Skip Navigation Links
Enerjisa-Toroslar

FRANSIZ PARADOKSU:

Dr.M.Nihat özer 5324216264 E-mail:[email protected]     Fransız toplumu yüksek etil alkol&

Gazete Köşesi   A+a-

Dr.M.Nihat özer
5324216264
E-mail:[email protected]
 

 

Fransız toplumu yüksek etil alkolün yanında ABD toplumundan 3.8 kat daha fazla tereyağı, 2.8 kat daha fazla domuz yağı tüketmesine, yüksek kan kolesterol ve kan basıncı seviyelerine sahip olmalarına rağmen kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranları ABD toplumuna göre 2.5 kat daha düşüktür. Bu sıradışı durum ‘Fransız Paradoksu’ olarak bilinmektedir.
Oysa yüksek kan kolesterol düzeyleri ve hipertansiyon kalp ve damar hastalıkların en önemli nedenleri arasında sayılmaktadır. Bu iki ana risk faktörüne rağmen Fransız toplumunda kalp ve damar hastalıklarından kaynaklı ölüm ve hastalık ABD’den oldukça düşük düzeylerde bulunmaktadır.
Fransız toplumu ABD’den 7.6, İngiliz ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlardan 3-13 kat daha fazla şarap tüketmektedir. Fransa mutfağı hayvan yağı ve kırmızı ete bağımlı olmasına rağmen kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarındaki bu dikkat çekici farklılık, çalışmaların şarap tüketimi üzerinde yoğunlaşmasına neden olmuş ve özellikle kırmızı şarabın kalp hastalıklarından koruyucu bir içecek olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
Gerçekte kalp-damar hastalıklarından koruyucu etkiye sahip olan şarap değil üzüm suyudur. Etil alkolden arındırılmış şarap (üzüm suyu) şaraba göre çok daha yararlı bulunmuş ve tüm yararlı etkilerin çayın içinde de bolca bulunan polifenolik bileşiklere ait olduğu gösterilmiştir. Dolayısıyla tercihe bağlı olarak şarap yerine üzüm (özellikle kuru üzüm) ve üzüm suyu tüketilmesi hem daha ekonomik hem de çok daha koruyucudur. Bu sayede başta beyin olmak üzere hemen tüm dokulara zararlı olduğu bilinen etil alkolün zararlarından korunulacak hem de üzüm suyuna ait tüm yararlar kazanılabilecektir.Sağlıklı ve Kaliteli bir dileğiyle…
 

Diğer tüm yazıları için buraya tıklayın!
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
yazar'ın diğer yazıları