Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Çocuklarımızla Sağlıklı İletişimler Kuralım

Merhaba,Sanırım ilk olarak kendimi tanıtmakla başlamalıyım.

melodi çiftçi

Gazete Köşesi   A+a-

melodi çiftçimelodi çiftçi 
melodı@8gunhaber.com
Ben Melodi, çok duyarlı, biraz heyecanlı, iki kız bir oğlan annesi ve aynı zamanda bir İngilizce öğretmeni. Üç çocuklu yaşamın engebeli fakat bir o kadar da eğlenceli yollarında, hem işim, hem çocuklarım sayesinde yaşadığım deneyimleri, bilgileri, elimden geldiğince sizlerle paylaşmaya geldim. 
 
   Aslında ilk tanışmamızda, çok daha eğlenceli bir yazı yazmayı planlamıştım ama en azından bu seferlik, içinde bulunduğumuz koşullarda, çok daha önemli bulduğum, birkaç öneriyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 
   
    Biliyorum, birkaç gün önce yaşadığımız olaylar hepimiz için çok sarsıcı ve üzücü idi. Peki biz bu durumda  iken çocuklarımız nasıldı, neler hissettiler, içlerinde neler yaşadılar. Anne babaları, sabahlara kadar, pür dikkat televizyon başında beklerken, çocuklarımız olayları nasıl gördüler.
    Sizlere, kendi çocuklarımdan yola çıkarak, yaşamak istemediğimiz ama ne yazık ki, hayatımızda var olan olaylar karşısında, en azından daha çok etkilenmelerini engellemek, stres yönetimini ele almak için, küçük bir kaç şey söyleyeceğim.
    
    Öncelikle şunu bilmeliyiz, çocuklar da aynı bizim gibi bilmedikleri, anlamlandıramadıkları durumlardan çok korkar, kaygılanırlar. Gerçekleşen kötü durum karşısında sizin tutumunuz altın değerindedir. Panikleyip, ne yapacağınızı bilemezseniz çocuğunuz da panikler ve kendini güvende hissetmez. 
    
   Bu nedenle önce kendinizi sakinleştirmeye çalışın. Daha sonra bu durumu, kısa ve anlayabileceği cümlelerle, genel hatlarıyla çocuğunuza anlatın.  Lütfen gerçekleri saklamayın ama detaylandırıp kaldıramayacağı gerçekleri de paylaşmamaya özen gösterin. 
 
    Bu durumun geçici olduğunu bilmesini sağlayın. Eğer olaya çok yakın iseniz, dışarıdan gelen sesler, tepkiler sırasında ilgisini, sevdiği oyuncaklara, oyunlara çekmeye çalışın. Ona sarılın, her zaman yanında olacağınızı ve onu koruyacağınızı söylemekten çekinmeyin. Durum sakinleştiğinde de çocuğunuza bilgi verin. 
    
      Aslında çocuklarımız ile olan iletişimimizde kilit nokta, ‘‘sen anlamazsın’’, ‘’daha yaşın küçük’’, ‘’hadi odana git dinleme bizi’’ demek yerine onların da birer birey olduklarını kabullenip dürüst olmaktır. Bu yaklaşım karşısında, ailesine güvenen çocuk, kendisini daha iyi hisseder ve kötü koşulları daha çabuk atlatır. 
     Çocuklarımızı, umutlarının tükenmediği, özgürce koşup oynayabildikleri,  gökkuşağı renklerinde bir dünyada yaşatmak umudu ile...
 
 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş