Skip Navigation Links

Emniyet Müdürü Cengiz Başer ve görev anlayışı

TEM Şube Müdürü olarak görev yapan Emniyet Müdürü Cengiz Başer, yanılmıyorsam 24 temmuz 2012 günü İskenderun'da göreve başladı.

Gazete Köşesi   A+a-

27.3.2013
 
MEDYATİK BAKIŞ
 
Doğan Süslü
 
İletişim: 0 532 728 45 53
 
 
 
Emniyet Müdürü Cengiz Başer ve görev anlayışı
 
Hatay Emniyet Müdürlüğü’nde, Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü olarak görev yapan Emniyet Müdürü Cengiz Başer, yanılmıyorsam 24 temmuz 2012 günü İskenderun Emniyet Müdürlüğü görevine başladı. Gaziantep doğumlu olan Müdür Başer’in, kendi anlatımından 15 çocuklu bir ailenin tek okuyan çocuğu olduğunu öğrendik. Zorluklarla geçen çocukluk ve gençlik yıllarının ardından bugün Cengiz Başer, İskenderun İlçe Emniyet Müdürü olarak karşımızda.
 
 
 
Uzmanlık deneyimini aktarıyor
 
Yaklaşık 8 aydır Emniyet Müdürü Başer’in çalışmalarını imkan dâhilinde izliyor ve gözlüyorum. 8 aylık süreçte Müdür Başer’in işini severek yaptığını, eğitime önem verdiğini ve personeline sıklıkla bazı telkin ve tavsiyelerde bulunduğunu gözlemledim. Bölücü terör örgütünün hain eylemleri sonucu ağır bedeller ödeyen İskenderun ve havalisi güvenlik güçlerinin, yeni bedeller ödememek adına temkinli ve eğitimli olması gereği sanırım Emniyet Müdürü Başer’inde tespiti olmuştur. Bu nedenle İskenderun Emniyet Müdürü Cengiz Başer kolları sıvamış ve sadece İskenderun polisine değil Payas, Dörtyol, Erzin ve Belen polisine de eğitim vermiş, Terörle Mücadele Uzmanlık deneyim ve bilgilerini teşkilat mensuplarına aktarmaya çalışmıştır.
 
 
 
Bölgenin büyük abisi
 
Bildiklerini Hatay polisine öğretmek üzere ter döken, çaba sarf eden Müdür Başer söz konusu eğitimler sırasında açıklamada bulunmuş ve özetle "Terör saldırılarına karşı kişi, tesis ve bina korunmasından toplumsal eylemlere kadar silahlı, coplu, gazlı her türlü eğitimi yapıyoruz. Biz artık bölgenin büyük abisi gibi olduk. Belen, Dörtyol ve Erzin teşkilatını burada İskenderun'da biz eğitiyoruz. Ve bu eğitimlerde hocalar yetiştirdik. Bu ilçelerde sadece terör saldırılarına karşı bina ve tesis koruma eğitimi verecek 20 hocamız var. Yine savunma taktiklerinde bölgeye eğitim verecek 10'a yakın personelim var” demişti…
 
 
 
Güler yüzlü olun…
 
Emniyet Müdürü Cengiz Başer’in teşkilat mensuplarına bazı direktif, telkin ve tavsiyelerde bulunduğunu ve onlara “Güler yüzlü olun. Olabildiğince gülümseyin. Günde en az 10 vatandaşın hal ve hatırını sorun. Yaşlılara ilgi gösterin, onlara karşı saygılı olun” dediğini de biliyorum. Bu arada Müdür Başer sadece kendi personelinin motivasyonu yanında davet alırsa gittiği toplantılarda da motivasyona katkı sağlıyor, moral aşılmaya çalışıyor. Örneğin zor günler geçiren İskenderun Spor’un bir yemeğinde futbolculara hitaben güzel bir konuşma yapmış ve ana fikir olarak “Kümede kalacağınıza önce siz inanın, inanmak başarmanın yarısıdır” ifadeleriyle futbolculara moral destek vermişti.
 
 
 
Emniyet Derneği
 
Halk arasında kısaca “Emniyet Derneği” olarak anılan bugünkü güncel adıyla “İskenderun Güvenliği için Toplumsal Huzuru Koruma Derneği” üyelerinin geniş bir yelpaze içinde olmasını arzuluyor. Bunu yaparken, kent insanı ile iç içe olmayı, her bir bireyin fikrinden ve aktivitesinden istifa etmek istiyor. Polis- halk ilişkilerinin adı geçen dernekte de gelişmesini, iki tarafın kucaklaşmasını, birlikteliğini pratikte bu çatı altında da görmeyi arzuluyor.
 
 
 
İkinci değil, birinci olun…
 
Emniyet Müdürü Başer terör konusunda da şunları ifade ediyor “ Terör dediğimiz şey sevgisizliktir. Terör dediğimiz şey inançsızlıktır. Terör dediğimiz şey cehalettir. Terör dediğimiz şey bütün suç örgütleridir. Yüreğinde sevgi olan hiçbir insan, bir insanı öldürmez. Yüreğinde sevgi olan hiçbir canlı zorda kalmadıkça bir insana zarar vermez. Bir gencimizi uyuşturucuya, bir gencimizi fuhuşa sürüklemez. Bizim mesaimiz insan, gençlik. O yüzden kimse çekinmesin. Bir telefon kadar yakınız sizlere. 155 polis hattı sizler için. Yüreğinde sevgi ve nefret olan insanlar bu kadar azimli iken bizlere önemli görevler düşüyor. Gençlerin düştüğü boşluğu sevgi ve inançla dolduracağız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.’ Öğrencilerden isteğimiz, lütfen görevinizi en iyi şekilde yapın. İkinci olmayın, birinci olun. Sizi yanlışa sürüklemek isteyecek sokakta binlerce gulyabanilerle karşılaşacaksınız. Bu tuzaklara kanmayın…”
 
 
 
Uyuşturucu illeti
İskenderun Emniyet Müdürü Başer uyuşturucu ile mücadelede kararlı. Uyuşturucu konusunda da “Ben İskenderun’da göreve geldiğim günden beri 8 tane uyuşturucu operasyonu yaptım. Bu güzelim kenti uyuşturucu illetinden ve uyuşturucuya çanak tutan insanlardan temizleyeceğiz. Bu konuda hepimize görevler düşüyor” diyerek net bir mesaj vermesini bilmiştir.
 
Birkaç ay izler, sonra yazarım
 
TEM Uzmanı Müdür Başer, yazımın başında belirttiğim üzere İskenderun’da 8.ayını bitirmek üzere. Buna rağmen ben hala müdür beyi ziyaret edip, bir çayını içmiş değilim. Bu ziyareti 10 nisan etkinlikleri öncesi özel kalemden randevu alabilirsem gerçekleştireceğim. . Peki ziyaret için bunca zaman niye bekledim? Hemen açıklamaya çalışayım. Emniyet Müdürlüğü gibi kritik ve aktif görevlere gelen atanmışlarımıza ilk günler yoğun bir ziyaretçi trafiği olur. O yoğunlukta daha personelini ve ilçeyi, bölgeyi tanımaya fırsatı olmayan müdürümüz, gelen ziyaretçileri de gerektiği gibi tanıyamaz. Aradan bir altı ay geçer işte o zaman müdürümüz kenti, kent insanını ve medya mensuplarını daha iyi tanımaya başlar. İşte bu nedenle ben kendi adıma bekler, ziyaretimi gecikmeli yaparım… Bir de göreve üç gün önce başlayan Kaymakam veya emniyet müdürüne “Başarı Plaketi” verenleri görüp “üç günde hangi başarı?” sorusu sorup, buna gülenlere de tam anlamıyla hak verir ve İskenderun’da göreve yeni başlayan kamu görevlilerinin hizmetlerini önce birkaç ay izler, sonra yazarım…
 
Orantılı eleştiri
Müdür Başer’de, önceki görev yerlerinde benzer şeyler gördüğünden olsa gerek, biz medya mensuplarına sıklıkla “gereken hallerde biz polisleri eleştirin” diyor ve eleştirilerin kendilerini başarıya ulaştıracağını biliyor… Sayın Başer hiç merak etmesin. Eleştiri yapma ihtiyacım olduğu an ben kendi adıma eleştiriden hiç kaçınmam. Önemli olan orantısız eleştiri yani kırıp, döken ve yaralayan eleştiri yerine, yapıcı yani orantılı eleştiridir… Bu da bizim ve benim işimdir. Sonuca gelirsek Sayın Başer. Çayınızı içerken sizi bir kere daha dinleyeceğim. Benim de anlatacaklarım ve bir İskenderun yaşayanı olarak yıllara dayalı gözlem ve tespitlerim var. Bunları özetle ifade etme şansım olursa, sanırım iyi bir iletişim gerçekleştirmiş olacağız. Başarılar müdürüm. Size ve tüm teşkilat mensuplarına kolaylıklar diliyorum...
 
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları
makale kategorileri
ramazan bayrami 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet