Skip Navigation Links

Kore Şehitleri Anıtı, kopan levha ve yetkililer

Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinde şehit sayısı 721 olarak açıklanmıştır.

Gazete Köşesi   A+a-

Kore Şehitleri Anıtı, kopan levha ve yetkililer 
İskenderun Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Türkmenistan Parkı içinde Kore Şehitler Anıtı mevcuttur. Anıtın üzerinde “İnsanlık İdeali Uğruna Kore’de Savaşan Kahraman Mehmetçiğin Mukaddes Hatırasına” yazılıdır. Pirinç, bakır yada benzer bir madeni levha üzerinde de şehitlerimizin adı kısmen mevcuttur. Dört bölümlük levhalardan, dördüncüsü son dönemde yerinde yoktur. Ya cahil, kansız ve arsızın biri tarafından çalınmıştır ya da ünlü Yarıkkaya fırtınamız sonrası yerinden kopmuş ve uçarak kentin bir başka köşesine gitmiştir… 
146 şehit ismi yok olmuştur 
Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinde şehit sayısı 721 olarak açıklanmıştır. Bugün ilçemizdeki anıt üzerinde bulunan listede ise 1. sıra Mu. Teğ. Tahir Ün ile başlamakta ve 575. isim Er Asım İsmioğlu ile bitmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere, mevcut anıtımızda yok olan madeni liste üzerine yazılı olan 146 şehidimizin ismi, anıtta muhafaza edilememiştir. Koparılan veya uçan levha nedeniyle kalan üç isim levhasının da her an kopma, uçma ya da çalınma riski artmıştır. Kısaca anıtın her anlamda elden geçirilmesi zorunludur… 
Kaymakamlık, Belediye ve Garnizon Komutanlığı 
İskenderun Kaymakamlığı, İskenderun Belediyesi ve Garnizon Komutanlığımız hemen el ele verip söz konusu anıtımızı yenilemeli ve şehitlerimizin tam listesi ilgili arşivlerden çıkartılıp yeniden okunan, kararmamış, yıpranmamış levhalarla aktarılmalıdır. Yapılacak bir iş daha vardır. Bundan böyle Kore Şehitleri Anıtı dahil benzer anıtlarımız ve şehitliklerimiz kamera sistemi ile donatılmalı, kamera olduğu levhası da kötü niyetli şahıslar, vatan hainleri ve bölücülerin dikkatine, caydırıcı bir unsur olarak dikilmelidir. Ayrıca İskenderun Belediyesi Özel Güvelik ekipleri ile zabıtalarımız ara ara bu manevi hatıranın etrafında özellikle devriye gezmelidirler. 
Konu takibimde olacaktır 
Bugün bakımsız, şehit listesinin eksik olduğu bir anıt benim içime sinmemektedir. Öyle sanıyorum ki Kaymakamlığımız, belediye başkanlığımız ve garnizon komutanlığımızdaki üst düzey yetkililerinde içine sinmeyecektir. Konu takibimde olacaktır. Makul bir süre bekledikten sonra anıtta şayet bir düzenleme göremezsem konuyu tekrar gündeme getireceğime ve ilgililere gerekli hatırlatmada bulunacağımı ifade etmek istiyorum. Ancak ben konunun hassasiyetine binaen işaret ettiğim üç kurumun derhal harekete geçeceklerine inanıyorum. Bu vesile ile şehitlerimizi rahmet ve minnetle, gazilerimizi ise şükranla anıyorum.
 
Kore Savaşı özet bilgisi 
Kaynak: Genelkurmay Başkanlığı Resmi İnternet Sitesi 
Kore anlaşmazlığı, 25 Haziran 1950 sabahı Kuzey Kore'nin, Güney Kore askerlerinin 38 nci paralel boyundaki sınırı geçtiklerini ileri sürerek, sınırı teşkil eden 38 nci paralel boyunca saldırıya geçmeleriyle sıcak savaşa dönüştü. Bu durum karşısında Amerika'nın isteğiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 25 Haziran 1950'de toplantıya çağrıldı. Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye saldırmakla barışı bozmuş olduğuna karar verdi. 
Birleşmiş Milletlerin saldırıyı durdurmak ve anlaşmazlığı barış yoluyla çözmek amacıyla yaptığı girişimleri hiçe sayan Kuzey Kore, taarruzu başlatarak Seul'ü ele geçirdi. Bunun üzerine 27 Haziran 1950'de Birleşmiş Milletler, üyelerini Güney Kore Cumhuriyeti'ne yapılan saldırıyı karşılama ve bu bölgedeki milletlerarası barış ve güvenliği geri getirecek yardımlarda bulunmaya çağırdı. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu on altı devlet Birleşmiş Milletlerin çağrısına cevap verdi ve bu devletlerin gönderdiği yardımlardan Birleşmiş Milletler Kuvvetleri teşkil edildi. Kore'deki Birleşmiş Milletler Kuvvetlerinin Başkomutanlığına 24 Temmuz 1950'de Amerikalı General Douglas Mc Arthur atandı. 
Türkiye’nin Kore Savaşı’na katılışı 
Birleşmiş Milletlerin yaptığı çağrı, Türkiye'nin de içinde bulunduğu durum dikkate alınarak TBMM'nin 30 Haziran 1950 tarihli oturumunda gündeme getirilerek kabul edildi. 
25 Temmuz 1950'de alınan karar doğrultusunda; Genelkurmay Başkanlığı Kore'ye gönderilmek üzere; bir komutanlık karargâhıyla, üç piyade taburundan ve gerekli yardımcı birliklerden meydana gelen bir tugay ile 241 nci Piyade Alayını görevlendirdi. Yurdun çeşitli yörelerinde bulunan birliklerden oluşturulan tugayın komutanlığına Tuğgeneral Tahsin Yazıcı, kurmay başkanlığına Yarbay Selahattin TOKAY, 241 nci Piyade Alay Komutanlığına Albay Celal DORA atandı. 
Kore'ye gitmek üzere oluşturulan bu birlikler Ankara Etimesgut'ta toplandı. Ankara'dan Kore Savaşı'na gitmek üzere İskenderun'a hareket eden Mehmetçiği uğurlama töreninde son derece duygusal anlar yaşandı. Törende kimler yoktu ki annesinin kucağında henüz bir yaşını doldurmamış bebekten, değneğine dayanarak torunlarını savaşa gönderen seksenlik ninelere kadar her yaştan insan, Kore yolcularının anaları, babaları, hayat arkadaşları, nişanlıları, evlatları...
İskenderun'da da askerî, mülkî erkân ve halk bando eşliğinde Türk Tugayını törenle uğurladı. 25, 26, 29 ve 30 Eylül, 2 Ekimde hareket eden gemiler Süveyş Kanalı-Kızıldeniz-Mendep Boğazı-Seylan Adası'nın merkezi Colombo-Singapur-Filipinler ve Formoza Adası deniz yolunu izleyerek 21 günde Kore'nin güney doğusunda bulunan Pusan Limanına ulaştı. Gemileri terk eden her kafile kamyonlarla tren istasyonuna, oradan da vagonlara bindirilerek limanın 85 km. kuzeybatısındaki Taegu şehrine hareket etti. 
Savaşın başından itibaren stratejik noktalarda görev alan Türk tugayları kendisine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirmiş ve katıldığı muharebelerde; 37 subay, 26 astsubay, 658 er olmak üzere toplam 721 şehit, 2147 yaralı, 346 hasta, 234 esir ve 175 kayıp vermiştir. 462 Türk şehidi Güney Kore'de Seul-Pusan Kasabası yakınlarındaki Tanggok mezarlığı içerisinde bulunan Pusan Şehitliği'nde bulunmaktadır. Tüm şehitlerimizi şükranla anıyoruz.
Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!

Etiketler // ,

Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet