Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

Allerji Nedir?

Allerji,normalde zararsız olan maddelere karşı anormal ve zararlı bağışıklık sistemi cevabı vermektir. Örneğin, bitki polenleri normalde insan

Gazete Köşesi   A+a-

Allerji,normalde zararsız olan maddelere karşı anormal ve zararlı bağışıklık sistemi cevabı vermektir. Örneğin, bitki polenleri normalde insanlar için zararlı olmayan taneciklerdir. Ancak bazı kişilerde nezle şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu kişiler atopik bünyeli olarak adlandırılır. Atopi, normalde zararsız olan maddelere karşı immünglobulin E adlı bağışıklık sistemi maddelerinin aşırı miktarda yapılması özelliğidir. Bu özellik genetik olarak kazanılmaktadır. Kalıtıma ek olarak çevrenin de allerji gelişiminde rol oynadığı görülmektedir. Belli bir süre belli bir allerjene yüksek düzeyde maruz kalan kişinin o allerjene karşı duyarlılık kazanma ihtimali daha az karşılaşana göre daha fazladır.Ayrıca sigara dumanı gibi bazı irritanlara maruziyet allerjenlere duyarlılaşmada rol oynar.

Allerjinin varlığı allerji testleriyle gösterilebilir. Kanda bakılan testler olduğu gibi deri üzerine damlatılarak yapılan testler de mevcuttur. Bu testler solunum yolu allerjilerinde (allerjik nezle ve astım),gıda,arı ve ilaç allerjilerinde, deri allerjileri ve egzemada allerjenin saptanmasında yardımcıdır. Ayrıca tekrarlayan ve uzun süren sinüzit,öksürük,orta kulak iltihabı veya gözlerde kızarıklık ve kaşıntı gibi durumlarda da allerji testi yapılmasında fayda vardır.
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
öne çıkanlar