Skip Navigation Links

ASTIM NEDİR?

    ASTIM NEDİR? Astım hava yollarının kronik yangı ve iltihabı ile seyreden, nefes darlığı,hışırtılı solu

Gazete Köşesi   A+a-

 

 

ASTIM NEDİR?

Astım hava yollarının kronik yangı ve iltihabı ile seyreden, nefes darlığı,hışırtılı solunum ve öksürükle karakterize bir hastalıktır. Allerji varlığında veya allerji olmadan da gelişebilir.

Astımda hava yollarının mukoza ve alt tabakasında yangı vardır. Bu nedenle havayolları her türlü uyarana karşı (allerjenler,kokular,sigara dumanı v.b.) hassas hale gelir.

Uyaranlar hava yollarını saran kasların kasılmasına,salgı bezlerinin aşırı salgı yapmasına ve sonuçta hava yollarının daralmasına
neden olur. Bu olaylar sonucunda astımım klinik belirtileri ortaya çıkar.

ASTIM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nefes dralığı,hışırtılı solunum,öksürük ve balgam çıkarma şikayetlerine yol açar. Bu belirtiler nöbetler halinde gelip bazen kendiliğinden bazen de ilaçlarla düzelir. Geceleri şikayetler artma eğilimindedir.

TANI

Astım tanısı, hastanın hikayesinin değerlendirilmesi,muayene bulgularının yorumlanması ve solunum fonksiyon testlerinin değerlendirilmesi ile konur. Astım ataklar halinde seyrettiğinden şikayet yokken tüm bulgular normal olabilir.

TEDAVİ

Astım uygun ilaçlar ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavisi yoktur. Ancak özellikle erken dönemde başlanan tedavilerle tamamen sağlıklı ve normal bir yaşam sürdürmek,spor yapabilmek mümkündür. Hastalığı alevlendiren etkenlerden (allerjenler,sigara,hava kirliliği,enfeksiyon) uzak durmak tedavinin en önemli unsurudur.

 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
makale kategorileri
 
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet