Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Kadınlarda İdrar Kaçırma Problemi

İdrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli oranda bozabilen,psikolojik ve sosyal problemlerin yanında,

Op.Dr.Erçin Erdem ÇELİKEL

Gazete Köşesi   A+a-

üriner enfeksiyonlara bağlı hastaneye yatış sıklığını da arttırabilen bir şikâyettir.

 

Genel olarak üç tipi bulunmaktadır;

•             Stres inkontinans denilen tip, en sık karşımıza çıkan durumdur. Bu hastalarda, mesane çıkımı bağ dokusunda destek kaybı vardır. Hastalar gülünce, hapşırınca veya öksürünce idrar kaçırdıklarını söylerler.

•             Sıkışma inkontinansı tipinde, mesane kaslarında aşırı uyarılma söz konusudur. Hastalar idrar yapma hisleri geldiğinde tuvalete gidene kadar idrarlarını kaçırırlar.

•             Mikst üriner inkontinans tipinde ise, her iki tipe ait bulgular vardır.

 

İdrar kaçırma için çeşitli risk faktörleri vardır. Yaş attıkça, idrar kaçırma sıklığı artmaktadır. Gebelik ve doğum pelvik taban kaslarında ve bağ dokusunda hasara yol açarak, riski arttırabilir. Obezite karın içi basıncı arttırarak idrar kaçırma riskini arttıran bir durumdur. Menopozdaki kadınlarda östrojen eksikliği sonucu, idrar yollarındaki destek doku kaybolmakta ve idrar kaçırma problemleri sık gözükmektedir. Sigara içimi de bağımsız risk faktörleri arasındadır.

 

İdrar kaçırma tedavisinde öncelik, konservatif yaklaşımdır. Kegel egzersizleri ile hastalardan pelvik kaslarını düzenli olarak sıkmaları istenir. Gün içerisinde 50-60 kez yapılabilen kolay bir egzersizdir.

 

Sıkışma inkontinansı ve mikst tip idrar kaçırma problemi olan hastalar ise ilaç tedavisinden fayda görebilmektedir. Bu durumlarda antikolinerjik ilaç gurubu tercih edilmektedir.

 

Stres inkontinansın tedavisinde ilaçların faydası sınırlıdır. Genellikle küçük cerrahi müdahaleler gerekli olmaktadır. Son zamanlarda yapılan yeni tekniklerle çok iyi sonuçlar alınmaktadır. Ancak unutulmaması gereken konu, bu tür ameliyatları yaparken etrafındaki kas dokusu ve bağ dokusunun da onarılması gerekmektedir. Dikkatli bir jinekolojik muayene yaparak, mesane fıtıklaşması(sistosel), rektumda fıtıklaşma(rektosel) ve paravaginaldefekt var mı, saptanması gereklidir. Bu bozukluklar varsa, eş zamanlı olarak düzeltilmelidir.

 

İdrar kaçırma ameliyatı olarak idrar yolu çıkımının altından vajinal bölgeye 2-3 santimlik kesi yaparak, küçük bir cihaz yerleştiriyoruz. Mini sling dediğimiz bu ameliyat, yaklaşık 10 dakika kadar sürmekte ve istenirse lokal anestezi altında bile yapılabilmektedir. Hastalar sorun çıkmadığı sürece aynı akşam eve gönderilmektedir. Bu küçük operasyonla idrar kaçırma problemi, büyük oranda çözülmektedir.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar