Skip Navigation Links

Artı ( + ) Çözüm

İnsan kaynakları yönetimi hakkında hepimiz bir şeyler söyleriz ve bildiğimizi düşünürüz.

Hilmi Mulla

Gazete Köşesi   A+a-

Ama “hiçbir şey göründüğü gibi değildir”. İnsan Kaynağı günümüzde, firmaların geleceğe taşınmasında ülke ekonomisine katkılarının devam etmesinde çok önemli rol üstlenmektedir.
Her firma yürürlükteki mevzuatlara uygun hareket etmek zorunda ve zaten buna göre de iş işlemlerini yürütmektedirler. Ama yazılı olmayan kurallar, işleyişi etkileyecek hal hareket ve davranışlar, işte bunlar her firma için farklılık göstermektedir. Bu farklılıklar kültür adı ile anılmaktadır. Kültürler şirketlerin her alanını etkilemektedir. Verimlilik, etkili karar alma, müşteri memnuniyeti ve sadakati, firma ömrü, değişim ve gelişim gibi yazılı olmayan ama önemi herkes tarafından bilinen hazinelerdir. Bu hazineler o kadar zor elde edilmektedir ki ekonomiye katkı sağlayabilecek bir firma kurmak büyütmek geliştirmek kurucuların ömrüne mâl olmaktadır.
Oluşan bu kültür Kurum Kültürü olarak adlandırılmaktadır. Bu kültürü güvence altına alarak, geliştirecek koruyacak ve geleceğe taşıyacak olanda İnsan Kaynaklarıdır. Çünkü İnsan Kaynakları sadece mevzuata uygun hareket etmekle kalmaz şirket kültürüne de uygun hareket eder. Hem mevzuat hem de Şirket Kültürüne göre iş ve işlemleri yerine getiren İnsan kaynakları yönetime; üretmeye, büyümeye ve pazar geliştirmeye daha fazla nitelikli zaman harcamaları için zaman tasarrufunda bulunur.
İş görenlerden müracaatların alınması, seçim ve yerleştirme, istihkakların doğru ve zamanında tahakkuklaştırılması ve ödemeleri, iş analizi ve iş yapış şekilleri, işyerine özgü yönetmelikler, prosedürler, kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerin yönetimi, teşvik ve desteklerin şirkete uyarlanması, performans yönetimi ile geleceği şekillendirecek yetenekli, liyakatli çalışanların tespiti ve gölge adam olarak eğitilmeleri, çalışanların birbirleri ile iletişimleri, yöneticileri ile iletişimleri, yöneticilerin birbirleri ile iletişimleri, işyeri kurallarına uyumları gibi tüm olayların tam merkezinde İnsan kaynakları bulunmaktadır. Ve son aşama emeklilik işlemleri ile zor olsa da iş akdi fesihleri işlemlerin sorunsuz olarak hazırlanması ve sonuçlandırılmasıdır.
İnsan kaynakları; gerçek değerlerle yönetilen bir şirket oluşturmak, geliştirmek için duvara yazı yazmaktan daha fazlasını gerçekleştirmeye tüm bilgi, tecrübe ve yetkisi ile çalışır. Doğanın temel yasaları olduğu gibi insan ilişkilerinde de aynı doğa “yasaları” geçerlidir. İnsan ilişkilerinde ve şirket yönetiminde hızlı sonuç alacak yollar yoktur. Doğa yasalarına uymak gibi sabır ve emekle şirket kültürü oluşturulur. Şirket kültürünü, değerlerini benimsemiş şirket çalışanları kararlarda ahenkli ve senkronize davranma yeteneğine sahip olurlar ve şirket sürdürülebilir, rekabet edebilir, doğru ve etkili kararlar alabilecek ve uygulamaya hızlı bir şekilde başlayabilecek duruma gelir.
Tabi bunların tamamı mevzuat uygulamaları hariç, Yönetim tarafından benimsenir, desteklenir ise hayatta kalır ve sağlıklı yaşar.
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet