Skip Navigation Links

Türk Polisi 168. Yıldönümünü kutluyor…

Yeri gelmişken Emniyet Teşkilatı’ndaki polis sayısına bir göz atalım.

Gazete Köşesi   A+a-

Türk Polisi 168. Yıldönümünü kutluyor… 
Türk Polis Teşkilatı, 168. Yıldönümümü kutluyor. Teşkilatın başkent Ankara dahil pek çok il ve ilçede yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde sürdürdüğü ziyaretler, basına yansıyor, teşkilatla ilgili çeşitli mesajlar veriliyor. Örneğin TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türk Polis teşkilatı için şöyle diyor “Polis teşkilatımız en önde görev ifa eden tarihi bir kuruluşumuz. Dünyadaki meslektaşları içinde en başarılı olanlardan biridir. Yeteri kadar imkânlara sahip olmadığı dönemlerde bile vatandaşın huzuru, güveni için çok üstün gayret gösterdi. Bu yönüyle de başarılı bir polis teşkilatına mensubuz. Bu bizim iftihar kaynağımızdır. Önleyici kolluk hizmetlerini ne kadar iyi yaparsak adli kolluk hizmetine ihtiyaç o kadar azalır. Her iki konuda da polis teşkilatımız üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Çok şükür artık hem sayı hem yapı hem kullandığı teknoloji hem de eğitim itibariyle Türk Polis Teşkilatı her geçen gün daha iyiye gidiyor…” 
Birey ve Kurumsallaşma 
Türk Polis Teşkilatı’nda son yıllarda kurumsallaşmaya yönelik her geçen gün büyük adımlar atılırken emniyet genel müdürlüğü kurumsallaşmayı özetle şöyle ifade ediyor “Bireyin bir değer olduğu ancak tek başına bir anlam ifade etmediği, kurumsal olabilmenin de her biri ayrı bir değer olan bu bireylerin sistemli bir şekilde yapıya katkı sağlamaları şeklinde mükemmelliğe ulaşması mümkün olmaktadır.” 
400 kişiye 1 Polis düşüyor 
Yeri gelmişken Emniyet Teşkilatı’ndaki polis sayısına bir göz atalım. Polis sayılarına baktığımızda AB ülkeleri gerisinde olduğumuz görülüyor. Geçen yılın rakamlarına göre Cihan Haber Ajansı tarafından derlenen polis sayısıyla ilgili bilgiler teşkilatça şöyle paylaşılmış “AB üye ülkeleri başta olmak üzere çoğu ülkede ortalama 200-250 kişiye 1 polis düşerken Türkiye'de bu sayının ortalama 400 kişiye 1 polis düşmektedir ‘Doğal olarak ülke genelindeki bu ihtiyaç birimlerimize de yansımakta ve mücadelemizi olumsuz yönde etkilemektedir. Önceliğimiz, birimlerimizin sayısal olarak en az AB standartlarına ulaştırılması ve bu süreçte görev alanımızın özellikleri nedeniyle de çalışanlarının, nitelik olarak en üst seviyeye çıkartılması olacaktır…”
Teşkilatta 240 bin personel var 
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 2012 performans programında, emniyet birimlerinde toplam görevli sayısı 240 bin 447 olarak açıklanmıştı. Emniyet verilerine göre teşkilatta halen bin 281 1. sınıf emniyet müdürü, 843 2. sınıf emniyet müdürü, bin 375 3. sınıf emniyet müdürü ve 2 bin 413 4. sınıf emniyet müdürü görev yapıyor. Yüz 97 bin 429 polis memurunun görev aldığı teşkilatta halen 228 bin 465 kişi emniyet hizmetleri birimlerinde görev alıyor. 
Mesleki sorunlar 
Evet, 168 yıllık teşkilat ile ilgili bilgiler özet bilgiler böyle. 24 saat görev yapan Türk Polisi gerçekten zor şartlarda görev ifa ediyor. Polislerimizin mesleki anlamda yığınla sorunu var. Gerek emniyet genel müdürlüğü gerekse de İçişleri Bakanlığımız polislerin mesleki sıkıntılarına kulak vermeli, sıkıntılı konular yapılacak sıralı düzenlemelerle aşılmalıdır. Polis maaşlarının iyileştirilmesi, polis ailelerine daha fazla sosyal haklar tanınması, teşkilat mensuplarının yeterince dinlendirilmesi gibi beklentiler dikkate alınmalı daha iyiye, daha güzele gidiş için bugünden yarınların teşkilat programı şekillendirilmelidir. 
Geliştirilen ve oluşturulan birimler
Hatay ve İskenderun Emniyetine baktığımızda, ilimiz ve ilçemiz emniyet müdürlüklerinin giderek geliştiğini, nüfus artışına paralel bir şekilde personelin de attığını gözlemleyebiliyoruz. Olay Yeri İnceleme, Toplum Destekli Polis gibi yeni oluşturulan birimler, daha çok donatılı hizmet otomobilleri, araç ve gereçler yanında, yenilenen silahlar, üniformalar, hizmet binaları, mobese kameralar, teşkilatın hizmet kalitesini yükseltmekte, vatandaş memnuniyeti kimi istisnalar hariç giderek artmaktadır. 
Merhum Zeki Bölükbaşı 
168. yıldönümünü kutlayan Türk Polis Teşkilatı’nı yürekten kutluyorum. Şehit polislerimizi rahmet ve minnetle, malulen ve normal yollardan emekliye ayrılan polislerimize de şükranla anıyorum. Halen görev başında bulunan her rütbedeki tüm polislerimize kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Geçtiğimiz günlerde kalp krizi neticesi yaşamını yitiren güzel insan polis memuru Zeki Bölükbaşı’nı da unutmuyor, merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve teşkilat mensuplarına bir kez daha başsağlığı diliyorum…
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet