Skip Navigation Links

0-18 AY ARASI GELİŞİMSEL KALÇA DİSPLAZİSİ

Gelişimsel Kalça Dİsplazisi (GKD) eski adıyla Doğuştan Kalça Çıkığı (DKÇ) tanım itibariyle kalçanın başka bir hastalığa bağlı olmaksızın hem tam hem d

Gazete Köşesi   A+a-

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Profesör Doktor Özcan Pehlivan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Gelişimsel Kalça Dİsplazisi (GKD) eski adıyla Doğuştan Kalça Çıkığı (DKÇ) tanım itibariyle kalçanın başka bir hastalığa bağlı olmaksızın hem tam hem de tam olmayan çıkıklarını tanımlar. Ülkemizde görülme sıklığı % 0.5 -1.5 arasında değişir. Sebep genellikle tek değildir. Yapısal faktörler, genetik ve ırksal yatkınlık, doğum öncesi ve sonrası bebeğin pozisyonu gibi faktörlerden birkaçı veya hepsi bir arada olabilir.

 

     Çeşitli risk faktörleri ile bir arada görülme sıklığı yüksektir. Bunlar ilk çocuk, kız çocuk makadi doğum, aile hikâyesinin bulunması, gebelik sırasında sıvı azalması olarak tarif edilen oligohidramnios ve doğumsal ayak bozukluklarıdır. Tanının konulması bebeğin veya çocuğunun yaşına bağlı olarak klinik bulgular ve görüntüleme yöntemleri ile olur. Tek taraflı tam çıkıklarda bacakta kısalık ve buna bağlı kasıkta fazladan asimetrik cilt katlantısı olması en çok gözlenen bulgulardır. Tam ve tam olmayan çıkıklarda doğumdan sonra 1-6 aylar arasında en güvenilir tanı yöntemi ise kalça ultrasonografisidir. Yürüyen çocukta aksama olabilir. Çift taraflı tam çıkıklarda bel kavisinin artışı göze çarpan bulgudur.


     GKD tanısı konan hastalarda uygulanacak tedavinin amacı kalça ekleminin her iki tarafının uyumunu sağlayarak normal gelişimin sağlanmasıdır. Bu amacı sağlayacak tedavi yöntemleri hastanın yaşına ve çıkığın derecesine göre değişiklik gösterir. Bunlar bandaj, plastik ortezler, kapalı redüksiyon ve alçı uygulaması, açık redüksiyon ve alçı uygulaması, kemiksel girişimler şeklinde en hafiften en ağırına doğru sıralanabilir.

 


 

Prof. Dr. Özcan PEHLİVAN

 

  Ort. ve Travm. Uzmanı



Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet