Skip Navigation Links

Sinek Üreme Alanları Kontrol Altına Alınıyor

Larva İle Mücadele Ve İlaçlama Çalışmaları Start Aldı

Gündem   A+a-

 

 

   Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş yaptığı açıklamada; Belediye Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ilaçlama amirliği ekiplerince yaklaşan ilkbahar-yaz mevsimi öncesinde 14 Şubat 2014 Cuma gününden itibaren, haşere ve sineklerin larvalama mevsimi olan bugünlerde yoğun bir ilaçlama programına start verildiğini belirtti.

 
  Başkan Savaş, belediye ilaçlama ekiplerinin özellikle dere yatakları ile Hanna Çayı, Altınçay, Saraykent, Kavaslı, Hacı Görüş, Favar Dereleri, Arıtma Tesisi çevresi, merkeze bağlı 45 mahalle ve mücavir alanlarda, ayrıca atık su kanalları ve çöp konteynerlerinde ilaçlama çalışmalarının start aldığını ifade etti.

 

  Belediye Başkanı Savaş, larva ile mücadele ve ilaçlama çalışmalarının periyodik program çerçevesinde aralıksız bir şekilde sürdürüleceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

  Antakya Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş, ilaçlama çalışmaları, kurum olarak alınan önlemler ve tedbirler, vatandaşların bu konuda üzerine düşen görevler hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Konunun çözümünü "Sinek Üreme Alanlarının Kontrol Altına Alınması”, "Sinek Üreme Alanlarının Tespiti”, "Önlemler ve Tedbirler” olmak üzere 3 ana başlıkta değerlendirdiklerini belirten Başkan Savaş’ın bu konuda yaptığı açıklama şu şekilde;

 

  Sinek Üreme Alanları Kontrol Altına Alınıyor

 

  "Antakya Belediyesi sınırları ve mücavir alanlarda haşerelere karşı ilaçlı mücadele” çalışmaları 14 Şubat 2014 günü başlatılmış olup, periyodik olarak aralıksız devam edecektir. Belediyemize bağlı tüm mahalle ve mücavir alanların, larva üreme alanlarında 1. periyot çalışmaları devam etmektedir. Hizmet alanımız dâhilindeki, Asi nehri, dere kenarları, fosseptik kuyuları, su kuyuları, su depoları, rogarlar, kanallar, bodrumlar, sığınaklar ve jit olabileceği düşünülen her yer ilaçlanmak suretiyle kontrol altına alma çalışmaları yapılmaktadır. Mücadele kapsamındaki ilaçlama çalışmalarında, kullanılma ihtimali olan sularda "biyolojik” , kirli sularda "kimyasal” sıvı larvasitler kullanılmaktadır.

 

 

 

  Sinek Üreme Alanlarının Tespiti

 

  "Mücadele öncesi yaptığımız tespit çalışmaları sonucu; özellikle müstakil bahçeli evlerde yaşayan insanlarımızın hobi olarak yaptıkları ve bahçelerinde yetiştirmeye çalıştıkları sebzelerin su ihtiyacını karşılamak için boy boy su dolu depolarını veya varillerini ağzı açık vaziyette muhafaza etmeleri sivrisinekler için çok iyi bir üreme ortamı oluşturduğu tespit edilmiştir. Evin su ihtiyacını karşılamak için balkona veya çatısına koyulan ağzı açık bırakılmış su deposu, evin bodrum ve bahçelerindeki kuyu, fosseptik çukuru, rogar ve su ihtiva eden üstü açık her alan sivrisinek üreme alanıdır. Özellikle Antakya’da en sık karşılaştığımız önemli sorun; gerek sızmakta olan taban suyu ve gerekse doğru bir şekilde izole edilememiş atık su giderlerinden sızan sular nedeniyle birçok apartmanın bodrumu değişen miktarlarda su ihtiva etmektedir. Bu da önemli bir sinek üreme ortamıdır. Bazı apartmanların sakinleri, bodrumlarını ıslah etme yerine kapılarını ve pencerelerini kapatarak sorunu çözmeyi tercih etmektedirler. Evlerin çatılarındaki yağmur suyu oluklarının tıkanması nedeniyle, bu oluklar sinek üreme alanı haline gelmektedir. Dünyanın tüm ülkelerinde yapılan sinek mücadelesinin esası larva mücadelesine dayanmaktadır. Sineği tümüyle yok etmek, ortadan kaldırmak hiçbir zaman mümkün değildir. Canlıların yaşadığı (İnsan, hayvan, böcek, bitki vs.) her alanda mevcut canlı atıkları, sineklerin üreme ve beslenmesi için yeterli ortamdır. Bitkilerin dahi bulunmadığı sadece sürüngenlerin yaşayabildiği çöl ortamında dahi sinekler üreyebilmektedir. Mücadelede başarı, sinek üreme alanlarının kontrol altına alınması ile sağlanır.”

 

 

 

  Önlemler ve Tedbirler

 

  Sinek üreme alanlarının önlenmesi çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Savaş, "canlılar var olduğu sürece atıkları da vardır ve bu atıklar ile biyolojilerini tamamlayan, üremelerini sürdüren vektörler de canlılar ve atıkları ile birlikte yaşamlarını sürdürürler. Yeryüzünde çöpü, atıkları, sineği ve diğer vektörleri, sokak hayvanları olmayan bir yer yoktur. Bu ekolojik bir dengedir. Bunlardan arındırılmış bir yer bulunmamaktadır. Yapılacak tek iş, alınacak tek önlem, bütün bunların kontrol altına alınarak insan ve çevre sağlığının korunmasıdır. Sinek mücadelesinin başarıya ulaşması, üremenin kontrol altına alınabilmesi sadece mücadeleyi yapan kurumun, bol bol insektisit kullanması ile mümkün olmamaktadır. Bu mücadelede vatandaşlarımıza önemli bazı sorumluluklar düşmektedir. Vatandaşlarımıza düşen en önemli görev; her türlü atığını bu etkenlere karşı izole etmesi, yani atıklarını her türlü şartlarda, atıklar uzaklaştırılana kadar kapalı olarak muhafaza etmesidir. Ayrıca özellikle Apartman bodrumlarında arızalardan dolayı oluşan su birinkitileri en kısa sürede ıslah ettirmeleridir. Belediyemiz üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekle birlikte İlaçlama Amirliği ekiplerimiz vatandaşlarımızın bahçesinde veya evinin herhangi bir bölümünde ne olduğunu bilmesi güç bir durumdur. Kamuya ait alanlarda gördüğü, bildiği üreme alanlarında gereken çalışmayı yapar. Ancak vatandaşlarımıza düşen sorumlulukları da vatandaşlarımızın yerine getirmesi gerekmektedir. Atıklarını açık vaziyette gelişigüzel atmamalıdırlar. Apartmanlar arasındaki boş alanlara çöplerini atmamalıdırlar. Bodrumlarını temiz ve kuru tutacak önlemlerini almalıdırlar. Hiçbir nedenle ağzı açık vaziyette su depolamamalıdırlar. Su ihtiva eden her şeyin ağzı kapatılmalıdır. Fosseptik ve kuyu benzeri depoların taşkınları durumunda gereken tedbirleri almalı ve sinek girmeyecek şekilde kapakları kapalı tutulmalıdır. Bu konular ile ilgili her türlü tedbir alınmasına rağmen hâlâ rahatsız edici durumlar oluşuyorsa vatandaşlarımızın Antakya Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nün 213 59 47 numaralı telefon aracılığı ile Belediyeye müracaat ederek rahatsızlıklarını bildirebilirler. Bu tür bildirimler sonucu gözden kaçan veya görülemeyen üreme alanları tespit edilerek Antakya Belediyesi tarafından gereken tedbirler alınacaktır” dedi.

 

 

 

 
Adınız
:
Mail
:
Mesajınız
:
Bu içeriğe ilk siz yorum yapın!
 
son gelişmeler
öne çıkanlar
deneme bonusu güncel giriş supertotobet