Skip Navigation Links

Serhat Nazlı’dan ‘Sosyal medya ve seçim yazısı’

Gazetemiz Vatan’ın 23.9.2013 pazartesi günkü nüshasında Serhat Nazlı imzasıyla bir köşe yazısı çıktı.

Gazete Köşesi   A+a-

MEDYATİK BAKIŞ
 
Doğan Süslü
 
İletişim:0 532 728 45 53
 
 
 
  Serhat Nazlı’dan ‘Sosyal medya ve seçim yazısı’
 
  Gazetemiz Vatan’ın 23.9.2013 pazartesi günkü nüshasında Serhat Nazlı imzasıyla bir köşe yazısı çıktı.
 
  ‘Sosyal medyada güçlü olan, Seçimi kazanır’ başlıklı yazı bana göre tüm siyasi parti aday adaylarına
 yol gösteren ve sosyal medyayı mutlaka akıllıca kullanmayı tavsiye eden harika bir yazıydı. Serhat Nazlı, Hatay ve İstanbul ağırlıklı çalışıyor, seçim ve reklam stratejisi yönetimi, twitter ve facebook hesabı oluşturup ekibiyle birlikte bu hesapları yönetiyor. Kısaca işinin ehli ve konusunda uzman. Serhat beyin çok beğendiğim yazısına bir kere de köşemden yer vermek istiyorum. Artık klasik siyaset yöntemlerini mutlaka sosyal medya ile harmanlamak gerekiyor. Aksi halde bildik siyasi yöntemleri uygulayan aday adayları veya adayları hüsrana uğrayacaktır. Ben Sayın Nazlı’nın köşe yazısına birkaç ara başlık takviyesi yapıp, yazıyı biraz süsledim. İşte Serhat beyin ‘Sosyal Medya’ makalesi…
 
 
 
  Sosyal medyada güçlü olan
 
  ‘Seçimi kazanır’
 
 
 
  Türkiye'de olduğu gibi Hatay'da da yerel seçim heyecanı şimdiden başlamış durumda. Mart 2014'te yapılacak seçimlerde muhtarlıktan tutun da Büyükşehir Belediye başkanlığına kadar adaylar sahnedeki yerlerini almaya başlıyor. Artık seçim meydanlarının önemli bir gerçeği var; Sosyal Medya.
 
  Sosyal Medya olmadan seçim kazanmak neredeyse çok zor, doğru kullanıp seçmenlerin evine kadar girmek ise çok kolay. Bunun için adayların sosyal medya altyapısını doğru oluşturması, uzmanlarla işbirliği yapması gerekiyor. Belirlenecek reklam ve sosyal medya stratejisi ile her gün evlere ve seçmenlere konuk olunabilecek.
 
  Belirttiğimiz gibi yerel seçimler yaklaştıkça telaş ve rekabette hız kazanmaya devam ediyor. Adaylar daha doğrusu aday adayları bir bir ortaya çıkarken hepsinin kafasında aynı hedef var : kendisini tanıtabilmek. Bu noktada da sosyal medyayı sağlıklı kullananlar bir adım öteye geçiyorlar.
 
 
 
  Kararsızları etkilemek gerek
 
  Belki ülkemizde bir çok seçmen hangi partiye oy vereceğine karar vermiş durumda ancak bunun yanı sıra kafası karış olan ve seçimin kaderini belirleyen azımsanmayacak derecede yüksek bir oy oranı da var. Bu noktada kendisini anlatabilmek ve tanıtabilmek adaylar için önemli bir konuma geliyor. İşte bu noktada seçmenler sosyal medyadan var güçleri ile yararlanmaya başlıyorlar .Öncelikle Facebook ve Twitter’ı düşünürsek eğer, Facebook kullanıcı sayımız her geçen gün artan bir ülke olarak Facebook'a hakim olmak son derece önem arz ediyor Kişisel sayfalar oluşturarak öncelikle basit bir öz geçmişle işe başlamak ve seçmenlere kendini göstermek hayli mühim. Bunu Facebook'un ücretli hesapları ile birebir kitleye ulaşmakta mümkün tabi. Bunların en başında sağlam duruşlu bir seçim fotoğrafı da profil için olmazsa olmazlardan.
 
 
 
  Sosyal Medya uzmanları
 
  Twitter'da bir hesap açarak kendinizi oradan seçmenlerinize takip ettirmekte bir diğer faktör. Twitter’ın yeni yeni kullanıcı kazanmaya başladığı ülkemizde profesyonel bir profil ile, günlük seçim çalışmalarınızı, siyasi düşüncelerinizi basit kelimeler ve en anlaşılır bir şekilde paylaşmak gerekiyor.
 
  Siyasi partilerden Ak Parti'nin de yerel seçim öncesi 6000 kişilik sosyal medya ekibi kurması bu konunun ne kadar önemli olduğunun bir diğer göstergesi. Aynı şekilde CHP ve MHP’nin sahip olduğu sosyal medya uzmanları ile seçimler öncesi sosyal medya kozunu kullandığı da aşikar. Bu noktada bizlerde seçmen olarak adaylarımızı yakından tanımak ve hangi adaya oy vereceğimize karar aşamasında bizlerin en büyük yardımcısı sosyal medya olacaktır.
 
 
 
  Sosyal medya ve siyaset üzerine dünya ve Türkiye ile ilgili bazı bilgiler
 
  • Bu fotoğraf Facebookta 3 milyondan fazla beğeni aldı ve 400 binden fazla kişi tarafından paylaşıldı. Obamanın “Four more years" (dört yıl daha) diyerek eşine sarıldığı ve gülümsediği bir fotoğrafı gösteren mesaj Twitter tarihinin en çok paylaşılan mesajı haline geldi. Obamanın başkan seçildiğinin duyurulmasını takip eden saatlerde Instagram kullanıcıları 250 binden fazla seçimle ilgili fotoğraf paylaştı. Aynı gün seçimle ilgili atılan toplam mesajların sayısı 31 milyondan fazla idi. Seçim günü Twitterda atılan mesaj sayısı dakikada 327 bini geçti.
 
  • Facebook ve Twitter gibi araçların yasaklı olduğu Çin’de insanlar ABD seçimleri hakkında yorum yapmak için yerel sosyal ağlarını kullandılar. Hong Kong Üniversitesinin verilerine göre Çinin sosyal medya aracı olan Weiboda, 6 Kasım ertesinde seçimle ilgili paylaşılan mesaj sayısı 25 milyondan fazlaydı.
 
  • Facebook CNN ile işbirliği yaparak, Facebook kullanıcılarının seçim hakkındaki aktivitelerini gerçek zamanlı olarak görsele çeviriyor. Sonuçlar eyalet, cinsiyet, yaş ve süreye göre süzülebiliyor
 
  • Twitter geliştirdiği “Siyasi Katılım Haritası” ile Barack Obama ve Mitt Romney’in yanıt, retweet ve favorilere eklenme rakamlarını ölçüyor. Bu bilgiler konuya ve eyalete göre süzülebiliyor
 
 
 
  Ak Parti Sosyal Medyaya direniyor
 
 
 
• Ak Parti tüm adaylarının ve faaliyetlerinin olduğu siteleriyle puan toplarken sosyal medya ile imtihanında başarısız oluyor.
 
• Ak Parti’nin resmi Twitter hesabı olmadığını ve parti yöneticilerinin hesaplarına bakıldığında belirli bir sosyal medya politikası olmadığını görüyoruz.
 
• Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi Twitter hesabı 2 milyonun üzerindeki takipçisi bulunuyor
 
• Ak Parti’nin, Facebook’a “Tamamen yerli otomobil Bursa’da üretilecek” gibi başlıklarla verdiği reklamlar, Facebook kullanıcılarını Ak Parti’nin internet sitesine yönlendiriyor.
 
• Geleneksel bayrak ve afiş süslemelerinin dışında eğilmeleri gereken konu sosyal medyadaki varlıkları ile seçim politikalarını birleştirebilmek. Belediyeler bu konuya henüz yoğunlaşmış değil.
 
• Halk sosyal medya üzerinden istek ve sorularına hemen karşılık bulmak isterken belediyeler henüz sosyal medyayı bu kadar aktif kullanmıyorlar.
 
 
 
  Belediye başkanı, kurumsal kimliğin önüne geçiyor
 
 
 
• Sosyal medyayı seçmenden bihaber kullanan belediyeler var.
 
• Belediye başkanlarının kendi hesapları belediyenin kurumsal hesabının önüne geçmiş durumda. Hesapları olan belediyelerin de hesapları düzenli güncellenmiyor. Çoğu belediyenin sosyal mecralarda hesabı yok.
 
• Ülkemizde 2011 seçimlerinde ilk defa oy kullanacakların sayısı 4.5 milyon olarak açıklanmıştı. Genç seçmenler, aktif sosyal medya kullanımının diğer sebebi.
 
• Siyasi partilerin web siteleri, yoğun olarak kullanılan sosyal medya araçlarıyla entegre olmalı. Sosyal ağlardaki yenilikler ve trendler takip edilmeli. Twitter’dan gönderilen bir mesajın başka sosyal ağlardaki etkisi ve yapılan yorumlar da takip edilmeli. Siyasiler sosyal medyada başarılı olabilmek için çift taraflı iletişim kurmalı.
 
 
 
Gelen sorular ciddiyetle yanıtlanmalı
 
Buraya ciddi emek harcanmalı, gelen sorular ciddiyetle yanıtlanmalı ve sadece reklam yapmak için kullanılmamalı. Sosyal medyada başarının yolu samimiyet ve özgün olmaktan geçiyor. Sosyal medya, sadece seçim dönemlerinde değil her zaman siyasilerin gündeminde olmalı, uzun vadeli ve kalıcı bir iletişim stratejisi düşünülmeli. Tüm aday adaylarına başarılar...
 
 
 
  Sosyal medya ekibi tartışmalardan uzak durmalıdır
 
 
 
  Evet, Sayın Serhat Nazlı’nın bu harika analizinden sonra bana yazacak bir şey kalmadı. Ben sadece şunu eklemek isterim. Sosyal medya ustaca kullanılırsa, aday adaylarına ya da adaylara büyük başarılar getirir. Ancak iş bilmezler sosyal medyayı kullanırsa bu destek unsur geri tepebilir ve aday adayı ya da aday seçmene oldukça itici gelebilir. Sosyal medya ekibi fanatik tartışmalardan, atışmalardan uzak durmalı, uzun ve gereksiz tartışmalar yaratmak yerine, sevecen, saygılı ve sempati oluşturacak yazışmalar ve diyaloglar içinde olmalıdır. Serhat beyin yaptığı işle ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler, ona 0 552 263 63 00 nolu telefondan ulaşabilirler. Ben de Sayın Nazlı gibi seçime katılan tüm aday adaylarına kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
 
 
 
 

 
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Toplam (1) adet yorum var.
sevgi 30 Eylül 2013 Pazartesi
UÇKURUNA SAHİP OLACAK BELEDİYE BAŞKANI VE YARDIMCISI SEÇİLSİN İSTİYORUM İSKENDERUNDA,ÇOK ZOR.
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet