Skip Navigation Links

Yargıtay’dan Tüm Tüketicilere Emsal Karar!

KAÇAK ELEKTRİK

Av.Gizem ELMACA SÖNMEZ

Gazete Köşesi   A+a-

 Geçtiğimiz hafta Yargıtay’dan tüm tüketicileri ilgilendiren emsal bir karar çıktı. Kaçak elektrik kullanımının faturalarını düzenli yatıran vatandaşlara paylaştırılarak ödetilmesinin hukuka ve adalet ilkelerine aykırılığı üzerine bir vatandaşın yerel bir mahkemede açtığı dava Yargıtay’a kadar taşındı. Yargıtay’ın verdiği karar ile tüm tüketicilerin bu yöndeki yasal yolları aydınlatılmış oldu.

Yüksek Mahkemenin vermiş olduğu kararda "Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin (kaçak), kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır. Hem bu hal, parasını her halükârda tahsil eden davalı kurumun çağın teknik gelişmesine ayak uydurmasına engel olur, yani davalı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacını duymayacağı gibi, elektrik hırsızlanmak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysa ki elektrik kaybının önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davalıya aittir. Bununla birlikte tüketici vatandaşın faturalara yansıtılan kayıp kaçak bedelinin hangi miktarda olduğunun apaçık denetlenebilmesi ve hangi hizmetin karşılığında ne bedel ödediğini bilmesi yani şeffaflık hukuk devletinin vazgeçilmez unsurlarındandır." denilmektedir.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından verilen bu karar Anayasadaki herhangi bir unsura aykırı olamadığı sürece hiçbir mahkeme tarafından bozulamamaktadır. Böylelikle tüketiciler bu kararın da ışık tutacağı yasal yolları kullanarak geçmişte ödemiş oldukları kayıp- kaçak kullanım bedellerini dava yoluyla talep edebileceklerdir.

Geçmiş günlerde banka kredi masraflarının tüketicilere iadesi üzerine verilen Yargıtay kararından sonra gündeme gelen bu karar ile de uzun yıllardır tartışılan kayıp-kaçak kullanım bedellerinin dürüst vatandaşa ödetilmesi konusundaki mağduriyet de giderilmiş oldu.

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet