Skip Navigation Links

Zayıflama ilaçları ölümünüze neden olabilir!

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Diyetisyen'i Ebru Yıldız Bozatlı, Zayıflama ilaçları ölümünüze neden olabilir!

Gazete Köşesi   A+a-

 
  Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Diyetisyen'i Ebru Yıldız Bozatlı, Zayıflama ilaçları ölümünüze neden olabilir!
 
   Son zamanlarda medyanın da etkisiyle zayıflama ilaçları hakkında soru soran çok fazla danışanım olduğu için biraz bu konuya değinmek istiyorum. Fazla kilolu kişilerin iki zayıf tarafı vardır. Birincisi diyet kelimesinden nefret ederler, ikincisi hareket etmeyi hiç sevmezler. Zayıflama sektöründeki paragözler, şişmanların bu iki yönünü çok iyi bilirler. Onun için de diyet ve hareket kelimesini hiç kullanmazlar. Aslında fazla kiloların altında yanlış beslenme ve hareketsizlik yatar. Bu iki sebep ortadan kalkınca fazla kilolar da kendiliğinden ortadan kalkar.
 
  Zayıflama sektörünün maalesef en az yüzde doksanı, şişmanın cebini zayıflatmaya yöneliktir. Yıllar önce bir zayıflama ilacı tüm dünyada satıştan çekildi. Üretici firmanın piyasadan çekilmesinin başlıca sebebi, yan etkilerinden dolayı kendilerine karşı açılan tazminat davalarıydı. İçindeki etkili madde, şu anda 10 ve 15 mg’lık kapsüllerle ruhsatlı olarak eczanelerde satılan sibutramine maddesinin bir türeviydi. Çin felaketi LİDA’nın içine aynı madde 30 mg. olarak konulmuştu ve maalesef bu ilaçtan dolayı yaşamını kaybedenler oldu. Sonra başka bir LİDA piyasaya çıktı ve o öldürücü maddeyi içermediği Tarım Bakanlığı ruhsatı ile beyan edildi. Oysa içinde çok küçük bir formül değişikliği ile aynı madde vardı ve ne yazık ki bunu Tarım Bakanlığı’nın laboratuarları değil de gümrük laboratuarları tespit etmişti.
 
  İçinde benzeri öldürücü maddeler olan ürünler, ‘Doğal bitkisel ürün’ adı altında ve ek besin maddesi sıfatıyla Tarım Bakanlığı izni ile ülkemize sokulmaktadır. Bütün reklamlarında ‘Doğal bitkisel ürün zayıflamanıza yardımcı olur’ sloganı ile tüketiciye sunulmaktadır.
 
  Yıllarca önce piyasadan çekilen ürün, yan etki olarak akciğerde kan basıncını yükselterek yüzlerce kişinin ölümüne neden olmuş. Ayrıca çok sayıda insanın kalp kapakçığında ciddi hasarlar oluşturmuş. On binlerce kişide devamlı ağız kuruluğu yapmış. Bu yan etkilerden dolayı kendisine karşı on binlerce tazminat davası açılmış ve firma on milyarlarca dolar tazminat ödemiş.
 
  O ilaç da Lida’nın içinde bulunan etkili maddenin bir türeviydi. Bu ürünler, ek besin maddesi adı altında Tarım Bakanlığı’nın izniyle ithal edilmektedir. LİDA probleminde olduğu gibi, bakanlık bu konuda da sınıfta kalmıştır. Gerekli tahlilleri ya yapmadı ya da yapabilecek donanıma sahip değil. Yurt dışından bilhassa Çin’den ithal edilip ‘Zayıflamaya yardımcı olur’ ibaresini taşıyan ürünler, mutlak şekilde Sağlık Bakanlığı tarafından incelenmelidir.
 
  Bu ilaçları diyetisyeniniz ya da doktorunuz verse de kullanmayın, çünkü ilaçlar diyet yaparken yardımcı olsa da, hiçbir kalıcı faydaları yoktur. Bilhassa iştah kesicilerden uzak durun; çünkü ölümünüze neden olabilirler.
 
  Uzun ve sağlıklı bir yaşam dileğiyle…
 
 
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet