Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

BUGÜN GÜNE OLUMLU BAŞLAMAK İSTER MİSİNİZ!

Üzücü haberlerin olmadığı,insan hayatının değer kazandığı,kimsenin yaralanmadığı, sakatlanmadığı,

Gazete Köşesi   A+a-

durumu negatif olmayan olaylardan uzak bir gün düşünün. Nasıl mı?

 

Bir Mimarlıkdalı olan iç mimarlık, dekorasyondan öte insan beğenilerini dikkate alan ancak bunun yanında kişinin ihtiyaçlarına göre çözüm yolu arayan bir meslek dalıdır. Sağlıklı yapılaşma ve eski yapıların doğru revizyonu için içmimar elinin değmesi büyük önem taşımaktadır. İşin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan tadilatlar, yapıların tahribatıyla beraber patlamaya hazır birer bombaya dönüşebiliyor.Bu doğrultuda tadilat süreçleri inşaat ustalarıninisiyatifine teslim edilmemelidir. Projeye dayalı tadilat süreçleri oluşturulmalıdır. Düşününce şu sorunun akıllara gelmesi kaçınılmaz:İç mimarlık lüks mü, ihtiyaç mı?İçmimarlık olayı sadece dekorasyon ve işin şaşaasını düşünenler için bir gereksinim, aman ne gerek var şimdi ekstradan birde iç mimarla mı çalışacağız, ona vereceğimiz parayla evin bir ihtiyacını karşılarız diyenler için ise bir lükstür. Aslında bu durum pencereden baktığınızda gördüğünüz manzaraya yaptığınız yorum kadar sade ve basit bir durumdur. Sığ düşüncesi olan bireyler o manzaraya baktıklarında detayları göremezler, bu durumsa insanı hataya sevk etmektedir.

 

Alış veriş yaparken yalnız olmayı kimse sevmez, giydiğimiz bir ceketi yanımızdakiarkadaşımıza danışarak değerlendirir tercihimizi olumlu ya da olumsuz olarak yaparız. Peki, zamanımızın büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz iş yerlerimiz ve evlerimiz için bunu neden yapmayalım. Yalnız yazımın başında aktardığım gibi, işi bilenine danışmakta fayda var demeden geçemeyeceğim. Yenilik yapmayı düşündüğünüz mekâna bir nevi yatırım yapacaksanız, birde o mülk size aitse yaptığınız her yatırım yine kendiniz için olacaktır. Tadilat süreçleri, öncesinde nasıl bir yol izleyeceğinizi bilememek umduğunuzdan fazla zaman kaybına neden olacaktır. Birde başıboş özgürce çalışan ustalara düştüyseniz vay halinize!

 

Size tuhaf gelebilir ancak inşaat sektöründe yer alan ustalar arasında da oldukça vahim vakalarla karşılaşıyoruz; mahal esef proje okumaktan bir haber olan ustalara (işini layıkıyla yapanlara saygımız sonsuz) bizlerde denk gelmiyor değiliz. Uygulamanın safhalarını anlattıktan sonra şantiyeden başımızı dışarı çevirip geri dönmeye görelimki, tarifimiz ne sonuç ne. Hoş işin başında olduğumuzdan çözümlerimiz hep pratik ve kısa sürede olmuştur. Bu noktada seneler önce yaşadığım bir mevzu anlatmak isterim; belki çok basit gelecek sizlere ancak düşünüldüğünde hataların başlangıç noktaları bu yüzden oluyor.

Bir restoran projesinde yeni su tesisatı çekmemiz gerekiyordu.İşin şantiyede tarifi yapılmış, usta elini hiltiyi almış çalışmalarına başlamıştı.Yaklaşık 10 dakika sonra ustanın tabanda başladığı çalışmaya işi binanın kolon kısmında devam ettiğini fark ettim. Tabi malum işi durdurduk.

Bunları size aktarmam belki hep alışa gelmiş ifadeler olabilir ancak göz ardı edilmemesi gereken faktörlerin başını çekiyor. Hoş iç mimar diyince halen Türkiye gelelinde "dekorasyoncu" olarak algılandığımız için belki de bunları dile getirmek istedim. İnsan hayatı kolay kazanılmıyor basit iş kazalarını bırakında sokakta yürürken başımıza ne geleceğini bilemiyoruz. En azından bu durumları olduğunca minimalize edelim. İlerleyen dönemlerde tabi ki diğer teknik bilgi birikimlerimizi elimizden geldiğince aktarmaya çalışırız.

 

Sonuç olarak, iç mimarlık bir lüks değil bir gereksinimdir. Mekânın görsel sunumunun yanı sıra, işin ergonomisi, kullanışlı olması ve uygulama esnasında geriye dönüşü olmayan hatalar yapılmaması adına "dekorasyoncular" la değil işin teknik insanları olan iç mimarlarla çalışmanızı salık veririm.

 

Sinem ARISOY KEÇECİ

İç Mimar

 

SİN-AR İÇ MİMARLIK

Savaş Mah. Ziya Gökalp Cad. No:9 K3 D4 İskenderun

(326) 758 6052 – (538) 889 4381

 


 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş