktığımızda, Türk toplumu Anadolu’nun bağrından doğaçlama çıkan Türk halk müziği ve onu söyleyen şarkıcılara en çok ilgiyi göstermiş ve oyları ile onları finale ve şampiyonluğa taşımışlardır. Şampiyon olan Ferat ÜNGÜR Türk halk müziği (türkü) söyledi ve şampiyon oldu, “birinciliğini de annelere armağan etti.”
Türkiye üniversiteleri bünyesinde yer alan konservatuar bölüm başkan ve rektörlerine ithafımdır; Üniversitelerinde konservatuar bölümü olup da, Türk halk müziği bölümü bulunan üniversite konservatuar bölümü başkan ve rektörlerini yürekten kutlarım. Konservatuar bölümü olup da Türk halk müziği bölümü bulunmayan başkan ve rektörlerinden en içten dileğim, en kısa zamanda Türk halk müziği bölümlerini oluşturmaları temennimdir.
Bu temenni aynı zamanda “TÜRKÜ SEVEN” tüm Türk halkının temennisidir.
Ne mutlu ki; Türk halk müziği ve Türk sanat müziğine gönül verenlere…
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet